Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Büntetni akar a román hokiszövetség a székely himnusz miatt

Jánosy Károly

2022.05.10. 14:20

Kiverte a víz a Román Jégkorong Szövetség vezérkarát a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján, a már tét nélküli magyar-román mérkőzés után. Nem a 4–2-es vereség és a kiesés miatt, inkább azért, mert a román csapat magyar nemzetiségű tagjai a győztesekkel és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt a meccs után.

 

Az ügyben a román szövetség eljárást indított. Csinta Samu erdélyi publicista szerint ezúttal is a már megszokott kardcsörtetésről lehet szó.

Alexandru Halauca, a román hokiszövetség elnöke gyorsan be is jelentette, hogy kivizsgálja az ügyet. A sajtó pedig élvezettel habosítja a történteket. S természetesen nem azért emel szót, mert a román válogatottban többségben erdélyi klubokban szereplő székely hokisok szerepelnek, hat honosított szlovák, orosz és ukrán játékossal kiegészítve. Kétségtelen jobb a nemzetei érzelmek szárnyán vitorlázva – például – Marius Diaconescu történész álláspontját hangoztatni, miszerint „jelenleg nem létezik Székelyföld, csupán néhány romániai megye, amelyben magyarok is élnek”.

Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, korábbi szociáldemokrata miniszterelnök „gyalázatosnak” nevezte a magyar nemzetiségű játékosok cselekedetét, hogy román mezben énekelték az „úgynevezett székely himnuszt”. Szerinte ez a Románia iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.
„Aki nem tiszteli Romániát, nincs keresnivalója piros-sárga-kék mezben!” – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

 

Legjobb tudomásom szerint nincs olyan paragrafus, törvényi szabályozás, amely büntetné a székely himnusz eléneklését.”

– reagált a 888.hu megkeresésére Csinta Samu erdélyi újságíró, publicista.

„Sokkal inkább politikai haszonszerzésről, hangulatkeltésről van szó. No meg az is ad némi pikáns ízt a történetnek, hogy Románia sportminisztere, Novák Eduárd magyar nemzetiségű. Nyilván ezzel is megpróbálnak fogást keresni rajta.”

A magyarellenes kirohanásairól ismert Dan Tanasa képviselő azzal vádolta Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, a román szövetség korábbi elnökét, hogy a magyar táborban szurkolt a mérkőzésen. Tánczos a közösségi médiában reagált, és azt írta, sok román szurkoló is a magyar lelátóról nézte a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, ő a kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszereda mezét viselte.

 

Budapest és Ljubljana lenne a közös vb-házigazda

 

A világbajnokság után egyébként a szlovén és a magyar szövetség bejelentette, hogy megpályázza a jövő évi A csoportos világbajnokság rendezési jogát. Mint ismert, az orosz–ukrán háború miatti kizárások értelmében Szentpétervár 2023-ban nem adhat otthont a vb-nek, az új helyszínről az idei, tamperei torna közben dönt a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF). Állítólag egy finn-lett közös jelentkezésre lehet számítani, bár a finnek esélyeit talán csökkenti az idei házigazdai szerep.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére