Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Európai Bírósághoz fordult a Stop Soros törvénycsomag miatt Brüsszel

Bertha László

2019.07.25. 15:05

Az Európai Bírósághoz fordult az Európai Bizottság, a harmadik szakaszba léptetve ezzel a Stop Soros törvénycsomag miatt még tavaly júliusban Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

A magyar hatóságok válaszának elemzését követően a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy a felvetett aggályok többségére továbbra sem született megoldás, így az ügyet a luxembourgi székhelyű törvényszék elé utalta.

A bizottság közleményében hangsúlyozta, hogy a csomag és az azzal kapcsolatos alkotmánymódosítás sérti az európai uniós jogot, a menedékkérelmekhez nyújtott segítség büntetendővé tétele és az egyéb korlátozó intézkedések csorbítják a menedékkérők jogát, hogy kapcsolatban lehessenek az érintett nemzeti, nemzetközi és civil szervezetekkel. A törvény emellett az indoklás szerint indokolatlanul korlátozza az uniós polgárok jogát a szabad mozgáshoz, és nem veszi kellőképp figyelembe az eljárási garanciákat és az érintettek jogait.

Fotó: AFP

A bizottság emellett – felszólító levél küldésével – kötelezettségszegési eljárást indított amiatt, hogy Magyarország nem biztosít élelmiszert azon visszatérésre kötelezett menedékkérőknek, akik a szerbiai határ mentén létesített tranzitzónákban állnak őrizet alatt. Mint a közleményben írták, a körülmények nem felelnek meg a közösségi előírásoknak.

A helyzet sürgősségére való tekintettel a magyar kormánynak az ügyben egy hónapja lesz válaszadásra, ezt követően az eljárás tovább léphet a második szakaszba.

A menedékkérők őrizetben tartásával kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás tavaly júliusban lépett bírósági szakaszba.

Az EU-tól független, strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként már számos esetben kötelezte arra a magyar hatóságokat, hogy gondoskodjanak a tranzitzónákban őrizetben tartott személyek élelmiszerrel való ellátásáról.

Az Európai Bizottság bejelentése szerint amiatt is per indul az EU bíróságán Magyarország ellen, hogy a hatóságok nem teszik lehetővé az állatorvosi szakma gyakorlását a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgároknak.

A vonatkozó irányelv előírja, hogy az uniós tagállamokban legalább öt éve jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli (EU-n kívüli országból érkező) állampolgárok bizonyos területeken – a munkavállalás és az önálló vállalkozói tevékenység terén például – egyenlő bánásmódban részesüljenek a helyiekkel. A magyar jog viszont még az országban diplomát szerzettek számára sem teszi lehetővé, hogy állatorvosként praktizáljanak – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére