Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szentesi szoci városvezetés szállodaprojektje miatt nyomoz a rendõrség

888.hu

2016.09.14. 11:58

Egy szentesi szállodafelújítás kapcsán feljelentést tett az önkormányzat két korábbi, hoppon maradt üzlettársa és az Állami Számvevõszék is. Az ügyben a Békés Megyei Rendõr-fõkapitányság folytat nyomozást, a szálak egészen Szirbik Imre szocialista polgármesterig nyúlnak vissza - írja a Magyar Idõk.

Miközben a Norvég Alap támogatásával egy évtizedes huzavona után hamarosan elkezdődhet a szentesi Petőfi Szálló felújítása, a korábbi próbálkozások mindegyike kudarcot vallott, és a történtek jelenleg a nyomozó hatóságnak adnak munkát.

Az ügy 2007-ig nyúlik vissza, amikor a szentesi önkormányzat és a Pendola Kft. közös céget hozott létre, Pendola Szentes Kft. néven. A közös cégben a városnak tízszázalékos részesedése volt.

A felek szerződést is aláírtak, amelyben a város vállalta, hogy 2007. november 30-ig apportként beviszi az ingatlant a közös cégbe. Ennek oka az volt, hogy az önkormányzat pénzzel nem járult hozzá a társaság működtetéséhez.

Az apport társas vállalkozáshoz való tárgyi, és nem pénzbeli hozzájárulás, mely történhet természetes személy vagy másik társaság részéről. Magyar szóval tárgyi betét.

"Azt vállaltam, hogy megkérem a bontási és az építési engedélyeket, és elvégzem a bontási munkálatokat" – közölte a Magyar Időkkel Zsohár Árpád, a Pendola Kft. tulajdonos ügyvezetője.

"Ez nem volt könnyű, mert kiemelten műemléki védelem alatt álló épületről van szó, az illetékes hatóság pedig az eredeti állapot helyreállítását kérte. Nagyon sokat költöttünk az előkészületekre, és a munkát elvégeztem. A Szirbik Imre-féle szocialista vezetés azonban nem apportálta a Petőfi Szállót a cégbe, sőt engedélyt is jóval később kért erre a kulturális ügyekért felelős minisztertől. Hiller István csak 2009. november 12-én adott ehhez hozzájárulást. Ez blokkolta a teljes fejlesztést, mert apport nélkül nem kaptuk meg a felújításhoz szükséges 3,5 milliárd forint hitelt. Így hiába kaptuk meg a hivatalos építési engedélyt, és készült el az építési tervdokumentáció, a város miatt egy helyben topogtunk" – hangsúlyozta Zsohár Árpád.

Mivel a város 2010 elejéig sem apportálta a Petőfi Szállót a Pendola Szentes Kft.-be, Zsohár Árpád kérte az önkormányzatot, hogy tételesen számoljanak el az addigi munkával. "A polgármester kijelölt egy nyolc szakemberből álló bizottságot, amely felmérte és beárazta a munkát. Számításaik szerint csak a bontás ellenértéke 300 millió forintot tett ki, a képviselő-testület ezt el is fogadta, amit később megpróbáltak letagadni. Emiatt 2015-ben bírósághoz fordultam, a per első fokon a Fővárosi Törvényszéken folyik" – jegyezte meg Zsohár.

A szoci városvezetés nem adta fel a szállodaprojektet, felvette a kapcsolatot egy másik befektetővel, Katos Zsolttal, aki a Vitala Grouppal állt kapcsolatban, 2011-től a cégcsoport magyarországi képviselője.

A tárgyalások odáig jutottak, hogy 2011 szeptemberében konkrét szerződéstervezetet nyújtottak át az önkormányzatnak, amelyet novemberben alá is írtak.

A felek kapcsolata eddig olajozottan működött. Az első intő jel az volt Katos Zsoltnak, amikor a polgármester, Szirbik Imre jelezte neki, hogy Zsohár Árpád – a Pendola ki nem fizetett tulajdonosa – is képben van, és valahogy ki kellene fizetni. Katos, Zsohár és Szirbik 2011 szeptemberében találkozott.

"A város nem tudott vagy csak nem akart fizetni Zsohárnak, és Szirbik Imre engem kapacitált, hogy egyenlítsem ki a tartozást. Ezt visszautasítottam, mert egyrészt nem volt 300 millió forintom, másrészt semmi közöm nem volt kettőjük ügyéhez. Azt kértem, hogy a város minél hamarabb, legkésőbb 2012 elejére rendezze a Zsohár-ügyet. Ennek Szirbik Imréék nem tettek eleget, de eleinte ennek nem volt jelentősége" – hangsúlyozta Katos Zsolt.

"Ezután – a Vitala közreműködésével – megjelentek azok az érdeklődők, akik a finanszírozást vállalták volna. Közülük egy olasz céget választottunk ki, velük szerződtünk, majd az előkészületi munka ellenértékét át is utaltuk a társaságnak" – mondta Katos. Az olaszok több feltételt is szabtak a finanszírozáshoz, többek között azt, hogy a Szentes Spa & Medical Kft. mutassa be a befektetéshez szükséges ingatlanok tartós bérleti szerződését.

A Szirbik Imre-féle városvezetés ezen a ponton többszörös kelepcébe került. A tartós bérleti szerződésekhez ugyanis igazolni kellett volna, hogy az ingatlanok per-, teher- és igénymentesek. Zsohár Árpád követelését azonban továbbra sem sikerült rendezni, emellett az egyik ingatlanon komoly hitel volt, egy, a befektetéshez szükséges ingatlan pedig nem is szerepelt a város nevén.

Így mindkét céggel való együttműködés befuccsolt. Ezt a Pendola Kft. 300 millió forintja, és a Vitala 150 millió forintja bánta.

"Néhány nappal azután, hogy 2016. márciusban lejárt a Pendola Szentes Kft. építési engedélye, az MSZP-s polgármester építési engedélyt kért a Petőfi Szálló földszintjén lévő 500 négyzetméteres terület felújítására, ahol szecessziós kávéház létesülhet. A munkálatokat, amelyekhez az általam készíttetett tervdokumentációt használják, a Norvég Alapból finanszírozzák" – emlékeztetett Zsohár Árpád. A felújítás és a szentesi önkormányzattal kapcsolatos büntetőeljárások mostantól párhuzamosan futnak.

A történtekről Szirbik Imre szocialista polgármester nem kívánt nyilatkozni.

(Magyar Idők)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére