Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budapestnek hasznot hozhat a „fapados” világbajnokság

Jánosy Károly

2022.02.11. 21:00

Az örök élet, ingyen sör, európai bérek kombó sem dobná fel a semmittevésben lassan elfáradó ellenzéket. Most éppen azért fanyalog, mert a visszalépő Fukuoka helyett Budapest rendezi az idei vizes világbajnokságot. S mivel szinte semmit sem kell építeni, alighanem előnyünk is származhat ebből.

„Most a megkérdezésünk, sőt pályázat nélkül kötelezték el az országot egy újabb vb mellett. Csak azt nem tudjuk: mennyibe fog ez kerülni nekünk?” – aggodalmaskodik jó előre Fekete-Győr András, a Momentum bukott elnöke a Facebookon. A mindenhez és a semmihez – is – értő politikus azért sopánkodik, mert a 2017-es vb-n elszálltak a költségek, s nyilván most is így lesz. Pedig a pártépítésben megfáradt Fekete-Győr is tudhatná, hogy az idei vb-hez szinte semmit nem kell építeni. A 888.hu Szabados Gábor sportközgazdászt kérdezte, nyereséges avagy veszteséges vb-re számíthatunk.

Nehéz egy ilyen nagyságú sporteseményt egyértelmű és megbízható módon „forintra” váltani – nyilatkozta honlapunknak a szakember. – Az infrastruktúra kilencvenkilenc százaléka készen áll, hiszen öt évvel ezelőtt már házigazdák voltunk. A vb miatt hozzánk érkező turisták szállodai és egyéb kiadásait azonban nehéz gyorsan és pontosan kiszámolni, de a rendezéssel járó országmarketing egyértelmű hasznot hoz. Annál is inkább, mert a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA – az idő rövidsége miatt is – belement a költségek látványos lefaragásába. Afféle „fapados” világbajnokság lesz Budapesten, ám ez marketing szempontból egy milliméterrel sem hoz kevesebb hasznot. Sőt, tulajdonképpen üdvös is lenne a nagy sportesemények költségeit észszerűsíteni, mert különben az olimpiák, futball vb-k, Eb-k, és más nagy sportesemények vendégül látása tíz-tizenöt ország magánügyévé válhat, mások képtelenek a pénzügyileg előnyös házigazdai szerepre. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyan a karcsúsítás jegyében létrehozta az Agenda 2020 programot, de azzal, hogy 2024-ben Párizsba, majd 2028-ban Los Angelesbe költöznek a játékok, a programnak nagyjából búcsút inthetünk. A budapesti – illetve másik négy hazai vidéki város – vizes vb-rendezése jó példával szolgálhatna, ám a jövőben inkább a csendes, két lépés előre, egy hátra módszert követik majd a költségcsökkentés terén.

Oszkó Péter is segíti a vb-szervezőbizottság munkáját

A június 18-a és július 3-a között rendezendő vb fő színhelye a Duna Aréna, amelyben ezúttal nem épülnek mobil lelátók, így négyezer nézőt tud befogadni. A vízilabdázók mérkőzéseit Budapest mellett Szegeden, Sopronban és Debrecenben láthatjuk, és ezúttal elmarad a szuper-toronyugrás. A nyílt vízi úszók a Lupa-tónál versenyeznek. A magyar úszószövetség és a szervezőbizottság elnöke, Wladár Sándor Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének, illetve Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatójának a segítségére is számít.

- A felkérés valószínűleg azért talált meg, hogy a pénzügyi szemléletet megjelenítsem. Úgy értelmeztem, hogy lesz véleménynyilvánítási lehetőségem, egyébként sem az vagyok, aki csak csendben ül. Egy sportesemény szervezőbizottsági tagsága nem politikai szerep. Egy normális országba ezt nem kellene átszőnie a politikának – nyilatkozta Oszkó Péter az Indexnek.

Budapest, 2017. július 24.Úszóverseny a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 24-én.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Budapest, 2020. augusztus 25.A Nemzeti Úszó és Vízilabda Olimpiai Központ Duna Aréna épülete a fõváros XIII. kerületében a Népfürdõ utcában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére