Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A kormány célja, hogy mérsékelje a szankciós energiaválság káros hatásait”

888.hu/MTI

2022.10.04. 19:10

Egész Európának, így a magyar embereknek és vállalkozásoknak is szankciós felárat kell fizetniük az energiáért, a kormány elsődleges célja ezeknek a káros hatásoknak a mérséklése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozása után Luxembourgban.

 

A miniszter az uniós tagállamok pénzügyminiszterei találkozójának szünetében adott sajtótájékoztatóján elmondta: a szankciók a tervezettel épp ellenkező hatást váltottak ki, Oroszország rekordmértékű bevételekhez jut.

 

Nem az történt, hogy a háború finanszírozási forrásai elapadtak. A rekordmértékű bevételek inkább elősegítik a háborúhoz való pénzügyi hozzájárulást. Eközben a szankciók miatt keletkező felár egyre több uniós tagországban nehezíti meg az emberek életét, megélhetési válságot okoz, sokaknak az alapvető energiaköltségek kifizetése is problémát jelent.”

– taglalta a pénzügyminiszter.

 

A Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint a miniszter hangsúlyozta: a szankciós politikának akkor van értelme, ha az agresszornak fáj jobban, és segít véget vetni a háborúnak, ezért a jelenlegi szankciós politikáról kijelenthető, hogy nem vált be.

A szankciók nem érték el eredeti céljukat, elhúzódó háborút és minden korábbinál magasabb bevételt hoztak Oroszországnak – jelentette ki Varga Mihály. Azt mondta:

 

a magyar kormány nem támogatja olyan további szankciók bevezetését, amelyek veszélyt jelentenek Magyarország energiaellátására, nagyobb gazdasági károkat okoznak az uniós gazdaságnak, mint Oroszországnak, valamint eltörölnék a kőolajimportra vonatkozó magyar mentességet.

 

A tárcavezető kifejtette: az uniós pénzügyminiszterek ismét tárgyaltak az eredeti RePowerEU-t módosító cseh javaslatról. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály emlékeztetett: Magyarország egyetért azzal, hogy a tagországoknak segítséget kell nyújtani az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentéséhez. A bizottság által benyújtott javaslatot azonban Magyarország nem támogatta, mert a források szétosztásánál nem vették figyelembe, hogy mely tagországnak mekkora terhet jelent az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentése.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a REPowerEU fenntarthatóbb energia elérését célzó közös uniós stratégia kérdésében a pénzügyminiszteri tanácson, Magyarország olyan módosítást fogadtatott el, amit minden tagország támogatott, így ezáltal a magyar források felhasználása kedvezőbbé válik. Több milliárd euró elosztásáról van szó, így az EU-nak figyelembe kellett venni azt, hogy a kelet-közép-európai tagállamok nagyobb mértékben függnek az orosz energiahordozóktól – tette hozzá.

Varga Mihály a közlemény szerint felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország számos olyan anyagi terhet visel, amelyet más tagország nem, és ezek a kihívások az orosz-ukrán háború árnyékában is erősödő problémát jelentenek. Az illegális migráció problémája egyre súlyosabb, a hétfői magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozó is hangot adott a kérdés fontosságának. A magyar határvédelmi kiadások már meghaladták a 600 milliárd forintot, az uniós hozzájárulás mértéke nem éri el a 2 százalékot, ezért szorgalmazzuk, hogy az Európai Unió vállaljon nagyobb részt a terhekből – tette hozzá a tárcavezető.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére