Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A babaváró kölcsönnek is köszönhetően növekedésben vannak a támogatott hitelek

888.hu - vg.hu

2020.12.22. 07:26

Egyre nagyobb a támogatott kon­st­­rukciók szerepe a lakossági hitelpiacon, ami jelentős részben a babaváró kölcsönnek köszönhető.

 

Az év első tíz hónapjában meg­­­kötött lakossági hitelszerződések 37 százalékához kapcsolódott valamilyen állami támogatás, egy évvel korábban még 23,5 százalék volt ez az arány

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Az év első tíz hónapjában összesen 1750,4 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek – a folyószámlahitelek nélkül – a háztartások, amelyből a kamattámogatott lakáshitelek 124,1 milliárd forinttal részesedtek, a babaváró kölcsön pedig 523 milliárdot tett ki – közölte a vg.hu.

Miközben a teljes lakossági hitelpiac 7,2 százalékkal esett éves összevetésben, a babavárónál 47,9, a támogatott lakáshiteleknél 38,5 százalékos volt a növekedés.

A támogatott konstrukciók része­sedése tovább emelkedhet a lakos­sági hitelpiacon, hiszen amellett, hogy a családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolt, legfeljebb tízmillió forintos, kamattámogatott hitel és a babaváró kölcsön iránti kereslet is stabilnak látszik, februártól elérhetővé válik a lakásfelújítási programhoz kapcsolódó konstrukció is.

Ez utóbbi lényege, hogy

a gyermeket nevelő és váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik,

amelynek a futamideje legfeljebb tíz év lehet.

A támogatott hitelkonstrukció a január elsejével induló otthonfelújítási programhoz kapcsolódik, amelynél a gyermekes, illetve a gyermeket váró családoknál a felújítási költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot az állam utólagosan megtérít. Fontos ugyanakkor, hogy a támogatás igényléséhez az anyag- és a munkaköltségeket számlával kell igazolni.

A lakásfelújításhoz kapcsolódó, kamattámogatott konstrukcióra várhatóan nagyon erős lesz a kereslet, havonta több milliárd forinttal emelve a kihelyezett lakossági kölcsönök összegét – írták.

Mert az eddig megjelent hírek szerint februártól hitelből is lehet finanszírozni a felújítást, még többen választhatják ezt a megoldást.

Akár százezer lakóingatlanban kerülhet sor korszerűsítésre az új lehetőségnek köszönhetően

– mondta a támogatott konstrukció megjelenésének hírére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A portál adatai szerint 2020-ban a magánszemélyek és az ingatlanközvetítők 425 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel, az ingatlanok 18 százalékát felújítandóként kínálták eladásra. Az újszerűek és a felújítottak aránya 30 százalék volt, és elmondható, hogy a jobb állapotú ingatlanok piacképesebbek, könnyebben is értékesíthetők. A kínálati piacon az idén megjelent fővárosi lakásoknak a 20 százalékára fér rá a korszerűsítés az eladók szerint, a megyeszékhelyeken és a kisebb városokban a felújítandó lakások aránya 16 és 15 százalék, a községekben pedig több mint 20 százalék.

Márciustól jön az új kölcsön

Február 1-jétől otthonfelújítási kölcsönt kínálnak azoknak, akiknek nincs elég önerejük, hogy élhessenek az otthonfelújítási támogatással – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin közölte:­ a kölcsön nagysága maximum 6 millió forint, a futamideje legfeljebb tíz év, a kamata pedig legfeljebb 3 százalék. A bank megvizsgálja­ majd a támogatásra jogosultságot, amihez legalább egy gyermek közös háztartásban nevelésére és olyan munkaviszonyra van szükség, amely jogosulttá teszi a kérelmezőt a támogatásra. A kölcsön felvétele után – március 1-jétől – az igénylőnek egy éven belül kell benyújtania támogatási igényét a számlák alapján a Magyar Államkincstárhoz. A maximális kölcsön havi törlesztőrészlete 30 ezer forint, tíz évig.

| vg

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére