Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bevándorlók helyett családtámogatás

Zelenka Dóra

2019.03.14. 15:18

Itt vannak a kormány hétpontos családvédelmi akciótervének részletei.

Magyar Közlöny többek között a babaváró támogatással és a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásával kapcsolatos tudnivalókat részletezi.

A fiatal házasok gyermekvállalását támogató kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg, a kölcsön összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot. A kamattámogatott kölcsön folyósítására egy összegben kerülhet csak sor, törlesztése pedig csak forintban történhet.

A hitelfelvételhez érvényesülnie kell bizonyos kitételeknek, a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában feltétel, hogy:

  • a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét;
  • mindkét házasfélnek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel;
  • legalább az egyik félnek 3 éve folyamatosan hazai tb-jogosultnak kell lennie, vagy nappali tagozatú felsőoktatási tanulmányokat kell folytatnia, vagy külföldi tb-viszonnyal kell rendelkeznie;
  • egyik házasfél sem lehet büntetett előéletű (kivéve, ha a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült);
  • egyik házasfélnek sincs a NAV által nyilvántartott köztartozása;
  • az igénylő felek mindketten magyar állampolgárok vagy tartózkodási joguk van;
  • abban az esetben, ha a házaspár egyik tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságában kell, hogy éljen, ebben az esetben az özvegyülést nem kell figyelembe venni;
  • egyik fél sincs fenn a negatív KHR-listán, azaz nincs korábbi hitelmulasztása;
  • nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amellyel a közös gyermekvállalás lehetetlennek tekinthető;
  • vállalják, hogy a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbe fogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik.
Fontos tudnivalók a kamatról, futamidőről, jogosultságról:

A bank nem számíthat fel a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért díjat az igénylőnek, a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálni. A bank által felszámított ügyleti kamat a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, mint a közzétételt megelőző 3 hónapban tartott 5 éves állampapír-aukciókon kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke (ez jelenleg 5,07 százalék), a kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt csak 5 évente változhat, továbbá a futamidő nem haladhatja meg a 20 évet, de ebbe nem számít bele az első gyerek születése vagy örökbefogadása után igénybe vett szüneteltetés, ami maximum 3 év lehet (de csak akkor, ha azt a folyósítástól számított 5 éven belül kérik). 

A fiatal pároknak kamatmentesen jár a hitel, és ha jön a baba, a törlesztés is szünetel.

A támogatott személy a kamattámogatás időszakában ügyleti kamatot nem fizet, azt kamattámogatás formájában a kincstár folyósítja a hitelintézet felé. A kamattámogatás igénybevétele a kölcsönszerződés megkötésével automatikusan megtörténik, azt külön jelezni nem kell. 

A törlesztés szüneteltetésére akkor jogosultak a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatuk után, ha a várandósság a hitelfelvétel időpontjában vagy azt követően fennáll; és a magzat legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszakon belül betölti a várandósság 12. hetét.

Ha minden megfelelt a már fentebb említett kitételeknek, akkor a törlesztés 3 évig szünetel.

A harmadik baba után a teljes kölcsönt elengedik.

A hitelfelvevők a július 1-je után születő második gyermekük esetén a még fennálló, az aktuális kölcsöntartozás 30 százalékának megfelelő összegű, harmadik gyermekük után a teljes fennmaradó kölcsöntartozásnak megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosultak.

A gyermekvállalási támogatást a fel nem mondott kölcsönszerződésből eredő tőketartozás és kamatainak csökkentésére kell felhasználni, vagyis lényegében elengedi a tartozásukat az állam. Az erre vonatkozó kérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani. 

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának részletei is kiderültek.

A babaváró támogatás igénybevételéhez szükséges kitételeknek az autóvásárlási támogatás esetében is érvényesülniük kell. A támogatás a nagycsaládos személyek számára vehető igénybe, ennek számítanak a legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult személyek.

A családok számára igénybe vehető támogatás mértéke 2 és fél millió forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50%-a.

Ahogyan arról már korábban szó volt, a szülők le is cserélhetik régebbi autóikat, vagy egy teljesen új autó vásárlásához is igénybe vehetik a támogatást.

A közlöny a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitelek kibővítésének és ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklésének részleteit, a bölcsődei férőhelyek bővítését, valamint a 2020. január elsejétől életbe lépő új intézkedéseket, a négygyerekes nők személyi jövedelemadó (szja-) mentességét és a nagyszülői gyedet is részletezi.

Ezeket érdemes tudni a kormány hétpontos családvédelmi akciótervéről

Az Orbán Viktor által bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv legfontosabb részleteit Novák Katalin ismertette hétfői sajtótájékoztatóján. Mint ahogy azt Novák Katalin családügyi államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány 2010 óta családbarát országot épít azzal a céllal, hogy Magyarországon könnyebben lehessen gyermeket nevelni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére