Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Büntetni akar a román hokiszövetség a székely himnusz miatt

Jánosy Károly

2022.05.10. 14:20

Kiverte a víz a Román Jégkorong Szövetség vezérkarát a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján, a már tét nélküli magyar-román mérkőzés után. Nem a 4–2-es vereség és a kiesés miatt, inkább azért, mert a román csapat magyar nemzetiségű tagjai a győztesekkel és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt a meccs után.

 

Az ügyben a román szövetség eljárást indított. Csinta Samu erdélyi publicista szerint ezúttal is a már megszokott kardcsörtetésről lehet szó.

Alexandru Halauca, a román hokiszövetség elnöke gyorsan be is jelentette, hogy kivizsgálja az ügyet. A sajtó pedig élvezettel habosítja a történteket. S természetesen nem azért emel szót, mert a román válogatottban többségben erdélyi klubokban szereplő székely hokisok szerepelnek, hat honosított szlovák, orosz és ukrán játékossal kiegészítve. Kétségtelen jobb a nemzetei érzelmek szárnyán vitorlázva – például – Marius Diaconescu történész álláspontját hangoztatni, miszerint „jelenleg nem létezik Székelyföld, csupán néhány romániai megye, amelyben magyarok is élnek”.

Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, korábbi szociáldemokrata miniszterelnök „gyalázatosnak” nevezte a magyar nemzetiségű játékosok cselekedetét, hogy román mezben énekelték az „úgynevezett székely himnuszt”. Szerinte ez a Románia iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.
„Aki nem tiszteli Romániát, nincs keresnivalója piros-sárga-kék mezben!” – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

 

Legjobb tudomásom szerint nincs olyan paragrafus, törvényi szabályozás, amely büntetné a székely himnusz eléneklését.”

– reagált a 888.hu megkeresésére Csinta Samu erdélyi újságíró, publicista.

„Sokkal inkább politikai haszonszerzésről, hangulatkeltésről van szó. No meg az is ad némi pikáns ízt a történetnek, hogy Románia sportminisztere, Novák Eduárd magyar nemzetiségű. Nyilván ezzel is megpróbálnak fogást keresni rajta.”

A magyarellenes kirohanásairól ismert Dan Tanasa képviselő azzal vádolta Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, a román szövetség korábbi elnökét, hogy a magyar táborban szurkolt a mérkőzésen. Tánczos a közösségi médiában reagált, és azt írta, sok román szurkoló is a magyar lelátóról nézte a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, ő a kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszereda mezét viselte.

 

Budapest és Ljubljana lenne a közös vb-házigazda

 

A világbajnokság után egyébként a szlovén és a magyar szövetség bejelentette, hogy megpályázza a jövő évi A csoportos világbajnokság rendezési jogát. Mint ismert, az orosz–ukrán háború miatti kizárások értelmében Szentpétervár 2023-ban nem adhat otthont a vb-nek, az új helyszínről az idei, tamperei torna közben dönt a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF). Állítólag egy finn-lett közös jelentkezésre lehet számítani, bár a finnek esélyeit talán csökkenti az idei házigazdai szerep.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére