Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Foreign Affairs a liberálisokra bízná Magyarországot

Bertha László

2016.09.05. 18:58

Az 1956-os forradalom közelgõ évfordulója kapcsán írt terjedelmes cikket az "illiberalizmus" által fenyegetett Magyarországról az amerikai külpolitikai magazin, a Foreign Affairs.

Az ’56-os forradalom közelgő évfordulója kapcsán írt terjedelmes cikket az „illiberalizmus” által fenyegetett Magyarországról az amerikai külpolitikai magazin, a Foreign Affairs.

A lap szerint 1956-ban a magyarok az Európához való tartozásukról tettek tanúbizonyságot, de most Magyarország ismét visszacsúszik az „illiberalizmusba”. A cikk szerzői, Claire Greenstein és Brandon Tensley szerint napjaink liberálisainak számos esetben hasonló változásokért – a független igazságszolgáltatásért, a szabad sajtóért, a politikai verseny garantálásáért – kell küzdeniük, akárcsak szüleiknek és nagyszüleiknek.

A szaklap szerint a jobboldali populista Orbán Viktor regnálása óta könnyedén elfelejti az ember, hogy Magyarország nem tartozott mindig az euroszkeptikusok élcsapatába. A szerzők ezzel kapcsolatban felidézik, hogy bár Orbán Viktor döntő szerepet játszott az Európai Unióhoz való csatlakozásban, de 2010-ben „visszaszerezte a hatalmat” és kormányzása összefonódott jó néhány alapvető liberális európai érték elutasításával.

Ha mindez még nem lenne elég nyomasztó, a szerzők jóvoltából megtudhatjuk azt is, hogy Magyarországon bizony tényleg nincsen sajtószabadság, amit a Freedom House jelentése is megerősít, hiszen csak a „részben szabad” kategóriát érdemeltük ki a szervezetnél.

Claire Greenstein és Brandon Tensley szerint 60 évvel a forradalom után nehéz elképzelni azt, hogy Magyarország hogyan juthatott idáig. De a Medián korrupcióval kapcsolatos közvélemény-kutatása, valamint a pártpreferenciák is jelzik, hogy nem a Fidesz varázsa az igazán nagy gond, hanem az apátia.

A Foreign Affairs szerint ezek alapján jól látható, hogy nincs még minden veszve Magyarországon, hiszen a liberális magyarok összehangolt erőfeszítéseikkel ismét visszavezethetik az országot Európába. A közelgő kvótanépszavazással kapcsolatban pedig megjegyzik, hogy a nemzeti emlékezet segíthet a magyaroknak, hogy jelezzék a világnak: Magyarország Európához tartozik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére