Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alkotmányjogász: nem volt megfelelõ a Jobbik javaslata

Sümeghi Lóránt

2016.11.24. 08:58

Völner Pál igazságügyi államtitkár után már Szánthó Miklós alkotmányjogász is jelezte, hogy jogi ellentmondást tartalmazott a Jobbik által önkényesen benyújtott alaptörvény-módosítás.

Völner Pál igazságügyi államtitkár után már Szánthó Miklós alkotmányjogász is jelezte, hogy jogi ellentmondást tartalmazott a Jobbik által önkényesen benyújtott alaptörvény-módosítás – adta hírül a Magyar Hírlap.

Ahogyan arról a 888.hu is korábban beszámolt már, Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nem rég arra mutatott rá, hogy a Jobbik által benyújtott, majd a Fidesz által elutasított módosításban komoly szakmai hibákat is felfedeztek. Völner akkor úgy fogalmazott,

ha az alaptörvény módosítása kapcsán a Jobbik által beterjesztett javaslatot elfogadták volna, akkor turistavízumot sem lehetne kiadni többet Magyarországon."

A politikus rámutatott, az állam ebben az esetben is illetéket szed, ami az országba való belépés ellenértékének tekinthető. Mint ismert, a Jobbik pontosan ezzel a passzussal kiegészítve nyújtotta be önkényesen a javaslatát, csakhogy szakértők szerint ez a változat már jogilag nem tiszta. 

Nem véletlen, hogy a kormány által korábban benyújtott, de a Jobbik által bojkottált alaptörvény-módosító javaslat szövegéről összpárti egyeztetés zajlott, és nem egyfajta önkényes partizánakció, amelyet a radikális párt bemutatott. 

A Jobbik Völner megállapítására azzal válaszolt, hogy az illeték nem a Magyarországra történő beutazás vagy itt tartózkodás ellenértéke, hanem az eljárás díja. Ezt pedig akkor is meg kell fizetnie az ügyfélnek, ha a vízumkérelmét esetleg elutasítják. Azonban Völner Pál rámutatott arra, hogy 

az a kérdés, mit tekintünk ellenértéknek?"

Egy vízumkérelem esetében mondhatjuk, hogy eljárási díjat kell fizetni, de az ugyanúgy ellenértéknek számít – hangsúlyozta. Hozzátette: a külföldi állampolgár a letelepedési kötvény lejegyzésével öt évre szerez tartózkodási engedélyt. Azonban a befektetett pénzt öt év elteltével visszakapja, tehát a kötvény ellenértékének a megfizetésére az állam köteles, így

megint nem beszélhetünk ellenértékként vásárolt jogról."

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mellett Szánthó Miklós alkotmányjogász szerint is nem megfelelő kodifikációs szempontból a Jobbik javaslata:

az idegen állampolgárok legális tartózkodásához szükséges eljárások is pénzbe kerülnek, a Jobbik javaslata viszont kizárna minden "anyagi ellenszolgáltatást."

Szánthó szerint a Jobbik által beemelt passzus így egy igen tág kategória, amelybe eljárási díjak és illetékek is beletartozhatnak. Mi több, a Jobbik szakmaiatlan beadványa csupán az anyagi ellenszolgáltatás fejében szerzett letelepedési kötvényt vezetné ki, így viszont megfeledkezve egy olyan speciális konstrukció tiltásáról, amely akár ingyen tenné lehetővé a csomagot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére