Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Botka vállalja a nagy semmit

Horváth József György

2016.12.22. 20:58

Az a kabaré, ami jelöltállító-castingnak látszott nem más, mint egy sértõdöttségen alapuló, kõkemény állóháború az MSZP-ben. A nemrég félreállított Botka most tett be igazán pártjának. A kérdés így már nem az, hogy ki lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, hanem hogy lesz-e még MSZP 2018-ban?

Botka "hangember" László interjút adott a 168 órának. A cikk címe: Botka László: vállalom a miniszterelnök-jelöltséget. Vállalja? De hát fel sem kérték. Az MSZP sem kívánta kommentálni a bejelentést. Nagyon úgy néz ki, hogy Botka kijelentése nem más, mint egy sértődött odaszúrás a saját pártjának. Jelenleg egy emeszpén belüli állóháborúnak vagyunk a szemtanúi, ami csak még jobban ront a párt 2018-as szereplési esélyein.

A 168 órában megjelent interjú több dolog miatt is érdekes. Egyrészt gyönyörűen kirajzolódik a párton belüli cicaharc, másrészt Botkának politikai pályafutása során talán először hagyta el a száját pár igaz mondat. Persze azért a 168 órának adott válaszaiban akadtak hazugságok is jószerivel, de most foglalkozzunk inkább a legnagyobb igazságokkal, tartsunk egy kis "Botka féle fact-checkinget" melyből világosan kiderül, hogy a magyar ellenzéknél nemigen akad balfékebb ezen a féltekén:

Első igazság:

...ne feledjük, ha összeadjuk a demokratikus pártok támogatottságát, az eredmény alig több mint a fele lesz a Fideszének."

Második nagy igazság, egy kellemes odaszólás a Jobbiknak:

Vonáról és csapatáról nem fogják elhinni, hogy képesek kormányozni."

Mindig csak a Gyurcsány:

Az én személyes véleményem jobb Gyurcsány Ferencről, mint az átlag magyar választónak. Az a fontos, amit a számok mutatnak: a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amin ő szerepel."

És hogy mit mondanak a választók az ellenzékről? Botka válaszol:

...ezek már feladták, marakodnak pár országgyűlésiképviselő-helyért"

Már most temeti a baloldali előválasztást:

Egy percig sem hiszem, hogy egy valódi amerikai előválasztást meg lehet csinálni Magyarországon."

És végül a lényeg:

Kellemetlen figura vagyok. Tudnék sorolni okokat, hogy miért kellett leváltani a választmányi elnöki posztról."

És itt bújt ki a szög a zsákból! Botka interjúja egy tökéletes visszavágás volt saját pártocskájának és Molnár Gyulának. Az MSZP elnöke ugyanis júniusban nagyon ügyesen golyózta ki a szegedi polgármestert a párt országos választmányának az éléről. Botkának azóta sincs országos pozíciója az MSZP-n belül és ez nagyon fáj neki. Miközben szegény nagyon nehezen viseli el a "Vacilaci-féle" gúnyolódásokat, közben bizton hajtogatja, hogy ő szívesen lenne a párt miniszterelnök-jelöltje, sőt még feltételei is lennének indulásához:

  1. egy közös lista
  2. az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson
  3. megállapodás az új baloldali politika sarokkövei­­ről, melytől menet közben nem lehet eltérni.

Botka magabiztosan, annak tudatában zavarja az állóvizet, hogy az MSZP úgysem őt fogja felkérni miniszterelnökjelöltnek, viszont ez a kis szarkavarás elegendő ahhoz, hogy betegyen Molnár Gyulának és hogy lejárassa saját pártját. Tudván, hogy Szegeden biztos helye van, VaciLaci bátran jelentheti ki: "ami most történik, abban valóban nem tudok és nem is fogok részt venni."

De még az is lehet, hogy az országosan feledésbe merült Botka ezzel a hisztivel nyújtózkodik, hogy "hahó, én is itt vagyok!" Lehet, hogy igazából csak magát akarja ezzel felfuttatni, hogy neve nélkülözhetetlen legyen a baloldalon? Lehet azt várja, hogy ezután az interjú után majd választók ezrei fogják követelni őt a baloldal élére? Ez elég valószínűtlen. És Botka sem elég bátor ahhoz, hogy valaha a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjeként induljon. Egyben azonban még igaza van: az ellenzék nem akar győzni 2018-ban. De Botkával az élén sem akarna.

Szóval jöhet itt a szegedi polgármester a nagy szavakkal, a "programmal" és a "feltételeivel", tetszeleghet itt a baloldal utolsó esélyeként, de ezek a szavak nem mások, mint egy emeszpén belüli csipkelődés látleletei. Botka "hangember" László ugyanis maximum a nagy semmit vállalná.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére