Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi újság az igazi foci világában?

Pörge Béla

2018.12.08. 16:00

Az idei évre véget értek a küzdelmek az alsóbb osztályokban és a Magyar Kupában is, így itt az ideje, hogy összegezzünk!

Bár az NB II-ben még rendeznek két fordulót az idei évben, ám ezek már tavaszról előrehozott körök, így ott is összegezhetjük az őszi történéseket, az NB III. pedig már véget ért 2018-ra. A cikkben terítékre kerül a negyedosztály is, ami – egy-két kivételtől eltekintve – szintén befejeződött már erre az évre.

Az NB II-t 19 forduló után a Gyirmót vezeti, két ponttal megelőzve a ZTE-t. Ez a két csapat áll feljutásra, de a Kaposvár hátránya csak három pont a zalaiak mögött. A dobogó után a Békéscsaba, a Budaörs és a Csákvár következik, ám minden bizonnyal ebből a hármasból senki nem akar majd feljutni – ez csak a Békéscsaba esetében meglepő, de a klub részéről voltak már erre utaló nyilatkozatok.

A Vasas a nyolcadik, tizenegy pontra a feljutást érő második helytől. A középmezőny egyébként nagyon sűrű, a hetedik Kazincbarcika és a tizenharmadik Dorog között mindössze négy pont a különbség. Ebben a csoportban tanyázik az NB I-re ácsingózó Győri ETO is, ám nagyon nagyot kellene ahhoz hajrázniuk a győrieknek, hogy legyen sanszuk a feljutásra.

A kiesésre az újonc Monornak van a legnagyobb esélye, az albérletben futballozó Pest megyei gárda hét pontra áll a bennmaradást jelentő 17. helytől. Az utolsó előtti a Mosonmagyaróvár, ők három ponttal előzik a Monort, de ennyivel vannak lemaradva a Siófoktól is. A Balaton-partiaknál csak a győztes meccsek száma miatt jobb a Budafok, most ennyin múlna a bennmaradás. A tavaly még NB I-es Balmazújváros egy ponttal a kiesőzóna felett áll, így könnyen lehet, hogy két év alatt két osztály zuhannak. A Cegléd és meglepetésre a Nyíregyháza is egymérkőzésnyi távra található a kieséstől.

Az ősz, az előzetes várakozások, valamint az évközi nyilatkozatok alapján a Gyirmót, a ZTE, a Kaposvár és a jelenleg elég rosszul álló Vasas és Győr juthat fel az NB I-be, míg a kiesés ellen a Nyíregyháza mögötti csapatok küzdenek majd, bár az előző évek tapasztalata alapján a középmezőnyből is lecsúszhat bárki, ahogy tette tavaly a Szolnok.

A harmadosztály küzdelmei 2018-ra már véget értek, sőt, egy fordulót előre is hoztak tavaszról. Az NB III. három csoportjának győztese jut fel az NB II-be, és a csoportok utolsó három helyezettje és a legrosszabb 13. esik ki.

A Nyugati csoportban 16 forduló után a feljutás kérdése lényegében eldőlt. A Magyar Kupában az MTK-t kiejtő Ajka 13 pont előnnyel vezet az Érd előtt. A harmadik helyen a Komárom áll, érdekesség, hogy a csapat legeredményesebb játékosa Kenesei Krisztián. A közvetlen élmezőnyben még ott van Buzsáky Ákos együttese, a III. kerületi TVE, továbbá az NB I-et szintén megjárt Pápa. A hatodik helyen álló Felcsút II. és a 15. Dunaharaszti között mindössze nyolc pont a különbség, nagyon egyben van tehát a mezőny. Az utolsó a Pénzügyőr még három ponttal lemaradva.

Középen sokkal izgalmasabb az élmezőny. A Szentlőrinc vezeti a tabellát egy egészen elképesztő ősz után: az első kettő és az utolsó kettő fordulóban kikapott a baranyai csapat, közte zsinórban 12-szer nyert! A második és a harmadik helyen két szegedi klub áll, a Szeged-GA és a SZEOL, három és négy pont hátrányban a listavezetőtől. A dobogótól hat ponttal van lemaradva a másodosztályba vágyó Dunaújváros, nagyon jó tavasz kellene nekik a feljutáshoz.

A középmezőny itt is nagyon sűrű, a nyolcadik és a 15. helyezett között hét pont a különbség, és a nyolcadik Kozármisleny is csak három pontra van lemaradva az előtte állótól. Az egész mezőnyben nincs olyan, hogy két egymás mögött álló csapat között három pontnál nagyobb legyen a különbség – egyetlen kivétel az utolsó helyen álló Paks II., de nekik is csak négy pont a lemaradásuk.

Keleten a Szolnok vezeti a tabellát, ami egyértelműen papírforma, az is meglepetés volt, hogy a szörnyű tavaszuk után kiestek. Az NB III-ban is döcögősen indult a Tisza-parti gárda szereplése, de aztán belejöttek. A Szolnoktól csak két ponttal van lemaradva az ESMTK, mögöttük öttel a Jászberény, majd a Füzesgyarmat és a Putnok egy, illetve két pont hátránnyal következik. A hatodik Sényő és a tizenegyedik Eger között hat pont a különbség, innen jön a kiesőzóna. A megtáltosodó Gyöngyös 16 ponttal már egész jó helyzetben van, mögöttük a Sajóbábony csak 13 egységet gyűjtött. Mögöttük kettő és három pont hátrányban a DVTK II. és az SBTC áll, az utolsó helyen pedig a nyolcpontos Cigánd található. Az eddigiek alapján ebből a csoportból kerül majd ki a leggyengébb tizenharmadik, tehát itt lesz négy kieső.

Térjünk át a negyedosztályra, azaz a BLSZ I-re, valamint a megyei első osztályokra!

Budapesttel együtt húsz csoportra oszlik a negyedosztály területi alapon. Ha mindenki fel akarna jutni, akkor a húsz csapat osztályozót vívna egymással a tíz helyért, ám mindig akad néhány (három-négytől kezdve akár 8-10 is) együttes, amely nem vállalja a harmadosztályt. A feljutás pontos menete így mindig nyáron dől el.

A BLSZ-ben, azaz a blasz egyben sűrű a mezőny. A tavalyi bajnok REAC vezet most is, ők legutóbb a Sárvár ellen buktak el az osztályozón. A negyedik helyen áll a tavalyi második Újpest II., mindössze három ponttal a REAC mögött, köztük ott van még az Unione és a Kelen. E két csapat vélhetően nem akar feljutni. Az Unione egy óbudai együttes, tulajdonképpen a Kerület fiókcsapata, a keretben ott van például Filó Tamás, Grúz Tamás és Fehér Csaba. A kiesés elég egyértelműnek tűnik, az Újbuda-Voyage kettő pontot szerzett eddig, a Pestszentimre nyolcat, igaz, a RAFC tíz pontja sem valami sok. Kiemelendő még, hogy a REAC mindösszesen három gólt kapott 15 meccsen, viszont ez öt pontvesztéssel is járt, többször 0–0-át játszottak tehát. A BLSZ II-ről csak annyit említenék meg, hogy a BVSC 11 pontos előnnyel vezet, minden bizonnyal fel fognak jutni a BLSZ I-be, de ez már mondhatni időszerű. Az alsóbb osztályokat követő ínyencek között ebben nagy az egyetértés a BVSC újjászervezése óta: a csapatnak legalább az NB III. körül lenne a helye!

A megyéket ábécérendben nézzük végig, így Bács-Kiskun az első!

Itt a Kiskunhalas vezet két ponttal a Kiskőrös előtt, de őket négy ponttal még követi az Akasztó és a Kalocsa – nem lóg ki tehát senki felfelé, nincs szétszakadva a mezőny. A sereghajtók persze nagyon le vannak maradva: a Soltvadkert hét, a Kelebia és a Bácsalmás öt-öt pontot szerzett. De nincsen száznál több kapott gól, nincs mindenkit végigverő csapat, így mondhatjuk, hogy ez egy kiegyensúlyozott megye. A góllövő listán második Eugen Salami, a Kiskőrös labdarúgója egyébként korábban az NB I-ben is focizott a Debrecen és a Kecskemét színeiben.

Baranyában sem szakadt szét teljesen a mezőny, de a Pécsvárad öt ponttal előzi a második Szederkényt, aki további hattal a Siklóst, így sanszos, hogy kétesélyes a bajnoki cím. A csoportban egyébként két pécsi együttes is található, mindkettő a középmezőnyben. A Szászvárt időközben kizárták a csoportból. Egyébként tavaly is a Pécsvárad lett a bajnok, de nem vállalta az osztályozót.

Békésben mindössze 11 csapatból áll a megyei első osztály, itt már a bajnokság nagyja lement. Az utolsó OMTK egy pontot gyűjtött 16 forduló alatt, míg elöl nagyon szoros a mezőny. A Kondoros vezet, egy egység a lemaradása mögöttük a Szeghalomnak, még egy ponttal jön utánuk a Körösladány és a Békéscsaba II., sőt az ötödik Nagyszénás hátránya is csak három pont az első helyhez képest. Nagyon szoros lesz itt a bajnoki címért vívott küzdelem, kérdés, fel akar-e majd jutni a bajnok... Tavaly egyébként a Méhkerék osztályozó nélkül indulhatott volna az NB III-ban, ám a nyáron megszűnt.

Borsodban nincs sok kérdés, az Ózd 11 pont előnnyel áll az élen, míg hátul a Szerencs és az Onga lemaradása 12 pont, így vélhetően a bajnoki cím és a kiesés kérdése sem lesz olyan éles.

Csongrádban a Tiszasziget vezet hatpontos előnnyel a tavalyi bajnok Algyő (ami nem vállalta az osztályozót) előtt, mögöttük újabb hat ponttal jön a Bordány. Vélhetően nem lesz feljutó innen. Hátul az FK Szeged zárja a sort, ők, valamint a Székkutas és a Zsombó állnak nagyon gyengén. Ebben a csoportban amúgy két szegedi együttes is található, ahogy az NB III-ban is, míg feljebb ugye nincs csapata a városnak...

Fejér megye viszonylag sok csapatot ad az első három osztályba, ráadásul többen is fel akarnak jutni a megyei első osztályból. Jelenleg a Bicske vezet, az előnyük hat pont. A dobogón még a Mór és a székesfehérvári Főnix együttese áll, míg a Polgárdit kizárták, az Enying pedig 16 forduló alatt egy pontig jutott.

Győr-Moson-Sopron – Fejérhez hasonlóan – megyei szinten is erős, rendszerint vállalják a feljutást a bajnokok. Ezúttal a Lipót vezet, mögöttük a Csorna és az SC Sopron áll hat-hat ponttal lemaradva. A többiek lemaradása már 11 pont, így a feljutás itt háromesélyes lesz. A Lipót egyébként 110 gólig jutott már, de csak négyet kapott, ez több mint impozáns. A sereghajtó a Soproni FAC és a Fertőszentmiklós, utóbbi együttes csak a második számú Sopront verte. A FAC 119, a Fertőszentmiklós 159 (!!) gólt kapott 16 meccsen, ráadásul a Fertőszentmiklós a három pontjához három gólt szerzett ennyi idő alatt.

Hajdú-Biharban a DVSC tartalékcsapata az első, ám hiába szereztek 127 gólt, három pont csak az előnyük Sárrétudvar és a Nyíradony előtt. Hátul a Kaba nullapontos, de a Hosszúpályi 5 pontja sem túl acélos. A tavalyi bajnok – az osztályozón elbukó – Hajdúböszörmény a negyedik, nyolc pontra a DVSC II. mögött.

Hevesben nyolc pont előnnyel vezet az FC Hatvan az Energia Gyöngyös előtt, míg a sort az Eger második csapata zárja. A hatvaniak tavaly a Gyöngyösi AK mögött végeztek a második helyen, sokáig éles volt a bajnoki címért folytatott küzdelem. Korábban évekig az NB III-ban szerepelt a klub, az 1990-es években pedig az NB I-ért játszottak osztályozót, de az Újpest ellen alulmaradtak. A Hatvan vélhetően vállalja majd az NB III-at.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tiszafüred öt ponttal előzi a Mezőtúrt, e két csapat közül kerül majd ki a bajnok minden bizonnyal. A kiesés érdekesnek ígérkezik, négy csapat áll egy pont különbséggel, nincs igazi leszakadó. A góllövőlistát egyébként a Tiszafüredet erősítő Montvai Tibor vezeti, ő sokaknak lehet ismerős az NB I-ből, megfordult a Kecskemétben és a Paksban is.

Komárom-Esztergomban az biztos, hogy az Ács lesz az utolsó, a csapat még nem szerzett pontot, viszont már 114 gólt kapott. Az is biztosra vehető, hogy a Tatabánya vagy az Oroszlány lesz a bajnok, köztük éles a verseny, a Bányász vezet két ponttal az Oroszlány előtt, akik mögött 11 ponttal van lemaradva a Sárisáp. A Tatabánya 14-ből 13 alkalommal nyert, gólkülönbségük pedig 76–6, ami igen impozáns! Azonban az első fordulóban pont az Oroszlánytól kaptak ki, akik viszont kétszer is botlottak később. A Tatabánya egyébként korábban az NB I. meghatározó tagja volt, pokoljárásukról és megszűnésükről mi is beszámoltunk. Az újjászervezett csapat a megyei másodosztályt nagyon simán nyerte tavaly, most pedig az NB III-ba vágynak vissza.

Nógrádban mindössze 11 csapat alkotja a megyei első osztályt, így már le is ment a bajnokság kétharmada. A Balassagyarmat simán vezet, tavaly is csak az SBTC előzte meg őket. A gyarmatiak bizonyára vállalni fogják az osztályozót és adott esetben az NB III-at is, helyükre pedig könnyen jöhet az SBTC (lásd fent). A megyei egyből jó eséllyel az eddig három pontot szerző Rimóc esik majd ki.

Pest megyében a tavaly kiesett Dabas-Gyón hétpontos előnnyel vezet a Nagykáta előtt. A bajnoki cím sorsa sem dőlt még el azért, a kiesés viszont annál nyitottabb. A mezőny hátsó fele (az utolsó hét helyezett) öt ponton belül áll. Érdekesség, hogy Pest megye "budai" (Dunántúli) oldaláról csak a Szentendre és a Biatorbágy van fent az első osztályban.

Somogyban a Balatonlelle áll az élen, a Hetes Vikárt előzik meg hat ponttal. A Balatonlelle évek óta a megyei első osztály élmezőnyébe tartozik, osztályozót is vívtak már, de az NB III-ban a mezőny szűkítése óta nem jártak, igaz, korábban a még kétcsoportos NB II-ben is megfordultak. Hátul négy csapat szakad le a mezőnytől, a Marcali, a Balatonföldvár, a Csurgó és a Segesd.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében talán a legkiélezettebb a verseny. A listavezető Nagyhalásznak 32 pontja van, de még a hetedik Tiszakanyár is csak hét ponttal van tőlük lemaradva, itt még bármi lehet. Hátul a Tiszavasvári hat pontja nagyon kevéske, előttük hét pont az előnye a Gyulaházának.

Tolna egy szempontból kivétel, hiába áll csak 11 csapatból a mezőny, a cikk születésekor még hátra van egy forduló. Tavaly egyébként az itteni bajnok Tolna nem vállalta az osztályozót, most ők a harmadikok, két pont hátrányban a listavezető Tamási, és egy ponttal a Bonyhád mögött. Hátul a Kölesd lóg ki a négy pontjával.

Vas megyében a Celldömölk előnye nyolc pont a Körmend előtt. A Körmend két éve osztályozón bukott el, tavaly a Sárvár előzte meg őket. Hátul nincs igazán lemaradó csapat, még nem dőlt el semmi a kiesést illetően.

Veszprémben a tavaly az NB III-ból kieső Veszprém vezeti a tabellát, de csak egy pont az előnyük a legutóbbi bajnok, osztályozón elbukó Balatonfüred, és az évek óta az élmezőnyhöz tartozó Úrkút előtt. Izgalmas lesz tehát a harc a bajnoki címért, az viszont szinte garantálható, hogy a győztes indul majd az osztályozón. Hátul a hárompontos Zirc utolsó helye elég biztosnak tűnik.

Zalában is van még egy fél forduló decemberben, de az már biztos, hogy a Hévíz az őszi bajnok, 9 pont az előnyük Semjénháza előtt. A Hévíz szintén rendszeres résztvevője az NB III-as osztályozóknak, így várhatóan most is indulnak majd. A mezőny egyébként eléggé ketté van szakadva, a harmadik helyezett Olajmunkás csak kilenc ponttal előzi a nyolcadik Zalaszentgrótot. A kilencedik Lenti hátránya nyolc pont a Zalaszentgrót mögött, és ugyanennyi az előnye az utolsó Keszthely előtt.

Összességében az látható, hogy bár néhány csapat már megszűnt, illetve több megyében is előfordulnak felfelé vagy lefelé kilógó együttesek, nem igazán dőlt még el semmi, csak keveset tisztult a kép a bajnoki rajt óta. Izgalmas és mozgalmas tavasz várható a magyar foci legőszintébb világában: a profi osztályok aljától az amatőr ligák tetejéig terjedő három osztályban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére