Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Átadták a Belvárosban Budapest legmodernebb sportlétesítményét

888.hu

2021.09.14. 19:10

Kedden délelőtt adták át a V.30 Belvárosi Sportközpont névre keresztelt világszínvonalú komplexumot Budapesten. A szalagot Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szivós Márton világbajnok vízilabdázó együtt vágta át.

 

Közel két évtizedes hiányt pótol a V.30 Belvárosi Sportközpont, hiszen azóta nincs az V. kerületnek saját uszodája, hogy a Molnár utcai tanuszoda bezárt. Ezt a hiányt látva kezdte el a kerület vezetése 2017-ben tervezni az épületet. Funkcióit tekintve viszont már akkor sem egy szimpla uszoda ötlete rajzolódott ki, így most tucatnyi egyéni és csapatsport űzésére nyílik lehetőség, és még egy termálvizes wellnessrészleg is nyílt. A komplexum mind a tömeg-, mind az élsporttal kapcsolatos igények kiszolgálására képes.

Az épületet Skardelli György Kossuth-díjas építész tervezte. Az átadón elmondta, hogy a homlokzat izomrostokra emlékeztető dizájnjához a reneszánsz művészek anatómiai munkáit vette alapul. Mindemellett azonban letisztult, modern stílus jellemzi az egész komplexumot.

Külön érdekesség, hogy a tervezés során elsődleges szempont volt az energiahatékonyság, amiben sokat segített, hogy az épület alatt termálforrást találtak, így most az épület és a medencék fűtését meg lehet oldani annak hőjéből.

A megnyitón Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Schmittné Makray Katalin, Belváros díszpolgára, olimpiai ezüstérmes tornász, az V. kerületben élő ifj. Becsey János paralimpiai úszóbajnok és Kékesi Márton alpesi síző, olimpikon is jelen volt.

Az eseményen Szentgyörgyvölgyi Péter a 888.hu kérdéseire is válaszolt.

Először arról kérdeztük a polgármestert, hogy mi volt a személyes motivációja az épület felépítésekor.

„Úgy gondolom, hogy ez nem személyhez kötődő dolog, hiszen egy közösséget képviselek. Itt, a Belvárosban volt annak idején tanuszoda, még én is ott tanultam meg úszni. Egy hiányt kellett pótolni, hiszen a régi uszoda megszűnt. De ha már belevágtunk egy ilyen építkezésbe, akkor nem csak tanuszodát szerettünk volna. Megfogalmazódott a kerületiekben, hogy legyen wellnessrészleg is. Mi pedig tovább mertük gondolni, tovább mertük álmodni, és azt mondtuk, hogy egy viszonylag kicsi telekre egy nagy sportkomplexumot húzunk fel, ahol a kézilabda, a tollas, a kosárlabda, a teremfoci és az úszás egyaránt elérhető. Sőt itt van Budapest legnagyobb mászófala is.”

Másodszor az iránt érdeklődtünk, hogy naponta hány embert tud fogadni a sportközpont.

„Ugye, az egy mérnöki paraméter, hogy hány ember lehet az épületben. A tervezéskor nagyon sok öltözővel számoltunk, hogy a látogatók csoportjai minél gyorsabban tudjanak rotálódni. Ezért nagyon sok ember befogadására képes” – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy éves szinten több mint 200 ezer látogató igényeit tudja ellátni.

Végül pedig arról kérdeztük az V. kerület polgármesterét, hogy más sportlétesítményeket is terveznek-e a Belvárosban.

„Nem akarok titkot elárulni, legyen ez egyelőre meglepetés, de gondolkozunk még különböző fejezetekben. Ugye, először elkezdtünk kültéri fitneszparkokat építeni, utána jött a belvárosi sportközpont, és lesz még egy meglepetésünk. Remélem, arról is minél hamarabb beszámolhatok” – nyilatkozta Szentgyörgyvölgyi Péter.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére