Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Marco Rossinak már most szobrot állítanának a szurkolók

Jánosy Károly

2022.09.26. 17:10

Talán már a ma esti magyar-olasz meccs eredményétől függetlenül is szobrot érdemelne Marco Rossi. A kispesti szurkolók törzskocsmájában már falfestmény hirdeti a Honvéddal bajnokságot nyert mester dicsőségét, s ha a válogatottal – akár egy döntetlennel – bejut a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, akkor aligha kétséges, hogy rászolgál az emlékműre. Ennyit igazán megelőlegezhetünk a szövetségi kapitánynak, aki szerencsére nálunk, Magyarországon válthatta valóra futballal kapcsolatos álmait. Grazie, Marco!

 

Az Olasz meló szerzője a kapitánnyalFotó: Facebook

 

Mindenesetre pénteken a zuglói Pascal Bisztróban a németek elleni magyar győzelmet követő mámoros percekben a sör- és borfogyasztással egyenes arányban nőtt a majdani Marco Rossi-szobor mérete. A hétköznapokon egyébként csendesen internetezgető törzsvendég, Sz. Tamás ezúttal nagy hangon tudatta, hogy Rossi második honvédos munkálkodása idején a szomszédja volt a kispesti Wekerlén.

„A környék legrendesebb, legszerényebb embereként ismertük meg, ezért is szerettük annyira, fűnyíráskor rendszeresen átintegettünk egymásnak, és váltottunk néhány szót. Azt persze nem mondtam meg neki, hogy Újpest szurkoló vagyok.” – mondta Tamás.

Ha valaki, hát Ch. Gáll András, az Index újságírója igazán jól ismeri Marco Rossit. Könyvet írt róla, ráadásul akkor, amikor még nem a nemzet, csak a kispestiek kedvence volt. Akik már 2012-es érkezésekor a szívükbe zárták a temperamentumos olaszt. Olyannyira, hogy a kispesti drukkerek a 2019-es Üllői úti Magyar Kupa-döntőre vonulván, Soroksári úti lakása előtt hangosan éltették a szakembert.

„Már 2012-ben kispesti bemutatkozó sajtótájékoztatóján egy hullámhosszra kerültünk.” – nyilatkozta a 888.hu-nak Ch. Gáll András.
„Ebben talán az is segített, hogy mindketten beszélünk spanyolul. Akkor gyorsultak fel igazán az események, amikor 2017-ben bajnokságot nyert az esélytelen Honvéddal, majd rögvest a Dunaszerdahelyi AC-hoz szerződött, amellyel bronzérmes lett, és kijutott a nemzetközi porondra. Mellesleg ő sem lehetett próféta saját hazájában, nagyon rossz véleménnyel van az ottani »erkölcstelen« viszonyokról. S minő meglepetés, a maestro szerint nálunk tisztább, átláthatóbb a futballközeg.”

Az Olasz meló Magyarországon című könyv szerzője azt is elmondta, hogy Rossi már-már hátat fordított a labdarúgásnak a sok csalódás miatt, és úgy volt, hogy kereskedelmi vonalon próbál boldogulni. Szerencsére régi jó barátja, a Budapesten élő Giuseppe Giambertone (becenevén Pippo) Magyarországra csábította.

„A dunaszerdahelyi siker nyomán felgyorsultak az események, a harmincas pulzussal a kispadon ücsörgő belga Georges Leekenst menesztették, és 2018 júniusától Rossi került a helyére. Benne is volt a levegőben, hiszen a szurkolók az olasz trénert akarták az óvatoskodó szakma ellenére. Akkor már jó néhány hónapja dolgoztam a könyvön, beleástam magam az életébe. Még a kinevezése előtt kimentem hozzá Nápolyba, hogy jobban megismerjem a családját, a feleségét Mariellát, a lányát Gaiát és a fiát Simonét. Azt hiszem, igazán baráti viszonyba kerültünk az elmúlt tíz év alatt. Sokszor kávézunk együtt Soroksári úti lakása melletti presszóban, ahol természetesen nem csak a fociról esik szó. S hogyan jellemezném Marcót? Talán ez a három szó írja le pontosan a személyiségét: egyenes, becsületes és szerény. Sok mindent elmond róla, hogy ha hívom, vagy azonnal felveszi a telefont, vagy a lehető legrövidebb időn belül visszahív. Az egyik legmerészebb, talán nem is annyira titkolt álma, kivezetni Magyarországot a világbajnokságra.”

 

Nos, Rossinak 2025-ig van szerződése a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. Reménykedjünk, hogy marad még utána is egy darabig, bár az sem titok, hogy a válogatottal elért sikerei után több állásajánlatot kapott.

Igaz, szobrot egyelőre csak mi ígértünk. Szóval a ma esti mérkőzés eredményétől függetlenül még egyszer: köszönjük, Marco!

 

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport: Magyarország–Olaszország 20:45 (M4 Sport)

 

Marco Rossi szövetségi kapitány a wolverhamptoni Molineux Stadionban, az Anglia-Magyarország lmérkőzés előttMTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Cabrini: látni Marco Rossi keze nyomát a magyar csapaton

A mai Nemzetek Ligája-mérkőzés tétjéről és a negyven évvel ezelőtti vb-diadal hatásáról is beszélt a Nemzeti Sportnak Antonio Cabrini, a Juventus korábbi kitűnő hátvédje, aki a spanyolországi világbajnokság hőstörténetét bemutató dokumentumfilm vetítésére érkezett Budapestre. A reptéren egyébként korábbi bolognai csapattársa, Détári Lajos is várta.

„Valamelyest megleptek, a magyar csapat eredményei de mégsem egészen, mert látom mögöttük Marco Rossi
nagyszerű munkáját. Jellegzetesen olasz felfogásban dolgozik, hatalmas odafigyeléssel, aprólékosan kigondolva mindent, számba véve a részleteket. Némely meccsen ez a kapitányi hozzáállás lehet a győzelem kulcsa. Olaszországban az efféle gondos edzői munkamódszernek nálunk régi hagyománya van, a csapatot összerakni, a taktikát megtervezni felelősségteljes feladat.” – nyilatkozta az egykori Juve legenda.

Elmondta, hogy már edzőként is tisztelik Marco Rosit. Sokan emlékeznek rá még játékoskorából, ő is futballozott ellene, amikor a Sampdoriában szerepelt. Cabrini szerint a válogatottra mindig odafigyelnek, bár a Nemzetek Ligája alakulása másodlagos az olasz válogatott fő terepéhez, a világbajnoki selejtezőhöz, de még a közelgő Eb-selejtezősorozathoz képest is.

„A magyaroknak elég a döntetlen is, úgyhogy az olaszoknak kell jobban hajtaniuk. Érdemes számításba venni, hogy a magyar válogatott önbizalmat nyerhetett a korábbi sikerekből.” – nyilatkozta a sportnapilapnak Cabrini.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére