Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

FIFA-titkok újratöltve, avagy hogyan vegyünk futball-vb-t

Jánosy Károly

2022.11.17. 11:20

Remek időzítéssel, a katari vb-rajt előtt tűzte műsorra a Netflix a FIFA titkai című minisorozatát. A film megtekintése után talán még a leghiszékenyebbek is leszámolnak azzal az illúzióval, hogy a futball csak egy sportág a sok közül. S persze azzal is, hogy Katar volt a lehető legjobb választás a 2022-es vb-rendezésre. Egy film csalásról, korrupcióról és egyéb rokon szakmákról.

 

Szaftos témát dolgozott fel négy részben a Netflix: a futball haszonlesőinek munkálkodásáról, a világbajnoki helyszínválasztás körüli praktikákról és ipari mennyiségű csalásról. A modern futball élvezetétől elbódultakon is erőt vesz némi szekunder szégyenérzet a film láttán, hiszen kiderül, hogy a patetikus, nagy szavak mögött a tartalom helyett inkább csak pénzkötegek állnak. Egy-egy vastag boríték nekem, neked és persze neki is.

Az ártatlanság kora 1974-ben ért véget, amikor João Havelange váltotta a hajdani játékvezetőt, Stanley Rous-t a FIFA elnöki székében. A brazil üzletember útját Horst Dassler, az Adidas német sportszergyártó óriás vezetője egyengette, aki felismerte a futballban rejlő óriási lehetőségeket és azt, hogy Havelange az ígérgetéseivel szerzett afrikai szavazatokkal könnyen megverheti Rous-t. S lőn, a brazil nyert.

 

A korábbi szerény, zürichi központú labdarúgó-szervezet megtette az első komoly lépéseket a milliárdokat megmozgató gigavállalkozás létrejötte felé.

 

A dokumentarista eszközökkel készített, számos interjúval gazdagon megspékelt film talán kissé bő lére eresztve mutatja be, hogyan lett a hajdanában alig tucatnyi alkalmazottal működő FIFA, ha nem is intézményileg korrupt, de mindenképpen vonzó a korrupcióra fogékonyak számára. S ami napjainkban a legaktuálisabb: hogyan szerezhette meg az alig két megyényi területű, ám olajban, gázban és pénzben dúskáló Katar a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A „főszereplő” Sepp Blatter – semmiért sem vállal felelősséget – persze utólag már mondogatja, hogy elhibázott volt a sivatagi országnak adni a vb-t, de tetszett volna hamarabb ébredni.

Azért az embernek támad némi hiányérzete miután feláll a fotelből, és további kérdések fogalmazódnak meg benne. Egyrészt nem sok garanciát lát arra nézvést, hogy a jövőben nem fordul elő ilyesmi. Ráadásul, hiába lesz patyolattiszta a FIFA a jövőben, a szennyest még jó hosszú ideig nem tudja kimosni.

 

Végül, de nem utolsósorban, ott bujkál az egyszerű közép-európaiban a kisördög, vajon akkor is indult volna FBI-nyomozás, a főkönyveknek, bankszámláknak, tisztségviselőknek ellenőrzése, valamint bilincseknek hangos kattanása, ha 2010-ben az Amerikai Egyesült Államoknak adják a futball vb-t?

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére