Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nemzetközi sajtó is felkapta Szijjártó és az ENSZ fõbiztosának összecsapását

888.hu

2018.02.27. 12:38

A nemzetközi sajtó is kimerítõen foglalkozik Szijjártó Péter és az ENSZ emberi jogi fõbiztosának csörtéjével.

A legtöbb sajtóorgánum az AP és az AFP hírügynökség hírét vette át. Zeid Raad al-Husszein jordán herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azonban nemcsak Magyarországot haragította magára.

A Washington Post az AP hírét hozta le, amelyben az aznapi ENSZ-ülés legszaftosabb pontjai voltak. Mielőtt a főbiztos a magyar miniszterelnököt minden alapot nélkülözően sértegette volna, beletörölte a cipőjét a világ nagyhatalmaiba is.

Zeid Raad al-Husszein az ENSZ legfontosabb szervének, a Biztonsági Tanácsnak (BT) a tagjait gyilkosokhoz hasonlította – bűnözőnek nevezve őket –, akik elhárítják maguktól a felelősséget, amikor a világban hallatlan emberi jogi sérelmek történnek.

Al-Hussein az ENSZ BT állandó tagjainak vétóhasználatát kérdőjelezte meg nyilatkozatával. A főbiztos ezzel a nagyhatalmak szerepét vitatta, mondván, Nagy-Britanniának, Kínának, Franciaországnak, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak túl nagy a befolyása a világszervezetre. Mindenesetre konkrét példákat nem hozott fel. Általánosságban viszont ezeket a hatalmakat kapcsolatba hozta a legvéresebb konfliktusokkal, amelyek jelenleg is tartanak, mint például Szíria, Kongó, Jemen, Burundi és Mianmar esetében.

Miután a főbiztos gyilkosoknak és bűnözőknek nevezte a világ nagyhatalmait, utána úgy nyilatkozott, hogy a magyar miniszterelnök "rasszista és xenofób".

"Ma az elnyomás ismét divatos; a biztonság visszaszorult, és az alapvető szabadságjogok is visszavonulót fújtak a világ minden régiójában. A szégyenérzet is visszakozóban van. Európában a xenofóbok és a rasszisták levetkőzték minden szégyenérzetüket – mint a magyar Orbán Viktor, aki korábban e hónapban azt mondta: »nem akarjuk, hogy színünk másokéval keveredjen«. Nem tudják, mi történik a kisebbségekkel olyan országokban, melyek vezetői etnikai, nemzeti, faji tisztaságra törekednek?" – tette fel a kérdést.

Érdemes felidézni, hogy ezzel szemben Orbán Viktor mit is mondott pontosan.

A sokszínűség nem érték, hanem egy tulajdonság. Nem szabad hagyni, hogy erkölcsi, etikai vitákban kihúzzák a lábunk alól a talajt. Ki kell mondanunk, hogy nem akarunk sokszínűek lenni, hogy összekeverjenek bennünket, a saját színünket, a saját hagyományainkat, a saját nemzeti kultúránkat másokkal. Nem akarunk sokszínű ország lenni, azon az úton akarunk továbbmenni, amit 1100 éve megkezdtünk. (...) Ha nem vetjük meg a lábunkat a saját keresztény talapzatunkon, akkor a brüsszeli tirádák el fognak minket billenteni".

 

Az AP még megemlíti a dél-koreai-japán csörtét, ugyanis a két ország képviselőjének találkozásakor a dél-koreai külügyminiszter felhozta a japán követnek a második világháborúban "szolgálatot teljesítő örömbrigádok" témáját. (A második világháború során a japánok által megszállt országokban a nők nagy részét prostitúcióra kényszerítették, például Koreában is. Az ilyen módon szexrabszolgává tett nőkkel a japán katonák gyakorlatilag azt csinálhattak, amit akartak. Ez egy komoly sérelem a koreaiak számára). Az ügyben már korábban megszületett egy kártalanítási egyezség a felek között, amelyben kikötötték, hogy a kényes témát nem fogják felhozni nemzetközi fórumokon. A dél-koreaiak eddig tartották magukat ehhez az ígérethez.

Az AFP hírügynökség által közölt hír inkább a magyar kormány és a főbiztos közötti csörtével foglalkozik. A Deutsche Welle korrekten bemutatta az ellentétet, habár a főbiztostól és Orbán Viktortól is nagyon röviden idézett. Kicsit hosszabban írtak azonban Szijjártó Péter reakciójáról, aki szerint a migráció veszélyes folyamat, amely a terrorizmus melegágya lehet, és amely veszélyeztetheti a Magyarország kulturális identitását.

A Times of Israel a fentieken túl közölte, hogy az ülésteremben az is felháborodást keltett, hogy a főbiztos nem várta meg a megtámadott országok válaszát, beszéde után kiviharzott a teremből.

Adódik a kérdés: hol van a főbiztos? Miért nem hallgatja meg a tagállamokat?"

– idézte Szijjártót az izraeli lap, amely cikkének végén keményvonalasnak nevezte a magyar kormányfő álláspontját a migráció kérdésében, majd idézett is tőle ennek alátámasztására.

A liberális Politico rövid cikkben foglalkozott az eseményekkel. A magyar kormánnyal szemben rendkívül kritikus lap idézte a főbiztos szavait, azonban Szijjártó Pétertől már semmit sem idéztek, csak azt írták, hogy a magyar külügyminiszter a főbiztos lemondását követelte, valamint megvédte Magyarországot. Arról már nem írtak, hogy Zeid Raad al-Husszein meg sem várta a megtámadott országok beszédét, hanem inkább elhagyta az üléstermet.

Az AP és az AFP hírében is benne van, hogy a főbiztos mandátuma augusztusig tart és nem indul újra a posztért.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére