Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A magyar emberek munkáját dicséri a rekordnagyságú exportteljesítmény"

Horváth Tamás

2019.03.04. 17:44

Errõl Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt az M1-en.

A fideszes politikus a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn publikált külkereskedelmi adataira reagált, miszerint 2018-ban az export euróban számolt értéke 4,2 százalékkal, az importé 7,3 százalékkal haladta meg az előző évit. Az export összértéke 104,885 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 100,680 milliárd euróról, az import pedig 99,327 milliárd eurót tett ki az egy évvel korábbi 92,602 milliárd euróval szemben.

Szijjártó Péter a közszolgálati televízióban kifejtette, az import növekedése mögött az évről évre megdőlő beruházási rekord áll:

nő a beruházó vállalatok száma, épülnek a gyárak, melyekbe a nemzetközi vállalatok behozzák az alapvetően exportra termelő gépeket.

A tárcavezető hozzátette, a magyar gazdaság exportteljesítménye rekordösszeget ért el tavaly; a 105 milliárd euró a Magyarországon működő vállalatok bevétele, amelyből újabb munkahelyeket tudnak létrehozni, növelni tudják munkavállalóik fizetését, továbbá olyan technológiai fejlesztéseket tudnak végrehajtani, amelyek növelik a hozzáadott értéket, ezzel segítik a magyar nemzetgazdaság dimenzióváltását.

A világban óriási küzdelem zajlik nemcsak a beruházásokért, hanem az exportlehetőségekért is. A magyar kormány is mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a Magyarországon működő vállalatokat abban, hogy minél több külpiacon tudják értékesíteni áruikat, szolgáltatásaikat”

– mondta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Németország a magyar gazdaság első számú exportpiaca: tavaly a magyar export 27 százaléka oda irányult.

Németország az Európai Unió legerősebb gazdasága, a magyar emberek munkájának színvonalát világosan mutatja az, hogy a legerősebb európai gazdaság számára ilyen mértékben tudunk beszállítani termékeket és szolgáltatásokat”

– fejtette ki.

Szijjártó Péter szerint ugyanakkor az is világosan látszik, hogy a közép-európai gazdasági együttműködés ereje kezd felérni a politikai együttműködés erejéhez, hiszen az első öt exportpiac közül három – Szlovákia, Románia, Ausztria – szomszédos ország, és az első tízben van valamennyi visegrádi partner.

Mindez azt mutatja, hogy a közép-európai gazdasági együttműködés egyre erőteljesebb, és a közép-európai térség valamint Németország együttműködése jelentheti az európai gazdasági növekedés motorját a következő időszakban”

– hangsúlyozta.

A magyar külügy vezetője megjegyezte azt is, a magyar beruházási környezet Európában az egyik legkedvezőbb, ezt támasztják alá Európa legalacsonyabb adókulcsai, a magyar emberek versenyképes tudása és az exportadatok is – közölte az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére