Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brutálisan drágulhat a gáz, felülírhatja az új rezsicsökkentés szabályait is

888.hu

2022.08.17. 10:40

Egészen elképesztő gázárat mondott be kedden a téli hónapokra a Gazprom, hiszen gyakorlatilag azt vázolta, hogy további legalább 60%-os áremelkedés várható. Ha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy egy köbméter gáz tőzsdei ára a mostani 950 forint körülről 1600 forint fölé ugrana, így komolyan felvetődne az a kérdés is, hogy mi lesz a magyar rezsicsökkentés frissen bejelentett szabályaival. Most ugyanis úgy néz ki a helyzet, hogy az átlagfogyasztás feletti részre köbméterenként augusztustól 732,4, októbertől 752,5 forintot kell fizetnie a lakosságnak „piaci” árként, a januártól érvényes árakról még nincs döntés, de közben a Gazprom az idei számoknál közel 1000 forinttal magasabb tényleges piaci árat vetített előre – írta meg a portfolio.hu.

 

Idén január elseje és augusztus 15. között a FÁK-országokon kívüli orosz gázexport (lényegében Európát és Törökországot jelenti) 36,2%-kal 78,5 milliárd köbméterre esett – jelentette be a Gazprom egy keddi közleményben. Az első közel nyolc hónap együttes eredménye azonban elfedi azt, hogy mi történt az utóbbi hetekben: júliusban 58,4%-os, augusztus első felében pedig 59%-os zuhanás volt a Gazprom európai gázexportjában, amint azt a Reuters egy elemzőre hivatkozva megjegyezte.

A lap emlékeztet, hogy június közepétől július végéig mintegy 60%-kal fogta vissza a Gazprom az Északi Áramlat 1-en a gázküldést Németországba a turbinaügyre hivatkozva, aztán még tovább tekerte a gázcsapot és most már csak a kapacitás 20%-át küldi ezen a nagyon fontos útvonalon a németekhez.

 

Mindezek hatására éppen június közepétől, a 80–90 euró/MWh körüli tartományból kezdtek el újra szárnyalni az európai tőzsdei gázárak. Az utóbbi napok emelkedésével már a 220 euró feletti tartományba jutottunk, noha egy éve még 50 euró alatt jártunk – írták, majd hozzátették: A mostani tőzsdei gázár nagyjából 2400 eurós, közel 2500 dolláros árszintet jelent 1000 köbméterenként, ami a Gazprom keddi közleménye szempontjából fontos adat.

 

 

A Gazprom ugyanis azt is beleírta a közleménybe, hogy

Az európai spot gázárak elérték a 2500 dollárt. A konzervatív becslések szerint, ha ezek a tendenciák fennmaradnak, az árak meg fogják haladni a 4 ezer dollárt 1000 köbméterenként ezen a télen.”

 

Így tehát a Gazprom gyakorlatilag azt vázolta, hogy az európai gázexportja (további) visszafogásával télre legalább 60%-os további gázár emelkedést fog elérni – hívták fel a figyelmet. Érdemes megjegyezni, hogy a korábbi orosz gázpiaci „jóslatok”, például Dmitrij Medvegyev volt orosz elnöknek a háború kitörése előtti extrém gázár „jóslata” abszolút valósággá vált rá néhány hétre.

Mindez nagyon durva téli gázpiaci helyzetet és gázár kilátásokat jelent, hiszen amint az alábbi grafikonon is látjuk:

A legalább 4000 dolláros (eurós) gázár sokkal magasabb, mint amit jelenleg a piaci szereplők a következő hónapokra áraznak.

 

A Gazprom jelzésének akár nagyon komoly negatív következménye is lehet a magyar gázpiaci rezsicsökkentés minap bejelentett szabályaira. Ha ugyanis tényleg jelentősen tovább emelkednének a tőzsdei gázárak télre és ha ezzel együtt a magyar állam gázbeszerzési költségei emelkednének, akkor ez óriási pluszterhet jelentene az államnak. Ennek az az egyszerű oka, hogy a rezsicsökkentés keretében 102 forintért adja el a lakosságnak a gáz köbméterét, míg az oroszok ma azt vázolták, hogy 1600–1700 forint körüli gázár is jöhet télen. Azt pedig már számos adatból tudjuk, hogy a magyar állam lényegében a holland tőzsdei (TTF) árhoz igazodva veszi az oroszoktól a gázt és egy minapi közlemény is azt hangsúlyozta, hogy az ár a mostani helyzetben másodlagos, az a lényeg, hogy kapjunk elég gázt – írták.

 

Az eddig bejelentett szabályok alapján most augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot kell fizetnie az átlagfogyasztás feletti részre a magyar háztartásoknak, aztán ez októberben, novemberben 752,5 forintra emelkedik. Az ezt követő hónapokra érvényes lakossági „piaci” ár még nem ismert, azt az Energiahivatal majd karácsony körül állapítja meg, nyilván figyelembe véve az akkori piaci helyzetet.

 

Ha tényleg a Gazprom által jelzett gázár pályán haladunk, az bizony nagyon rosszat vetít előre a magyar háztartások pénztárcájára nézve.

De nemcsak a gázfogyasztók pénztárcájára nézve, hanem az áramfogyasztókéra nézve is, hiszen a gázárak az áramárakat is az égbe küldték már eddig is, így mindez nemcsak a gáz-, hanem az árampiaci rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja – tette hozzá a portfolio.hu.

 

A Gazprom gáztermelése 2022-ben először csökkenhet 400 milliárd köbméter alá

Az orosz Energetikai Fejlesztési Központ elemzői szerint Oroszország újkori történelmében először 400 milliárd köbméter alá csökkenhet a Gazprom gáztermelése az idén az export visszaesése miatt.

Amennyiben folytatódik az export csökkenő tendenciája, ami a legvalószínűbbnek tűnik, akkor a Gazprom éves termelése a modern orosz történelemben először nem haladja meg az évi 400 milliárd köbmétert. A termelés dinamikáját ugyan érezhetően befolyásolhatja a téli időjárás, de egyelőre úgy tűnik, hogy a 400 milliárd köbméteres szint elérése nagyon valószínűtlen, mivel a Gazprom a közelgő fűtési szezon előtt nagyrészt feltöltötte az orosz gáztározókat”

– vélik az orosz intézetnél.

Az oroszországi átlagos napi gáztermelés havi visszaesésének több mint 90 százaléka a Gazpromra esett júliusban, a holding csupán 24 milliárd köbméter földgázt termelt, ami augusztusban 22 milliárd köbméterre eshet – véli az Energetikai Fejlesztési Központ. Ez részben azzal magyarázható, hogy az augusztus a kereslet szempontjából hagyományosan az év leggyengébb hónapja.

A Gazprom kedden azt közölte, hogy az első hét és fél hónap alatt 13,2 százalékkal, 274,8 milliárd köbméterre csökkentette a gáztermelést az előző év azonos időszakához képest.

Április végén a Gazprom vezérhelyettese, Vitalij Markelov azt mondta, hogy a holding 494,4 milliárd köbméter gáztermeléssel számol az idén a tavalyi 514,8 milliárd köbméter után.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére