Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Jánosy Károly

2022.05.20. 17:00

Román Kupagyőztes lett a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, és kijutott a nemzetközi porondra, a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet. A székelyföldi labdarúgóklub a bukaresti Giulesti Stadionban 2–1-re verte a Voluntarit. S bármennyire nem tetszett néhány román lap tudósítójának, a veszteseknek végig kellett hallgatnia a székely himnuszt a sporttörténeti győzelmet aratott Sepsi híveinek előadásában.

 

 

Nem túl hosszú múltra tekinthet vissza a Sepsi OSK (Olt Sport Klub). Mindössze tizenegy éve hozta létre két futballfanatikus, Diószegi László, a jelenlegi elnök és Kertész Dávid alelnök. 2020-ban már döntőt játszottak, de akkor nem sikerült hazavinni a trófeát.

„Szeretek álmodni, de erre még gondolni sem mertem. Eddig a női kosarasokat ünnepelte a város, most rajtunk a sor. Büszke ránk egész Székelyföld, egész Erdély!”
– nyilatkozta Diószegi László, aki ma délutánra, estére fantasztikus bulit ígért Sepsiszentgyörgynek.

„A Rapid Bukarest 14 ezer férőhelyes stadionjában hatezer fanatikus Sepsi szurkoló biztatta a csapatot”
– nyilatkozta a 888.hu-nak Csinta Samu, a sepsiszentgyörgyi születésű publicista.
„A város segítségével különvonat indult Bukarestbe, de a szerelvényre, néhány százan fértek fel, a többiek busszal, autóval, ki hogy tudott, úgy vágott neki az útnak. Tiszteletreméltó az elszántságuk, hiszen több mint kétszáz kilométeres távolságról van szó. Néhányan persze fintorogtak a székely himnusz miatt, de a szervezők, rendezők az himnusz alatt előzékenyen lekeverték az addig szóló zenét, hagyták énekelni a szurkolókat.”

 

A Sepsi székelyföldi csapat, de zömében – néhány légióssal kiegészítve – románok játszanak, mindössze négy magyar van a gárdában. A klub vezetősége természetesen „hazai”, és a szakmai stábban – bár a vezetőedző olasz, Cristiano Bergodi – is szerepet játszanak a székelyföldiek.

„Nyilván komolyabb identitásképző ereje lenne a klubnak, ha több helyi labdarúgó játszana, de erre még várni kell. Mindenesetre a szurkolótábor és a játékosok – nemzetiségtől függetlenül – a szívüket, lelküket kiteszik a Sepsi sikerei érdekében. Mellesleg a nemzetközi szereplés nyilván további lendületet ad a klubnak, ezért átigazolás időszakban erősödni fog a csapat.”

 

Fotók: Facebook

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére