Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A feketegazdaság szereplőinek kiiktatására törekszik a NAV

888 / Magyar Nemzet

2020.10.07. 08:00

A fő cél a bűncselekménnyel megszerzett vagyon mielőbbi elvonása – erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek.

A NAV pénzügyi nyomozói arra törekednek, hogy azonosítsák a feketegazdaság szereplőit, az adócsaló bandák kiiktatásához azonban nem elég, ha az érintetteket bíróság elé állítják.

Vankó László a lap szerdai számában megjelent interjúban kifejtette: a bűnszervezetet a pénz működteti, a szereplőket rendszerint a vagyonszerzés lehetősége köti össze. Az adócsaláshoz ugyanakkor a módszertől függően szükség lehet különféle árukra, teherautókra, technikai eszközökre, raktárakra, alkalmazottakra, könyvelőre és bandatagokra, a megszerezhető pénz akár negyven százalékát is felemészthetik a költségek.

A pénz elvonása ezért kulcskérdés, ugyanis a jogsértő módon megszerzett vagyon generálja az újabb adócsalásokat.

Idén eddig az adócsalással gyanúsított bűnszervezetektől az elcsalt érték 140 százalékát szerezte meg a hatóság – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy a NAV minden olyan vagyonrészt elvonhat, amelyet az érintettek a bűnszervezet létezése alatt szereztek meg, ez pedig adott esetben nagyobb összeget tehet ki, mint a közkasszának okozott hiány.

Cégek esetében az adóhatóság lefoglalhat árukészletet, gyártóegységeket, autókat, ingatlanokat, sőt még követeléseket is, illetve zár alá veheti ezeket, megtiltva az értékesítésüket. Magánszemélyek vagyonának feltérképezéséhez a NAV nemzetközi szervezetek segítségét is kérheti.

A hatóság intézkedik, hogy az ingatlanokat ne lehessen eladni, minden mást viszont – luxustárgyakat, értékes műszaki cikkeket, autókat – igyekszik rövid úton pénzzé tenni, az összeg pedig az ügy végérvényes rendezésééig bűnügyi letéti számlára kerül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére