Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak a szokásos: brutál mutyi ment a HÖK-nél

Zelenka Dóra

2018.09.28. 12:54

Nem szabályszerûen alakultak meg 2013 és 2016 között az állami fenntartású egyetemek, fõiskolák hallgatói önkormányzatai, ezért "a nemzeti felsõoktatási törvényben biztosított jogosítványaik gyakorlásának feltételei nem álltak fenn" - közölte az Állami Számvevõszék (ÁSZ).

Makkai Mária felügyeleti vezető közlése szerint sehol sem igazolták, hogy az intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatóinak legalább negyede voksolt a testület megválasztásakor, valamint az érdekképviseletek többsége nem rendelkezett a szenátus által jóváhagyott alapszabállyal. Bár mindezt a törvény előírja.

Az ÁSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a felsőoktatási törvény szerint a jogosítványok gyakorlásának feltétele a hallgatói önkormányzat szabályszerű megalakulása.

A jelentés szólt arról is: a benyújtott dokumentumok alapján látható, hogy az intézmények nem ellenőrizték a hallgatói önkormányzatok törvényes gazdálkodását.   

Emlékeztetett arra: az ÁSZ korábban számos alkalommal ellenőrizte a felsőoktatási intézmények gazdálkodását, viszont ez volt az első alkalom, amikor a hallgatói érdekképviseleteket vizsgálták, hogy ellenőrizzék szabályszerű-e a testületek működése és közpénzfelhasználása.

A 27 intézmény közül 19 adott tájékoztatást az ÁSZ felhívására az ügyben megtett intézkedésekről, a többi nyolc esetben viszont kezdeményezték, hogy a Magyar Államkincstár függessze fel a hallgatói normatíva önkormányzatokra fordítandó egy százalékának kifizetését"

– tájékoztatott Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára.

Közlése szerint az érintett intézmények: a Dunaújvárosi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Testnevelési Egyetem.

Szólt arról is, az intézményfenntartót, az Emberi Erőforrások Minisztériumát is tájékoztatta a számvevőszék a vizsgálat eredményéről és a megtett vagyonmegóvási intézkedésről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére