Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A járvány ellenére sikeres volt a vajdasági gazdaságfejlesztési program idei éve

MTI - 888.hu

2020.12.04. 14:16

Rendkívülinek nevezte a 2020-as évet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Szabadkán, de kiemelte: a koronavírus-járvány ellenére a vajdasági magyarság gazdasági megerősítése érdekében végzett munka nem állt le, a gazdaságfejlesztési program az idén is sikeres volt.

 

A politikus hozzátette, hogy a járvány Szerbia és Magyarország gazdaságát is súlyosan érintette, így egyik ország sem tudott a korábbi évekhez hasonlóan dinamikusan növekedni, mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy gyorsan kezelni tudják a válságjeleket, és újra talpra állnak. Mint mondta:

a magyar költségvetés továbbra is stabil, így 2021-ben is lesz pénz a gazdaságfejlesztési programra.”

Magyar Levente felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja a fejlesztéseket és a beruházásokat tekintve 2020-ban elérte a 100 milliárd forintos nagyságrendet, amit a politikus sorsfordítónak minősített.

Ami most a Vajdaságban történik, az nem kevesebb, mint a vajdasági magyarság sorsának jobbra fordulása”

– húzta alá az államtitkár, majd úgy folytatta: a korábbi folyamatokat sikerült ezzel az összeggel megfordítani, és a vajdasági magyarság ma más kilátásokkal rendelkező közösség, mint volt a program öt évvel ezelőtti megkezdése előtt.

A politikus a gazdaságfejlesztési program legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy sikerült megerősíteni a mezőgazdaságot a Vajdaságban, hiszen ez a régió mindig is a mezőgazdasági adottságairól volt ismert.

A trianoni békediktátum százéves évfordulójának esztendeje korábban nem várt sikereket hozott a vajdasági magyar politikai életben – emelte ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, rávilágítva arra, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nagyon jól szerepelt az általános választásokon. A VMSZ 2020-as választási eredménye a Kárpát-medencei magyarság legsikeresebb eredménye az elmúlt harminc évben – szögezte le.

Ma a vajdasági magyar közösség összetartóbb, derűsebb, a jövőt jobb, szebb színben látó, tenni akaró, összerendezett közösség, mint volt öt-tíz vagy húsz évvel ezelőtt”

– zárta szavait a politikus.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy bizonyos szempontból valóban rendkívüli, más szempontból viszont ugyanolyan volt a 2020-as év, mint a korábbi esztendők, hiszen az idén is az volt a cél, hogy az emberek a szülőföldjükön magyarként meg tudjanak maradni, a gazdaságfejlesztési program, valamint a vajdasági politikai vezetés feladata pedig az identitásban és egzisztenciálisan történő megerősítés és a megmaradás lehetővé tétele volt.

Az idén is töretlen volt a pályázási kedv – jelentette ki a VMSZ elnöke, hozzátéve, hogy kezdő vállalkozások indítására majdnem annyian pályáztak sikeresen, mint az előző két ciklusban összesen. A választási siker és a pályázási kedv is azt bizonyítja, hogy „a vajdasági magyar közösség megőrizte az életerejét, szülőföldhöz való ragaszkodását, és olyan közösségről van szó, amely felelősséggel viseltetik saját maga irányában, amely itt képzeli el a saját jövőjét, és amely ezt úgy próbálja megtenni, hogy partnerségi viszonyt próbál építeni a többségi nemzettel, önmagát nem feladva, a saját identitását nem megtagadva, és abból nem engedve” – tette hozzá.


A pénteki sajtótájékoztatón bejelentették, hogy új pályázati kör nyílt közepes és nagy léptékű mezőgazdasági, feldolgozóipari és szolgáltatóipari fejlesztésekre, jövőre pedig a remények szerint ismét lehet majd pályázni házvásárlásra, földvásárlásra, kisvállalkozások eszközbeszerzésére, tenyészállatok vásárlására, öntözőrendszerekre, ültetvények telepítésére, valamint a mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016–2018-as szakaszára Magyarország kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza tavaly indult, ebben az előzőek mellett az idegenforgalom is kiemelt helyet kapott.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére