Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Beperelték a Heinekent a vörös csillag miatt

Bertha László

2017.03.24. 13:38

Beperelte a Heinekent a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) a Szabadságvédõ Alapítvány jogvédõ támogatásával a Fõvárosi Törvényszéken, mert álláspontjuk szerint sérti az áldozatokat a sörgyártó termékein található vörös csillag.

A Szorakész elnöke, Keszegné Menczer Erzsébet és Pálfalvi Milán, a Szabadságvédő Alapítvány (Szava) elnöke szerint a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelkép akkor is, ha terméken jelenítik meg, és használata sérti a kommunista diktatúra áldozatainak emlékét, nem méltó a magyar nemzethez. Ezért azt kívánják elérni, hogy tiltsák el a Heinekent a vörös csillag használatától.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben megjegyezték, hogy az Európai Unió törvényszéke egyszer már megtagadta a sarlót és kalapácsot, valamint vörös csillagot tartalmazó szovjet címer lajstromozását védjegyként, elejét véve annak, hogy kereskedelmi célú hasznosítását levédhessék. A magyar közrendbe ütközőnek találták az önkényuralmi jelképek védjegyként történő használatát, külön kiemelve, hogy Magyarországon az érintett közösség jelentős része megtapasztalta az egykori Szovjetunió meghatározó befolyásának időszakát.

Az alaptörvény értelmében az 1990-ben tartott első szabad választások révén a nemzet akaratából létrehozott, a jog uralmán alapuló állami berendezkedés és a megelőző kommunista diktatúra összeegyeztethetetlen. Álláspontjuk szerint a több mint négy évtizedig tartó diktatúra működtetői a magyar nemzet tagjai ellen bűncselekmények sorozatát követték el, amelyek családok százezreit nyomorították meg.

A kommunista diktatúra a magyar nemzet egészét érintő, kiheverhetetlen traumát okozott”

– áll a közleményben.

A kommunista önkényuralmi rendszer legfőbb jelképe az ötágú vörös csillag volt, amely mind a mindenkori állampárt, mind a Magyar Népköztársaság címerében szerepelt. Ezenfelül a vörös csillagot tartalmazta az 1956-os forradalom vérbe fojtása után létrehozott pártállami erőszakszervezet, a Munkásőrség, valamint a kommunista ifjúsági szövetség címere.

A Heineken az általa értékesített Heineken típusú söröket jól látható ötágú vörös csillagot tartalmazó címkével hozza forgalomba. Ez a külső szemlélő számára teljesen megegyezik a magyarországi kommunista önkényuralom által a fentiekben leírtak szerint használt szimbólummal – hangsúlyozták.

Úgy vélekedtek, hogy a Heineken magatartása sérti a polgári törvénykönyvet, amelynek értelmében mindenki köteles tiszteletben tartani az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat.

A jogvédelmet a Szava látja el, amelynek elnöke a közleményben arra kért mindenkit, aki egyetért a keresettel, az csatlakozzon hozzájuk a polgári peres eljárásban, hogy minél többen kifejezzék, az üzletek polcain sincs helye önkényuralmi jelképnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére