Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

FIFA-titkok újratöltve, avagy hogyan vegyünk futball-vb-t

Jánosy Károly

2022.11.17. 11:20

Remek időzítéssel, a katari vb-rajt előtt tűzte műsorra a Netflix a FIFA titkai című minisorozatát. A film megtekintése után talán még a leghiszékenyebbek is leszámolnak azzal az illúzióval, hogy a futball csak egy sportág a sok közül. S persze azzal is, hogy Katar volt a lehető legjobb választás a 2022-es vb-rendezésre. Egy film csalásról, korrupcióról és egyéb rokon szakmákról.

 

Szaftos témát dolgozott fel négy részben a Netflix: a futball haszonlesőinek munkálkodásáról, a világbajnoki helyszínválasztás körüli praktikákról és ipari mennyiségű csalásról. A modern futball élvezetétől elbódultakon is erőt vesz némi szekunder szégyenérzet a film láttán, hiszen kiderül, hogy a patetikus, nagy szavak mögött a tartalom helyett inkább csak pénzkötegek állnak. Egy-egy vastag boríték nekem, neked és persze neki is.

Az ártatlanság kora 1974-ben ért véget, amikor João Havelange váltotta a hajdani játékvezetőt, Stanley Rous-t a FIFA elnöki székében. A brazil üzletember útját Horst Dassler, az Adidas német sportszergyártó óriás vezetője egyengette, aki felismerte a futballban rejlő óriási lehetőségeket és azt, hogy Havelange az ígérgetéseivel szerzett afrikai szavazatokkal könnyen megverheti Rous-t. S lőn, a brazil nyert.

 

A korábbi szerény, zürichi központú labdarúgó-szervezet megtette az első komoly lépéseket a milliárdokat megmozgató gigavállalkozás létrejötte felé.

 

A dokumentarista eszközökkel készített, számos interjúval gazdagon megspékelt film talán kissé bő lére eresztve mutatja be, hogyan lett a hajdanában alig tucatnyi alkalmazottal működő FIFA, ha nem is intézményileg korrupt, de mindenképpen vonzó a korrupcióra fogékonyak számára. S ami napjainkban a legaktuálisabb: hogyan szerezhette meg az alig két megyényi területű, ám olajban, gázban és pénzben dúskáló Katar a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A „főszereplő” Sepp Blatter – semmiért sem vállal felelősséget – persze utólag már mondogatja, hogy elhibázott volt a sivatagi országnak adni a vb-t, de tetszett volna hamarabb ébredni.

Azért az embernek támad némi hiányérzete miután feláll a fotelből, és további kérdések fogalmazódnak meg benne. Egyrészt nem sok garanciát lát arra nézvést, hogy a jövőben nem fordul elő ilyesmi. Ráadásul, hiába lesz patyolattiszta a FIFA a jövőben, a szennyest még jó hosszú ideig nem tudja kimosni.

 

Végül, de nem utolsósorban, ott bujkál az egyszerű közép-európaiban a kisördög, vajon akkor is indult volna FBI-nyomozás, a főkönyveknek, bankszámláknak, tisztségviselőknek ellenőrzése, valamint bilincseknek hangos kattanása, ha 2010-ben az Amerikai Egyesült Államoknak adják a futball vb-t?

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére