Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

1848/49-es honvédereklyékből nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Ányos Miklós

2020.10.06. 19:30

„Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni” – honvéd ereklyék 1848/49-ből címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban kedden, az aradi vértanúk emléknapján.

Az ünnepélyes megnyitó elején az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából elmondták a 13 aradi vértanú nevét.

MTI/Máthé Zoltán

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a tárlatot megnyitva fontosnak nevezte az első felelős alkotmányos miniszterelnök, Batthyány Lajos nevének megemlítését, akinek a hazáért, a szabadságért, a magyar nép függetlenségéért kellett vértanúhalált halnia. Emlékeztetett, hogy Battyhány Lajos katonaként kezdte pályafutását, majd politikus lett, és kormányfő. Kormányfői megbízatásának visszaadásakor azt mondta: a továbbiakban nem a politika és a jog erejével, hanem a fegyver erejével kívánja hazáját szolgálni – idézte fel a miniszter, aki szerint ez a kiállítás „soha jobbkor” nem valósulhatott volna meg.

MTI/Máthé Zoltán

Benkő Tibor hangsúlyozta: egy kiállítás eszmei értékét az adja, hogy a tárgyak ne csak a múltra emlékeztessenek, azok mögött az embert is látni kell. Arra is gondolni kell, hogy elődeink, őseink felruháztak minket azzal a felelősséggel, hogy az új nemzedékek lássák a tárgy mögött a szenvedést, a kínokat, amelyekben a magyarságnak, a magyar embereknek részük volt.

A több mint ezeréves magyar történelem mindig a magyar emberek elszántságáról, csatározásáról, harcáról szólt – idézte fel a miniszter. A politikus köszönetet mondott Máday Norbertnek – akinek gyűjteményéből a tárlat nyílt –, hogy gondoskodik arról, az új nemzedékek továbbvigyék azokat az eszméket, amelyek által „elkötelezett és elhivatott tagjai vagyunk ennek az országnak”.

A kiállított tárgyak, fegyverek, tartozékok, festmények mind arra utalnak, hogy Máday Norbert nemcsak tárgyakat gyűjt szenvedéllyel, hanem egy eszmeiséget is képvisel – mondta Benkő Tibor. A miniszter úgy fogalmazott:

Szüksége van az országnak ilyen emberekre. Szükség van olyanokra, akik ápolják a múltat, hogy az emberek értsék meg, kinek köszönheti Magyarország a jelenét, és kire számíthat a jövő építésében.”

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a most nyílt tárlaton korabeli festményeket, honvédportrékat, díszkardokat, valamint további olyan tárgyakat állítottak ki, amelyek bemutatják a szabadságharc korát.

MTI/Máthé Zoltán

A főigazgató kiemelte: a fegyverek gyűjtése a múlt nagyon fontos aspektusát reprezentálta és tette megérthetővé. A gyűjtők az egész társadalom számára végeztek, végeznek értékteremtő munkát, vannak, akik a megsemmisüléstől mentettek meg számos fegyvert. Máday Norbert olyan gyűjtő, aki hisz benne, hogy nemzeti történelmünk általa őrzött emlékei mindenki gazdagodását szolgálják.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére