Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Jánosy Károly

2022.05.20. 17:00

Román Kupagyőztes lett a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, és kijutott a nemzetközi porondra, a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet. A székelyföldi labdarúgóklub a bukaresti Giulesti Stadionban 2–1-re verte a Voluntarit. S bármennyire nem tetszett néhány román lap tudósítójának, a veszteseknek végig kellett hallgatnia a székely himnuszt a sporttörténeti győzelmet aratott Sepsi híveinek előadásában.

 

 

Nem túl hosszú múltra tekinthet vissza a Sepsi OSK (Olt Sport Klub). Mindössze tizenegy éve hozta létre két futballfanatikus, Diószegi László, a jelenlegi elnök és Kertész Dávid alelnök. 2020-ban már döntőt játszottak, de akkor nem sikerült hazavinni a trófeát.

„Szeretek álmodni, de erre még gondolni sem mertem. Eddig a női kosarasokat ünnepelte a város, most rajtunk a sor. Büszke ránk egész Székelyföld, egész Erdély!”
– nyilatkozta Diószegi László, aki ma délutánra, estére fantasztikus bulit ígért Sepsiszentgyörgynek.

„A Rapid Bukarest 14 ezer férőhelyes stadionjában hatezer fanatikus Sepsi szurkoló biztatta a csapatot”
– nyilatkozta a 888.hu-nak Csinta Samu, a sepsiszentgyörgyi születésű publicista.
„A város segítségével különvonat indult Bukarestbe, de a szerelvényre, néhány százan fértek fel, a többiek busszal, autóval, ki hogy tudott, úgy vágott neki az útnak. Tiszteletreméltó az elszántságuk, hiszen több mint kétszáz kilométeres távolságról van szó. Néhányan persze fintorogtak a székely himnusz miatt, de a szervezők, rendezők az himnusz alatt előzékenyen lekeverték az addig szóló zenét, hagyták énekelni a szurkolókat.”

 

A Sepsi székelyföldi csapat, de zömében – néhány légióssal kiegészítve – románok játszanak, mindössze négy magyar van a gárdában. A klub vezetősége természetesen „hazai”, és a szakmai stábban – bár a vezetőedző olasz, Cristiano Bergodi – is szerepet játszanak a székelyföldiek.

„Nyilván komolyabb identitásképző ereje lenne a klubnak, ha több helyi labdarúgó játszana, de erre még várni kell. Mindenesetre a szurkolótábor és a játékosok – nemzetiségtől függetlenül – a szívüket, lelküket kiteszik a Sepsi sikerei érdekében. Mellesleg a nemzetközi szereplés nyilván további lendületet ad a klubnak, ezért átigazolás időszakban erősödni fog a csapat.”

 

Fotók: Facebook

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére