Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A vizek városában jártunk

Forisek Ádám

2019.09.22. 08:48

Folyatódik Lokálpatrióta cikksorozatunk, amelyben ezúttal a Komárom-Esztergom megyei Tatára, azaz a vizek városába látogattunk, és összegyűjtöttünk nyolc helyet, ahova érdemes ellátogatni.

Gyakran mondogatom, hogy Komárom-Esztergom megye ékköve egyértelműen Tata: egy alig harmincezres, gyönyörű városka, amelynek legnagyobb varázsát egyértelműen a természetvédelem iránti elkötelezettsége adja. Hogy néhány példát említsünk: 2018-ban kapta meg Tata a Ramsari Város kitüntető címet, amely a vizes élőhelyek védelméért kifejtett tevékenységek nemzetközi elismerése. A Ramsari Egyezményt 170 ország ratifikálta és összesen 2.331 vizes élőhely csaknem 250 millió hektárja tartozik az egyezmény hatálya alá.

Úgyhogy igen, ezt a várost elsősorban a természet szerelmeseinek ajánljuk. Hogy családdal, barátokkal, vagy csak párunkkal látogatnánk-e Tatára, az már teljesen rajtunk múlik, a városban ugyanis mindenki jól érezheti magát. Lássuk a nyolc legjobb helyet, amit Tata kínál!

Fényes tanösvény

Egyértelmű, hogy a Fényes fürdő mellett nyíló tanösvénnyel kell kezdenünk a felsorolást. Egy karsztforrás-csoportnál kialakított, fából épült sétányról beszélünk, ami egy láperdőn keresztül vezet.

Fotó: Forisek Ádám

Fotó: Forisek Ádám

Fotó: Forisek Ádám

Természetvédelmi területről beszélünk, így páratlan állat- és növényvilágnak ad otthont a tanösvény.

Fotó: Forisek Ádám

Ki lehet jelenteni, hogy a képek egyáltalán nem adják vissza a hely gyönyörűségét. Különlegessége egyébként, hogy a forrásvíz miatt télen is látogatható, úgyhogy mindenképp érdemes végiglátogatni, akár decembert, akár júliust jelez a naptár.

Fotó: Forisek Ádám

Kálvária

A város délnyugati részén található Kálvária-domb megkapó látványt nyújt. Ha szeptemberben-októberben még visszaköszön a vénasszonyok nyara, akkor jobb helyet nem is találhatunk arra, hogy baráti társasággal, családdal kiüljünk piknikezni.

Fotó: Forisek Ádám

Fotó: Forisek Ádám

És természetesen ne feledkezzünk meg a kilátásról sem:

Fotó: Forisek Ádám

Angolkert

A jegyesfotósok kedvenc helye, a műromok és a Cseke-tó gyönyörű környezetet biztosítanak a kirándulóknak.

Fotó: Forisek Ádám

Fotó: Forisek Ádám

Fotó: Forisek Ádám

Tökéletes hely arra, hogy az ember kiüljön pecázni, vagy ha sportolna (és unja az edzőtermek monotonitását), fusson egy pár kört a tó körül. Jóval eldugottabb és nyugisabb hely, mint listánk következő helyszíne.

Öreg-tó

A tó, amiről valószínűleg mindenkinek egyből beugrik Tata neve. Az Öreg-tóról gyakran azt mondják a helybeliek, hogy ezer arca van, ami igaz is, ha tekintetbe vesszük, hogy a vár környéke ugyanúgy ide tartozik…

Fotó: Forisek Ádám

… mint mondjuk a kevéssé ismert Tófarok rész, amely gyakorlatilag az egyetlen, természetes formájában megmaradt partszakasza az Öreg-tónak.

Fotó: Forisek Ádám

Fotó: Forisek Ádám

Nagyobb és ismertebb az Öreg-tó, így több lehetőség is nyílik kikapcsolódásra, mint a Cseke-tó esetében. Ősszel szokták egyébként tartani az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivált, idén ez október 18-20. között esedékes. A gasztronómia szerelmeseinek kötelező program!

Vár

Az egyik ilyen kikapcsolódási lehetőség a tatai vár, az egyik legjobb hely arra, hogy sétálgassunk családdal, vagy házi kedvencünkkel.

Fotó: Forisek Ádám

Nyáron külön érdemes ide látogatni, mert a vár környéke ad otthont az évente megrendezett Víz, Zene, Virág Fesztiválnak, valamint a Patarának, a török kori történelmi fesztiválnak.

Fotó: Forisek Ádám

Persze a látvány nem minden, a várhoz gyakran kilátogatók számtalan helyre beülhetnek enni-inni.

Platán

Az egyik ilyen hely a Platán, az étterem kerthelysége (amely egy óriási platánfa köré épült) gyönyörű kilátást biztosít:

Fotó: Forisek Ádám

Fine dining helyről van szó, úgyhogy ne lepődjünk meg a nagyon művészi, cicomás ételek láttán, de ne is pánikoljunk be tőlük. Az ételek finomak, úgyhogy aki belefáradt a tó körüli sétálgatásba, bátran üljön be ide enni egyet!

Fotó: Forisek Ádám

Fotó: Forisek Ádám

Vikor cukrászda

Másik hely, ahova érdemes lehet benézni, a várkanyarban található Vikor cukrászda.

Fotó: Forisek Ádám

Merem ajánlani a vaníliakrémes mákos guba tortájukat, de csak óvatosan vele, mert baromi laktató!

Fotó: Forisek Ádám

Építők parkja

Végezetül pedig az Építők parkját kell megemlítenünk. A tóparti parkot júliusban adták át, és itt aztán tényleg mindenki jól eltöltheti a napot: játszótér várja a gyerekeket, kültéri edzőterem a sportolni vágyókat:

Fotó: Forisek Ádám

Fotó: Forisek Ádám

A sétány melletti kajásbódék pedig mindenki számára biztosítják a remek kajákat, legyen az sült hal, hamburger, vagy (mint esetemben), egy jó kis lángos:

Fotó: Forisek Ádám

Ez lenne tehát Tata. Kicsi város, de telis-tele gyönyörű helyekkel, látnivalókkal. Következő héten újabb cikkel jelentkezik a Lokálpatrióta!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére