Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az irániak foci helyett a rasszizmusról és a Perzsa-öbölbeli katonai jelenlétről kérdezték az amerikai kapitányt

888.hu

2022.11.28. 21:00

A fagyi visszanyalt, az iráni újságírók eltérítették a katari sajtótájékoztató normális menetét a futballról. Gregg Berhaltert, az amerikaiak szövetségi kapitányát és Tyler Adamst, a Leeds középpályását mindenről csak éppen a fociról, a keddi Irán-Egyesült Államok mérkőzésről nem kérdezték. A futball helyett a rasszizmus, az amerikaiak Perzsa-öbölbeli katonai jelenléte és Irán nevének helyes kiejtése szerepelt terítéken.

 

Megizzasztották Gregg Berhalter amerikai szövetségi kapitányt az iráni újsgírókMTI/EPA/Georgi Licovszki

 

Talán nem véletlen, hogy egyre többen hangoztatják: a sport maradjon távol a politikától. Ellenkező esetben mindenki a saját ízlése, országa politikai irányvonala vagy egyéni meggyőződése szerint emelhetne szót valamiért vagy valami ellen. A két ország közötti nem újkeletű feszültség már vasárnap éleződött, amikor az amerikaiak a csoportállást jelző tabellán lehagyták az iráni zászlóról az Iszlám Köztársaság emblémáját. Ezzel akarták jelezni, hogy kiállnak a nők jogaiért és támogatják a 22 éves Mahsza Amini szeptemberi halála óta folyó tiltakozásokat.

Meglett a böjtje a zászlós akciónak, az irániak azt követelik a FIFA-tól, hogy zárja ki az Egyesült Államok csapatát. A hétfői sajtótájékoztatón az amerikaiakat meglepte, hogy az iráni zsurnaliszták szinte kihallgató tisztek módjára tették fel kérdéseiket, amely egyike sem a futballra vonatkozott. Bemelegítésként az egyik iráni arról érdeklődött, hogy a világ lakosságának hány százaléka lesz boldog, ha Irán nyeri a meccset.

„Számunkra ez csak egy focimeccs egy jó csapat ellen, nem több annál.” – válaszolta óvatosan Gregg Berhalter, hogy elkerülje a kérdés politikai vonatkozásait.

Az angol nyelvű iráni Press TV munkatársa pedig burkoltan felelősségre vonta Tylers Adamst, mert „azt mondod, támogatod az iráni népet, de még hazánk nevét sem tudod helyesen kiejteni, i-rán helyett áj-rent mondasz. Másodszor, pedig rendben van-e, hogy olyan országot képviselsz, ahol máig mindennapos gyakorlat a faji diszkrimináció?”

A fehér anyától, fekete apától származó Adams persze gyorsan elnézést kért a rossz kiejtéséért, és hozzátette: „Mindenhol van diszkrimináció, az Egyesült Államokban is, és minden egyes nap azon vagyunk, hogy ez végleg eltűnjön, s azt hiszem, ez a legfontosabb.”

 

Néhány újságíró megpróbálta a futballra terelni a beszélgetést, az egyik amerikai figyelemfelkeltő módon jelezte is, hogy „focival kapcsolatos kérdést” akar feltenni, hogy ezzel is haladékot adjon a magukat kényelmetlenül érző válaszadóknak. Hiábavaló volt az igyekezet, az irániak következő kérdése újra a politikáról szólt.

 

A sport olyan dolog, amelynek egyik fontos feladata, hogy közelebb hozza egymáshoz a nemzeteket, ön pedig sportoló. Miért nem kéri meg a kormányát, hogy vonja ki tengeri flottáját a Perzsa-öbölből?”

 

„Egyetértek, a sport olyan dolog, aminek össze kell hoznia a különböző országokat.” – mondta Berhalter összehasonlítva az olimpiát és a foci világbajnokságot, de nem volt hajlandó szót ejteni az Egyesült Államok és Irán viszonyáról. Az amerikai kapitány a végére belefáradt, és az iráni állampolgárokra vonatkozó szigorú amerikai vízumtörvényekkel kapcsolatos kérdésre így válaszolt: „Nem vagyok jártas a nemzetközi politikában, én csak egy futballedző vagyok.”

 

Carlos Quieroz, az iráni csapat portugál szövetségi kapitánya pedig kijelentette, nagyon reméli, hogy a következő világbajnokságon kevesebb szó esik majd a politikáról, és több a futballról.

 

„Remélem, a világbajnokság körüli események tanulságul szolgálnak majd mindannyiunk számára, és végre megtanuljuk, hogy a mi küldetésünk a szórakoztatás, az hogy 90 percen át boldoggá tegyük az embereket!”

 

Carlos Queiroz, az iráni válogatott portugál szövetségi kapitánya nemzeti hős lett, miután csapata 2-0-ra verte WalestMTI/EPA/Abedin Taherkenareh

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére