Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Átláthatóságból megbukott a Jobbik, de a közvélemény megtévesztéséből jól vizsgáztak

888 / MTI

2020.12.18. 17:02

Az Állami Számvevőszék szerint saját tagságát és a közvéleményt is megtévesztette a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mivel a párt gazdálkodása 2017-ben és 2018-ban sem volt átlátható és elszámoltatható.

Az ÁSZ közölte:

a Jobbik 2017-2018-ban több mint 1,4 milliárd forint közpénzt kapott, de a párt 2017-es és 2018-es pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról.

A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében a Jobbik elnökének intézkedési tervet kell készítenie – mutattak rá. Hozzátették: a most lezárt ellenőrzés során feltárt gazdálkodási szabálytalanságok 2005 óta visszatérően jelen vannak a párt gazdálkodásában.

Kifejtették: a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, az állampolgári részvételhez a politikai életben, amelyek a törvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el. Emellett az alaptörvény lényeges követelménye, hogy a központi költségvetésből csak olyan szervezetnek nyújtható támogatás, amelynek a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható – emlékeztettek.

Felidézték: a számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Az ÁSZ feladata, hogy a közpénzekből működő pártok átlátható és elszámoltatható gazdálkodását minősítse, ellenőrzési megállapításaival és javaslataival pedig hozzájárul a pártok gazdálkodásának törvényességéhez – írták.

Kitértek rá: a Jobbik 2003. október 2-án létrejött olyan egyesület, amely nyilvántartott tagsággal rendelkezett, és a nyilvántartásba vételét végző bíróság előtt kinyilvánította, hogy a párttörvény rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el.

A párt 2017-ben 475,8 millió forint, míg 2018-ban 961,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült

- tették hozzá.

A Jobbik 2017-ben és 2018-ban nem biztosította gazdálkodásának átláthatóságát, valamint a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát. A párt nem igazolta a könyvelésébe bejegyzett adatok valódiságát és nem biztosította annak ellenőrizhetőségét, továbbá a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartásának feltételeit nem teremtette meg – közölték.

Az ÁSZ szerint a feltárt szabálytalanságok miatt a Jobbik 2017-es és 2018-as pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. A pénzügyi kimutatásokat nem terjesztették a párt szélesebb tagságát képviselő kongresszus elé, így a Jobbik a gazdálkodásának áttekinthetőségét és ellenőrizhetőségét a saját tagsága számára sem biztosította – állapították meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére