Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Fidesz támogatottsága változatlanul erős

888.hu

2020.11.20. 11:51

A Fidesz–KDNP támogatottsága a koronavírus-járvány kitörése előtti szinten áll.

Az IDEA Intézet október 31. és november 5. között végzett felmérése alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében az előző havi 34 százalékról 32 százalékra csökkent. Közleményükben azt írják, a Fidesz esetében a 2 százalékpontos eltérés hibahatáron belüli, ugyanakkor augusztus óta tartó folyamatot jelez. A kormánypártok támogatottsága a biztos szavazók körében szintén 2 százalékponttal csökkent, így jelenleg 48 százalékon áll.

Ez az arány ugyanakkor a koronavírus-járvány kitörése előtti szintnek felel meg – írja a Mandiner.

Az ellenzéki térfélen lényeges pártpreferencia-átrendeződés nem történt.

A választókorú népességen belül továbbra is a DK a legtámogatottabb párt (11%). A képzeletbeli ellenzéki rangsor második helyén két párt található: a Momentum Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A Momentum esetében immár hónapok óta tartó változatlan támogatottságot mutat az IDEA Intézet adatfelvétele, a Jobbik pedig 2020. október végén kimozdult az eddigi 5–6 százalékos sávból, és 2020. október végén, november elején szintén 7 százalékon áll.

A biztos szavazó pártválasztóknál sem a Momentum, sem a Jobbik támogatottsága nem változott (10, illetve 8 százalék). Jelen állás szerint önállóan egyetlen párt jutna még be a parlamentbe, az MSZP, amelynek támogatottsága szinte az egész 2020-as évben változatlan, 5 százalék a teljes választókorú népességen belül, és 6 százalék a biztos szavazó pártválasztók körében.

2020. október végén a kisebb pártok (LMP, MKKP, Mi Hazánk, Párbeszéd) mindegyike egyaránt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népességben éppúgy, mint a választáson biztosan részt vevő pártválasztóknál. Egyetlen kivétel a Lehet Más a Politika, amely az utóbbi kategóriában 3 százalékon áll. A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok aránya 28 százalék.

Az IDEA Intézet közleményében hangsúlyozza: az utóbbi hónapokban a Fidesz–KDNP szövetség magas támogatottsága folytán a mérleg nyelve a kormánypártok irányába billent, az ellenzék kárára.

2020. október végén azonban fordulat történt ezen a téren. Azzal, hogy a kormánypártok támogatottsága 2 százalékponttal csökkent a teljes választókorú népességben, immár az együttműködni szándékozó ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, P) össztámogatottsága magasabb, mint a kormánypártoké (32 százalék, 34 százalékkal szemben). A biztos szavazó pártválasztóknál azonban a kormánypártok továbbra is 2 százalékponttal több támogatót tudhatnak magukénak, mint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom nélküli ellenzék. Hozzáteszik: hangsúlyozni kell, hogy az össztámogatottságból a kormányváltás esélyére visszavonhatatlan és minden tekintetben megalapozott következtetéseket levonni nem lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére