Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sérüléseket kockáztatnak a focisták a pihenő nélkül kezdődő világbajnokságon

Jánosy Károly

2022.11.19. 15:00

Vigyázz, kész, sípszó! Vasárnap, a Katar-Ecuador mérkőzéssel megkezdődik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság. A vb-k történetében először játszanak télen a csapatok, a milliós fizetéseket adó klubok pedig aligha örülnek a félbeszakított a bajnokságnak és legjobbjaik sivatagi focijának. A 888.hu-nak nyilatkozó Esterházy Márton, az 1986-os világbajnokságon szerepelt magyar válogatott csatára szerint nem is ez a legnagyobb baj a novemberi rajttal.

 

Esterházy Márton: Egész egyszerűen túlságosan nagy sérülésveszélynek vannak kitéve a futballisták azzal, hogy nincs idő a regenerálódásra. A hétvégén még bajnoki meccseket játszottak, vasárnaptól kezdődően pedig már kezdődik a világbajnokság. Természetesen egy-egy bajnokin is lehet súlyos sérülést szenvedni, ám egy futballista életében a vb a csúcs, ahol mindenki a lehető legjobban odateszi magát, hatványozott erőbedobással játszik.

 

888.hu: Talán a FIFA is ráébred arra, hogy súlyos hiba volt a sivatag közepére, Katarba vinni a tornát?

Esterházy Márton: Ennyire azért nem lehetünk naivak. Bár Sepp Blatter, a FIFA bukott elnöke nemrégiben kijelentette, hogy hiba volt a sivatagi olajállamnak adni a rendezés jogát. Sokra megyünk ezzel a döntés meghozatala után tizenkét évvel. Kíváncsi lennék, vajon milyen érvek szóltak annak idején Katar mellett? A helyszínválasztás után jöttek csak rá, hogy a sivatagban nyáron bizony negyven-ötven fok vagy annál is melegebb van napközben? Erre jött a vezércsel, a novemberi-decemberi vb, a bajnoki menetrendek átütemezése.

(Photo by PHILIPPE DESMAZES / AFP)

 

888.hu: Sorra bírálják a résztvevő csapatok és vezetőik a helyszínt, nem is annyira a novemberi rajt, inkább emberjogi kérdések miatt. Miért nem öt-tíz éve emelték fel a hangjukat a kritikusok? Most hirtelen kihúzták a fejüket a homokból?

Esterházy Márton: Mindenkinek joga van észrevételeket tenni, bírálni, de a résztvevő csapatoknak és a szakembereknek, vezetőknek inkább a labdarúgással kellene törődniük, ha már egyszer elfogadták a katari játékszabályokat. Megvannak azok a szervezetek, különféle csatornák, amelyeken keresztül meg lehet tenni a szükséges lépéseket.

 

888.hu: Mit szólnak majd a klubok az előre borítékolható sérüléshullámhoz? Egy-egy kisebb izomsérülés is hosszabb-rövidebb kényszerpihenővel járhat.

Esterházy Márton: Az izomsérülés a fáradtság leggyakoribb velejárója. Márpedig a vb után sem lesz sok pihenő, hiszen – például Angliában – már december 26-án újraindul a bajnokság, a franciák és a spanyolok is csak néhány nappal később kezdenek, míg Katarban december 9-10-e táján még a negyeddöntőket vívják. Nem szerencsés ennyire kifacsarni a futballistákat. Szerintem soha nem látott problémákkal néznek majd szembe az orvosi stábok, és a tudomány legújabb vívmányait is be kell vetniük, hogy átvészeljék a tavaszi szezont. A klubok a lehető legjobb helyezést akarják elérni, nehéz helyzetbe kerülnek az edzők, nyilván rotálni akarják a túlterhelt játékosokat, és leginkább azoknál a csapatoknál tudják tartani a szintet, ahol elég hosszú a kispad. Kíváncsi leszek, milyen régen megkötött szerződések teljesítései sérülnek, és milyen esetleges anyagi következményei lesznek a vb-szünetnek?

 

888.hu: Mennyiben befolyásolhatja a televíziós nézettséget a téli rendezés? Egy felmérés szerint itthon nem hozza annyira tűzbe az embereket a katari vb.

Esterházy Márton: Ez nyilván annak is köszönhető, hogy a magyar válogatott legutóbb 1986-ban járt vb-n. A torna előrehaladtával nyilván nőni fog az érdeklődés, mert azért elég kevesen törik össze magukat itthon a Katar-Szenegál csoportmeccs kedvéért, de szerintem még a nézettségi rekord sincs kizárva. Nyáron a strandolás és egyéb szabadidős program könnyen átírhatja a meccsnézési terveinket, télen azonban nem kell tartani ilyesmitől, bár egy kissé furcsák lesznek a délelőtt 11-kor kezdődő összecsapások.

 

888.hu: A sivatagi ország három millió lakójának alig több, mint tíz százaléka katari állampolgár. Mit csinálnak majd a helyiek az újonnan felépül stadionokkal?

Esterházy Márton: Jó kérdés, és brazil példával válaszolnék. Nyolc éve a brazíliai vb-n az őserdő közepén fekvő másfél milliós nagyvárosban, Manausban is épült egy 45 ezres aréna, amely most nincs igazán kihasználva, mert az Amazonas mentén iszonyú magas a páratartalom, és viszonylag kevés csapatnak van otthona arrafelé. Hiába épül Katarban nyolc új ékszerdobozszerű stadion, ki és mit fog játszani bennük a vb után? Athénban felveri a gaz az olimpia hajdani létesítményeit, lehet, Katarban is ez lesz. Ki tudja? Rémtörténeteket hallani a klíma nélküli konténertáborokról, ahol majd a szurkolók megszállnak, egyelőre keveset tudunk a körülményekről, arról, hogy ki, hol, hogyan és milyen alkoholt ihat, a rendvédelemről és a többiről, néhány nap múlva talán okosabbak leszünk.

 

888.hu: Ezek szerint a kis országok ne is reménykedjenek abban, hogy valaha világversenyt rendezhetek?

Esterházy Márton: Ha a jelenlegi trend folytatódik, legfeljebb tíz, na jó, tizenöt ország képes arra, hogy megfelelő színvonalú házigazda legyen. Több országnak kellene összefogni, ezért nagyon örültem, hogy a 2020-as Európa-bajnokságnak több város adott otthont. Jó ötlet volt, erre gyorsan lesöpörték az asztalról. Pedig nem lenne szabad egy országot arra biztatni, hogy építsen nyolc új stadiont, amikor a manausi példán is látszik, a futballőrült Brazíliában sincs mindegyik kihasználva. A következő Eb-t Németország rendezi, vélhetően hibátlanul, ennek ellenére remélem, hogy a futballélet vezetői ráébrednek, rossz az irány, változtatni kellene.

 

888.hu: Végezetül egy fontos szakmai kérdés: ön szerint melyik válogatott nyeri a vb-t?

Esterházy Márton: Brazília. Náluk van a legtöbb jó játékos, csak az a baj, hogy soha sem jönnek be a tippjeim. Szóval Argentína, Hollandia és Franciaország is döntős lehet, de alighanem egy-két csapat váratlan berobbanása is színezi majd a képet.

 

(Photo by Massimiliano Ferraro/NurPhoto) (Photo by Massimiliano Ferraro / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére