Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiheréli a Nemzetközi Öttusaszövetség a sportágat a lovaglás kiiktatásával

Jánosy Károly

2021.11.02. 17:40

Az angol Guardian című napilap értesülései szerint a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) suba alatt tartott tanácskozásán megszavazta, hogy a jövőben a lovaglás helyett kerékpározni fognak a versenyeken. A döntést a napokban a szövetség legfelső szintjén fogják jóváhagyni.

Az elmúlt években több változtatást is végrehajtottak a sportág lebonyolítási rendszerében, ám nem mindegyik aratott osztatlan sikert. A régi szép időkben még öt napon át tartott a lovaglásból, vívásból, lövészetből, úszásból és terepfutásból álló verseny. A távok lerövidítésével és (1993-tól) az egynapos rendezéssel és a „hendikepes futás” bevezetésével abszolút egyet lehetett érteni, akárcsak a futás és a lövészet kombinált számba történő összevonásával. Ám az állandó változtatások aligha tettek jót a sportág megítélésének.

Sokat ártott a népszerűségének az elmúlt huszonöt évben a nemzetközi szövetség állandó változtatási kényszere”

– fejtette ki véleményét az olimpiai bajnok Fábián László. „Lovaglás helyett kerékpár az újabb agymenésük. A Guardian egy komoly napilap, nyilván nem hülyeségeket ír. Az a baj, hogy a mai öttusázók nem szeretnek lovas edzésre járni, nincs kedvük megtanulni a sportág alapjait. Tokióban sem voltak olyan rosszak a lovak, ám a versenyzők felkészültsége annál több kívánnivalót hagyott maga után. Ha egy sprinter keveset edz, aligha tudja teljesíteni tíz másodpercen belül a 100 métert, szóval a sikerért mindig meg kell dolgozni.

Ha ez megtörténik, az már egy másik sportág lesz”

– nyilatkozta honlapunknak Mizsér Attila, a Szöulban olimpiai aranyat nyert csapat tagja. „Ebben a számban egy érzékeny állattal kell a lehető legjobb együttműködést kialakítani, olyan irányítási készségeket elsajátítani, amelyek nyomán a ló szándékainknak megfelelően mozog, ugrik. Az öttusa katonai alapokon nyugvó sportág, kár lenne ezzel a döntéssel kiherélni, ezt az értéket sutba dobni. Szerintem ostobaság ez az ötlet.”

A 888.hu-nak nyilatkozó két öttusázó egykori csapattársa, Martinek János, a szintén olimpiai bajnok szövetségi kapitány szerint talán korai még a vészharangot kongatni: „A hét közepén, csütörtökön megismerjük a döntést, én a legjobb forgatókönyvben bízok.”

A radikális döntésre állítólag azért kerülhet sor, mert a tokiói olimpián egy aranyesélyes német versenyzőnő nem tudta ugrásra bírni a lovát. A történtek miatt edzője többször megütötte az állatot. A sportági szakszövetség hivatalosan nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit, ugyanakkor jelezték, hogy stratégiai egyeztetéseket tartanak, és az eredményeket november 4-én szeretnék a nyilvánossággal közölni. A Sydney-ben aranyérmet nyert brit Kate Allenby szerint a lovaglás kiiktatása katasztrófa lenne a sportág számára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére