Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar diák nyerte az egyetemisták nemzetközi matematikaversenyét

888.hu

2021.08.08. 19:30

Az ELTE matematika alapszakának végzett diákja nyerte a 28. International Mathematics Competition for University Students (IMC) elnevezésű, kifejezetten egyetemisták számára megrendezett nemzetközi matematikaversenyt. Gáspár Attila 590 diák közül végzett az első helyen, és egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t.

 

Az egyetem közleménye szerint a járványhelyzet miatt immár második alkalommal online megszervezett matematikaversenyt minden évben Bulgáriában, Blagoevgradban rendezik meg, és az utóbbi időben az egyetemisták egyik legrangosabb nemzetközi versenyévé nőtte ki magát.

Az online megmérettetésen a versenyzőknek két egymást követő napon ellenőrzött körülmények között négy-négy feladatot kellett megoldaniuk, majd a szkennelt megoldásokat elektronikusan töltötték föl a verseny szervezői által megadott címre. Az idén 5 kontinens 51 országának 160 egyeteméről 590 hallgató vett részt. A dolgozatokat a csapatok vezetőiből álló nemzetközi csoport javította.

A szombaton véget ért versenyen a lehetséges 80 pontból Gáspár Attila 70-et kapott, és ezzel jócskán megelőzte a második helyen végzett, 65 pontos szentpétervári és a megosztott harmadik helyen végzett, 60 pontos orosz, holland, izraeli és lengyel versenyzőket.

A közleményben Matolcsi Dávid teljesítményét is kiemelték, aki 56 ponttal a megosztott 11–15. helyen végzett. Mint hozzátették, az ELTE-csapat valamennyi tagja szépen szerepelt.

A 113 csapat – egyéni pontszámok alapján számított – versenyét a Szentpétervári Állami Egyetem diákjai nyerték, második lett az izraeli „válogatott”, harmadik helyen pedig a krakkói Jagelló Egyetem versenyzői végeztek. Az ELTE két öttagú csapata közül az A az 5., a B pedig a 7. helyet szerezte meg.

A csapatot Ágoston Tamás, a Matematikai Intézet doktorandusza vezette, a verseny egyik fő szervezője pedig idén is Kós Géza, az ELTE Matematikai Intézetének adjunktusa volt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére