Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Azbej Tristan: az amerikai partnerek bevallottan átvettek több dolgot a Hungary Helps programból

Békési Marcell

2020.02.07. 08:30

Az államtitkár az amerikai fővárosban vett részt Donald Trump amerikai elnök által megtartott washingtoni imareggelin.

A washingtoni imareggeli jelentős politikai esemény: az ötvenes évek óta minden február első csütörtökén megrendezik. Idén a világ több mint 140 országából érkeztek meghívottak az amerikai fővárosba.

Nem tagadom, a rendezvény spirituális vonatkozása is vonzott, de kormányzati delegáció tagjaként azon igyekeztem, hogy minél több szövetségest találjak a Hungary Helps programhoz, valamint újabb barátokat, támogatókat, szövetségeseket szerezzek Magyarországnak

– mondta el az MTI-nek az Azbej Tristan államtitkár.

A politikus sikeresnek nevezte tárgyalásait, amelyek során az amerikai kormányzat tagjaival is egyeztetett.

„Arról tárgyaltunk, hogy Magyarország milyen módon kapcsolódhat be a vallásszabadság védelmét szolgáló, az Egyesült Államok vezette nemzetközi törekvésekbe. Amit mi ehhez hozzáadhatunk, az a sajátos magyar hozzáállás, az, hogy mi foglalkozunk kiemelten a legüldözöttebb vallási csoporttal, a kereszténységgel” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy sokan hajlamosak szemet hunyni a keresztényüldözés felett.

Azbej Tristan utalt arra is, hogy az amerikai partnerek bevallottan több mindent átvettek a Hungary Helps programból.

A közös iraki tapasztalatokról és az újabb együttműködési lehetőségekről tárgyalt – mások mellett – a külügyminisztérium magyar származású államtitkárával, Tibor Naggyal. A tárgyalásoknak köszönhetően várhatóan magyar-amerikai együttműködés lesz az Afrikában üldözött keresztények védelmében is.

Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány egyedül képtelen megmenteni a több mint 80 országban diszkriminált, üldözött keresztényeket, és ezt senki nem is várhatja el tőle.

„Küldetésünk célja, hogy más kormányzatokat is mozgósítsunk az ügy érdekében. Ehhez pedig el kell érnünk a keresztényüldözés jelensége köré épített hallgatás falának lebontását” – fogalmazott.

Hozzáfűzte: a keresztényüldözést jó néhányan tagadják, pedig tények igazolják, hogy 250 millió embert üldöznek keresztény hite miatt.

Kiemelte: „tanúságtevőkkel és itteni véleményvezérekkel találkozva megegyeztünk abban, ahhoz, hogy a világ figyelmét erre a problémára irányítsuk, hogy tetteket provokáljunk ki, nagyon sokaknak kell kiállniuk az üldözött keresztények mellett, nagyon sokaknak kell kimondaniuk, hogy a keresztény ember méltósága nem kevésbé értékes, mint bárki másé a világban.”

Arra a kérdésre, mennyire bővíti Magyarország lehetőségeit a keresztények megsegítésében csatlakozása a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez, Azbej Tristan azt mondta: nagyon fontos üzenet volt, hogy Magyarország az Európai Unió tagállamai közül elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Ezzel ismét megerősítettük, hogy az amerikai kormányzat kiemelt partnerként tekint Magyarországra a vallásszabadság melletti küzdelemben” – szögezte le. Egyúttal érdekes tendenciának nevezte, hogy a kezdeményezéshez főleg a kelet-közép-európai tagállamok csatlakoztak.

Az Európai Unió részéről várható reakciókról szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország más csatornák révén is szeretné befolyásolni a közösség nemzetközi segélyezési politikáját.

Sajnos, az elmúlt időszakban, amikor felszólaltunk az Európai Unió fórumain az üldözött keresztények védelmében, akkor merev ellenállást tapasztaltunk. Vagy kicsinyítették, vagy tagadták a keresztényüldözés létezését

– nyilatkozta az államtitkár.

Nekünk az a célunk, hogy foglalkozzanak a szomszédos régiókban szenvedők millióival, hiszen ha az Európai Unió fajsúlyos nemzetközi szereplő akar lenni, akkor humanitárius téren is annak kell lennie. Ezért is szorgalmazzuk, hogy vegyék át azt a magyar gyakorlatot, amely az álláspontunk szerint sok esetben az egyedüli lehetőség az európai adományok eljuttatására a sérülékeny közösségekhez – zárta az interjút.

Az Európai Parlamentben szívesebben beszélnek az ugandai LMBTQ-jogokról, mint a keresztényüldözésről

A kereszténység a világ leginkább üldözött vallása. Egy 2017-ben készült tanulmány világított rá arra, hogy évek óta a keresztényüldözés teszi ki a világ vallási üldöztetéseinek 80%-át, tehát minden öt, a vallása miatt üldöztetést szenvedő ember közül négy keresztény. Az iraki keresztény közösség például 15 év alatt 1,5 millióról 400 ezer főre zsugorodott, és több más [...]

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére