Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jövő évi Erasmus ösztöndíjak költségét megelőlegezi a kormány

888.hu

2023.01.12. 10:35

Az idei első kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormány legutóbbi üléséről és intézkedéseiről, illetve beszélt a gazdasági helyzetről, családtámogatásról, foglalkoztatottságról és az Erasmus-ügyről is.

 

Az idei első kormányülésen szóba került az Erasmus ügye.

A kormány álláspontja egyértelmű: a bizottság lépése elfogadhatatlan. Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban.

A kormány úgy járt el, ahogyan Brüsszel kérte, Navracsics Tibor egyeztetni fog, és reméli a kabinet, hogy csak félreértésről van szó. Ha nem lesz megoldása az ügynek, akkor Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus ösztöndíjakat.

 

Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor pedig bírósághoz fordul a magyar kormány.

Gulyás szerint a modellváltó egyetemeken egy év alatt 18 százalékkal növekedett a tudományos közlemények száma. 2021-ben és 2022-ben is nőtt a felsőoktatásra felvettek száma annak ellenére, hogy az érettségizők száma nem nőtt. 40 ezer külföldi hallgató tanul Magyarországon.

A magyar egyetemek a nemzetközi rangsorosokban is előreléptek, 11 intézmény szerepel a legjobb 500-ban. 2023-ban a magyar felsőoktatás működési ráfordítása pedig a 2020-as duplája lett.

 

A kormány áttekintette a költségvetést is, és a jövő héten benyújtják a módosítást, márciusban az Országgyűlés pedig el tudja fogadni azt.

 

A dollárbaloldal minden politikusának a jóslata kudarcot vallott.”

 

A 2022-es növekedés 4,5 százalék körül lesz, és ez az egyik legmagasabb növekedés lesz az unióban.

Sikerült 2022-ben csökkenteni a költségvetési hiányt és az államadósságot – tette hozzá. 2022 első tíz hónapjában a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek.

Gulyás arról is beszélt, hogy 2022-ben foglalkoztatottsági rekordot ért el Magyarország, és a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni. A következő évben is a rezsivédelmen lesz a fókusz. A cél, hogy a nyugdíjak és a reálbérek is növekedjenek 2023-ban és elkerüljük a recessziót.

 

Továbbra is minden magyar család 181 ezer forintot spórol havi szinten a rezsivédelmen.

 

Bővül a családtámogatások köre is. 1,5 százalékos növekedéssel számol a 2023-as költségvetés, a hiány 3,9 százalékos lehet 2023-ban, és az államadósság is tovább csökkenhet.

 

A családtámogatások bővülnek, mert a 30 év alatti nők esetében a gyermekvállalás szja-mentességgel jár majd.

 

 

 

(M1, origo.hu)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére