Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A választási eredmények bizonyítják: rendszeresen felülmérik az MSZP-t és a Jobbikot

Bokor Gábor

2019.10.03. 13:28

Az ellenzékhez közeli intézetek politikai kötődése a méréseik eredményeiben is megmutatkozik.

A legnagyobb és legkomolyabb közvélemény-kutatók szerint Tarlós István előnye egyre nagyobb Karácsony Gergellyel szemben a kampány vége felé. Ezzel szemben a kisebb kutatók folyamatosan azt hozzák ki, hogy az ellenzék jelöltje közelíti Tarlós eredményeit, a Medián már odáig ment, hogy a baloldali politikus utol is érte Tarlós Istvánt. Itt fontos megjegyezni, hogy a Mediánnak korábban Karácsony volt a kutatási igazgatója, ez sokat elárul az intézet függetlenségéről és megbízhatóságáról.

A tavaly áprilisi országgyűlési választások és az idei májusi európai parlamenti voksolást megelőző közvélemény-kutatások eredményéből az rajzolódik ki, hogy az ellenzékhez közeli intézetek politikai kötődése a méréseik eredményeiben is megmutatkozik

– mondta Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója a Magyar Nemzetnek.

A politológus szerint ennek oka részben az lehet, hogy a kisebb kutatók szűk megrendelői körrel rendelkeznek, így fordulhat elő az, hogy a Publicus, a Republikon, illetve az Iránytű a velük közösen gondolkodó politikai pártok esélyeit növelik, kampánycélra használják a kutatásaikat, hiszen a választói hajlandóságra motiválóan hat, ha azt érzi egy választópolgár, hogy elfogadható eredményt ér el a pártja. Emlékezetes, hogy a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézetet tavaly tavasszal megszüntették, azonban kétszer is lehoztak egy-egy kutatást azóta.

Először az EP-választást megelőzően, majd most a főpolgármester-jelöltek támogatottsága kapcsán. Az Iránytű mérése – amely szerint fej fej mellett áll Tarlós István főpolgármester és baloldali kihívója, Karácsony Gergely – azért sem reális, mert Zugló polgármesterének népszerűségét bizonyára rontották a városrész gazdálkodásával kapcsolatos botrányai, valamint a múlt héten napvilágot látott leleplező felvétel, így ebben az esetben teljesen egyértelműen a kampányszempontok érvényesülnek

– mondta Farkas Örs, majd azzal folytatta, nem az a kérdés, hogy vezet-e Tarlós, csak az, hogy mennyivel.

A szakértő szerint a Publicus és a Republikon jóval a háromszázalékos hibahatáron túli mértékben jósolta kedvezőbbre az MSZP–Párbeszéd szereplését a parlamenti választáson: a 12 helyett 18, illetve 19 százalékot vetítettek előre. A Jobbik esetében az Iránytű 25 százalékot mért, ám az ellenzéki párt a szavazatok nem egészen 20 százalékát gyűjtötte be. A tendencia idén is folytatódott, hiszen az EP-választás idején mindhárom intézet hasonló mértékben tévedett az említett pártok javára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére