Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elvárások nélkül akár messzire is juthat Anglia

Sümeghi Lóránt

2018.06.18. 11:10

Mivel négy évvel ezelõtt az angol válogatott nem jutott tovább a csoportjából, az Európa-bajnokságon pedig már a nyolcaddöntõben búcsúzni kényszerült, így nem túlzás kijelenteni, hogy a szurkolók többségének egyelõre nincsenek jelentõs elvárásai. Nekem sincsenek. De talán pont ez adhatja meg Angliának azt a kellõ nyugalmat, amelynek segítségével akár a vébé döntõjéig is elmenetelhet.

Ha nem a Premier League-ről – véleményem szerint a világ legerősebb bajnokságáról – van szó, akkor az elmúlt évtizedeket tekintve, nem kifejezetten hálás dolog az angol fociért való rajongás. A válogatott egy jó ideje már képtelen elfogadható eredményeket produkálni, leszámítva az egyetlen, hazai 1966-os vébégyőzelmet. Éppen ezért gondolom, hogy valamelyest kisebb terhet visz a jelenlegi keret a vállán, hiszen az "esélytelenek nyugalma" gyakran elképesztően könnyed focit tud kölcsönözni a játékosok számára, amely akár komoly meneteléshez is vezethet. 

Kulcskérdés a mentalitás, általában itt úszik el minden

Azt gondolom, az angol válogatott akaratgyengesége igencsak hajaz a magyar válogatott hasonló típusú küszködéseire. Mivel e két nemzetnek vagyok a vér szerinti "keveréke", sajnos engem duplán ver a sors, amikor a túlsztárolt, túlfizetett, extrém hajszerkezettel rendelkező klubjátékosok nem akarnak a nemzetükért meghalni a pályán, mert a havi többmilliós fizetés amúgy is garantált.

Ugyanakkor némi gyermeki reménységgel tekintek a mostani válogatottra, hiszen a torna egyik legfiatalabb átlagéletkorával (26) rendelkező keretet tudhatják magukénak. Ez pedig azt jelenti, sokukban még talán megtalálható valahol a tenni akarás, a büszkeség és a küzdelem iránti elkötelezettség.

Lássuk a statisztikákat

Említésre méltó, hogy egyedül az angol válogatott játékosai játszanak egytől egyig a hazai bajnokságban, azaz egyetlen légiósuk sincs. Ez azért is nagy dolog, mert az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra kiutazott futballistáknak mindössze a 27 százaléka – 736-ból 199 – feleltethető meg ennek a besorolásnak.

A ma este 20:00 órakor Volgográdban kezdődő Tunézia elleni mérkőzéssel kapcsolatban jó hír, hogy a szigetországiak eddig kétszer találkoztak az észak-afrikaiakkal, egyszer győztek, egyszer pedig döntetlent játszottak. Legutóbb húsz éve, a franciaországi vb-n, Marseille-ben csaptak össze, akkor Alan Shearer és Paul Scholes góljával az angolok 2–0-ra nyertek. Azon a találkozón játszott a válogatott mostani kapitánya, Gareth Southgate is. Ráadásul az angolok még nem kaptak ki vb-n afrikai csapattól, három győzelmük és három döntetlenjük van, a tunéziaiak viszont még nem nyertek európai ellenféllel szemben, az eddigi nyolc próbálkozásuk alkalmával öt vereség mellett három döntetlen jött össze nekik.

Gera Zoli az angolokért szorít, Mourinho szerint esélyes a válogatott

A 97-szeres válogatott Gera Zoltán mivel tíz évig játszott Angliában – a West Bromwich Albion és a Fulham színeiben is pályára lépett a Premier League-ben –, így Gareth Southgate szövetségi kapitány angol csapatának szereplését fogja fokozott figyelemmel kísérni.

Emellett José Mourinho, a Manchester United labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint Angliának is minden esélye megvan egy jó szereplésre, hiszen a keretét döntően fiatal, de már tapasztalt játékosok alkotják. "Mindannyian a világ legszínvonalasabb bajnokságában, a Premier League-ben szerepelnek, méghozzá topcsapatokban" – nyilatkozta Mourinho. Hozzátette: az angol játékosok ráadásul a Bajnokok Ligájában is tapasztalatokat szerezhettek, amit a sportág legmagasabb szintjének tart. 

Ha már angol válogatott, akkor a huligánokról is essen szó

Nem kérdés, hogy az angol szurkolók Nyugat-Európa legjobb, leghangosabb és legalpáribb szurkolói. Patriotizmusban és sörivásban verhetetlenek, de sajnos az utcai harcokból is keményen kiveszik a részüket. Ennek fényében érdemes megemlíteni, még a vébé kezdete előtt bejelentette a brit kormány, hogy több mint ezer angol futballhuligán útlevelét vonta be. Az elkobzott útleveleket a hatóságok csak a július 15-i vb-döntő után adják vissza.

Az útlevelek ideiglenes bevonásának módszerét egyébként már korábban is alkalmazták a brit hatóságok a nagy nemzetközi labdarúgótornák alkalmával. A rendőrség a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság előtt 1406, a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság előtt pedig 1456 ismert bajkeverő útlevelének beszolgáltatását rendelte el.


A csoportmérkőzésekkel kapcsolatos tippjeim:

  • Tunézia–Anglia 0-1
  • Anglia–Panama 2-0
  • Anglia–Belgium 1-1

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére