Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel jogalap nélkül akarja rákényszeríteni akaratát a gazdákra

888.hu

2021.10.11. 21:30

Az új közös agrárpolitikával (KAP) bevezetendő zöldkövetelmények végrehajtásával a mezőgazdaság megfelelő mértékben fog hozzájárulni a zöldátmenethez – mondta Nagy István agrárminiszter az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács luxemburgi ülésén.

 

Nagy István hozzátette, hogy a zöldmegállapodásban foglalt célok kötelező, számszerű és azonnali előírásával azonban az Európai Bizottság (EB) nemcsak felrúgná a KAP-reformról szóló politikai megállapodásban foglaltakat, de a mezőgazdasági termelés csökkenését idézné elő, ami drasztikus élelmiszerár-emelkedéshez vezethet. Az uniós zöldcélok végrehajtásának árát nem lehet a lakossággal és a gazdákkal megfizettetni – emelte ki a miniszter.

Vitán felül áll, hogy a mezőgazdaságnak és a gazdáknak is hozzá kell járulniuk a klímavédelmi célok eléréséhez, azonban meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a környezeti és versenyképességi szempontok között. A KAP-reformról idén júniusban megszületett politikai megállapodás megtalálta ezt az egyensúlyt – mondta a magyar tárcavezető.

Az agrárminiszterek döntő többségének támogatásával bekerült a megállapodásba, hogy a tagállami KAP stratégiai tervek elfogadásakor csak uniós jogszabályban foglalt követelmények kérhetők számon. Ehhez képest a bizottság most végrehajtási rendeletben akarja a tagállamokra kényszeríteni a Termőföldtől az asztalig és a Biológiai sokféleség stratégiában szereplő ambiciózus számszerű célkitűzéseit.

Ezek egyelőre semmilyen uniós jogszabályban nem szerepelnek, és a várható hatások vizsgálata sem történt meg. Az elmúlt időszakban több olyan nem hivatalos hatástanulmány is napvilágot látott, amely megerősíti, hogy a stratégiák végrehajtása súlyos gazdasági következményekkel járna: a termelés csökkenéséhez és az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez vezetne. Ezzel pedig a zöldátmenet árát a lakossággal és a gazdákkal fizettetné meg Brüsszel – mondta Nagy István.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az életszerű zöldátmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszer-ellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el.

A mezőgazdaság hozzá fog járulni a zöldmegállapodásban foglalt célok eléréséhez, azonban ennek az uniós jogszabályokban foglaltak szerint kell történnie. A 2027-ig tartó KAP keretében teljes egészében nem kérhetők számon a 2030-ig elérendő célok, márpedig az EB épp erre tenne javaslatot. Az újonnan bevezetésre kerülő agro-ökológiai alapprogram, az alaptámogatáshoz előírt zöldkövetelmények és a vidékfejlesztésben meglévő környezet- és klímavédelmi intézkedések végrehajtásával a mezőgazdaság megfelelő mértékben fog hozzájárulni a zöldátmenethez – emelte ki az agrárminiszter.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére