Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Soros-egyetemet is érintõ felsõoktatási törvénymódosítás ellen nem emel kifogást az USA oktatási minisztere

Vincze Viktor Attila

2017.06.21. 19:28

Levélben köszönte meg Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere az amerikai szövetségi oktatási miniszternek, hogy hivatalos válaszában tudomásul vette a magyar felsõoktatási törvény módosítását, valamint azt, hogy megjelölte a tárgyalásra jogosult szövetségi államokat.

Betsy DeVos levele június közepén érkezett Balog Zoltánhoz és Palkovics László oktatási államtitkárhoz, amire már válaszolt is a magyar miniszter. 

Betsy DeVos amerikai oktatási miniszter levelében megköszönte az áprilisban Balog Zoltántól kapott tájékoztatást a felsőoktatási törvény változásával és a Közép-európai Egyetem (CEU) helyzetével kapcsolatban. Azt is írta, tisztában van azzal, hogy a jogszabály más, az Egyesült Államokhoz kötődő felsőoktatási intézményeket is érinthet.

A miniszter kifejtette, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. Tagállami szintű jogkörök a legtöbb felsőoktatási intézmény – ideértve a Magyarországon működők – jogállásával kapcsolatos ügyek, valamint a diploma-kibocsátási jogosultsága.

Az USA miniszterének tájékoztatása szerint a Magyarországon felsőoktatási tevékenységet végző összes amerikai intézmény megkapta oklevelét vagy engedélyét az illetékes tagállami szintű hatóságtól, és rendelkezik egy, az amerikai oktatási miniszter által elismert szervezet akkreditációjával.

Betsy DeVos a levélben tudomásul vette Balog Zoltán áprilisi javaslatát, hogy vizsgálják meg egy nemzetközi megállapodás aláírásának lehetőségét az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI). Ugyanakkor hozzátette, hogy az ilyen jellegű megállapodások megtárgyalására a tagállami szintű hatóságok a megfelelő partnerek.

Az amerikai oktatási miniszter azt is írta: úgy tudja, a magyar kormány már elkezdte felvenni a közvetlen kapcsolatot az érintett tagállamokkal, ahol akkreditálták az intézményeket.

Betsy DeVos reményét fejezte ki, hogy a tárgyalásokkal kapcsolatos információk fényében, valamint az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában fontos és régóta fennálló szerepet betöltő felsőoktatási intézményekre tekintettel tisztázni tudják a rendezetlen kérdéseket.

Balog Zoltán az amerikai oktatási miniszternek válaszlevelében azt írta:

Köszönettel fogadtuk az amerikai miniszter szívélyes válaszát, és azt, hogy tudomásul vette a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos módosításokat."

Az emberi erőforrások minisztere arról tájékoztatta washingtoni partnerét, hogy Maryland, Massachusetts és New York szövetségi állam illetékesei jelezték tárgyalási szándékukat, és a magyar kormány képviselője fölvette velük a kapcsolatot.

A miniszter levelében reményét fejezte ki, hogy a "bonyolult jogi kérdést minél előbb kölcsönös megelégedésre rendezni tudják, hiszen a Magyarországon jogszerűen működő amerikai felsőoktatási intézmények erősítik a magyar-amerikai kapcsolatokat".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére