Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fedett kerékpáros pálya épül Kőbányán

Jánosy Károly

2021.05.05. 18:40

Hétszázmillió forintos állami támogatásból épül Magyarország első fedett kerékpáros fapályája. A Kőbányára megálmodott velodrom nemcsak a versenysportot szolgálja majd, de alkalmas lesz arra is, hogy a gyerekek időjárástól függetlenül a gyakorlatban tudják benne elsajátítani a kerékpározás alapjait. A létesítmény még az idén elkészül.

Itthon egyelőre nincs fedett kerékpáros pálya, ezért Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a szerdai sajtótájékoztatón a kerékpársport és az egész magyar kerékpározás ünnepének nevezte a mai napot. A Magyar Kerékpáros Szövetség az EMMI évenkénti infrastruktúra támogatásaiból 2014 óta 370 millió forintot gyűjtött össze erre a célra, ám ez nem lett volna elegendő a kivitelezéshez, ezért április 26-i döntésével a kormány 337 millió forinttal kiegészítette az összeget.

„Így már megkezdődhettek a kivitelezési munkák, és bízom abban, hogy 270 nap alatt megvalósul a projekt” – fogalmazott a kormánybiztos, aki kiemelte: a Kőbányai BringAréna a Sportliget egyik ékköve lesz.

A kerékpározás népszerűsége egyébként páratlan itthon is, a 9,7 millió magyarból 6,5 milliónak van saját biciklije és további egymilliónyian kerekeznek.
Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda igazgatója, a projekt vezetője azt mondta, Európában szinte egyedülálló, hogy egy olyan országnak, amelynek van kerékpársportja, nincs fedett pályája.

„Húsz, harminc, de inkább ötven éves adósságot törlesztünk a velodrom megépítésével” – hangsúlyozta, és hozzátette: a magyar pályaversenyzők eddig Bécsbe utaztak edzeni.

A Kőbányai Önkormányzat 15+5 évre biztosítja a Sportliget területén azt a másfél hektáros telket, ahol a létesítmény felépülhet. D. Kovács Róbert, a X,. kerület polgármestere úgy fogalmazott, hogy a pálya egy olyan helyszínen valósulhat meg, amely a sport szolgálatára hivatott, hiszen a közelében több szabadtéri sportpálya mellett a közelmúltban egy futókört is építettek, felújították az Újhegyi Uszodát és egy aszfaltos pumpapályát is terveznek létesíteni.

A Kőbányai BringAréna ugyan nem mérhető a nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas, több ezres fedett csarnokhoz, mégis hatalmas lépés a sportág életében. A 4500 négyzetméter alapterületű, fémszerkezetű ponyvacsarnokban 200 méter hosszú, 6 méter széles, döntött kanyarú fapályát helyeznek el. A csarnokban lesz egy alagút, hogy a pálya belsejébe biztonságosan be lehessen jutni a kerékpárosok zavarása nélkül.

 

Borítókép: Magyar Építők

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére