Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csák-Hiller vita a Tranziton: a mi értékünk isten, család, haza

888.hu

2022.08.27. 18:47

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Hiller István MSZP-s politikus vitázott a Tranziton a magyar kultúra jövőjéről.

 

Csák János elmondta, hogy nem szereti a jobbos, meg a balos kultúra megkülönböztetését.

 

Vannak olyanok, akik hisznek abszolút értékekben, s vannak a relativisták, akik mindenfélék, ők úgy gondolják, hogy minden relatív. A relatvistákkal az a baj, hogy megtagadják az emberi kultúra alapelvét, hogy logikusan és következetesen kell gondolkodnunk. Akik relatív világnézettel bírnak, azoknak a nyomában káosz és anarchia jár. Én itt látom a különbséget..”

 

Hiller István számára van színvonalas kultúra, meg színvonaltalan.

Van jó színész és gyenge. Van jó könyv és kevésbé sikerült. Számomra a választóvonal a színvonalban van.”

 

Arra a kérdésre, hogy része-e a nemzetpolitikának a kultúrpolitika, a Fideszes politikus így reagált:
„Az a tábor, amiben te vagy, tagadja istent, tagadja a haza fogalmát, tagadja azokat a kötődéseket, amelyek nekünk a legkedvesebbek. Amikor olyan időket élünk, mint most – energiaválság, 2008, Covid –, akkor kihez fordulunk? A közösségünk tagjaihoz, akiket szeretünk. Ha valaki visszautasítja az alapközösségeket – isten, család, haza –, akkor nehéz válságban megfogni egymás kezét, s azt mondani, hogy menjünk előre. Valahova tartozni kell!”

 

Globálisan fogalmazni az gyávaság. Elmismásolás. Nagy jelentőségűnek tartom az anyanyelv ápolását és a magyar nyelvet, úgy a nemzetpolitika egészében, mint a kultúrpolitika meghatározó részében.”

– reagált Hiller István, majd hozzátette:
„Nekem nem az a célom, hogy mindenben egyetértsünk, nekem az a célom, hogy amiben egyet lehet érteni, ott ne mondjuk, hogy nem értünk egyet, amiben meg véleménykülönbség van köztünk, ott érték az értékkel szemben tudjon összecsapni. Értékkel rendelkező emberek mindig könnyebben vitáznak egymással, mint olyanok, akik nem rendelkeznek értékkel. Tudniillik az nem vita. Remélem, hogy ennek az élére állsz!”

 

Egy erőnk van, az intellektuális erő és a magával ragadó gondolatok. Ha egy vitában jó érveket mondunk, akkor a nyugati civilizációhoz tartozó embereknek az szöget üt a fejében. Lehet, hogy ellentmond, de valamilyen horgonyra visszavezeti.”

– válaszolt a miniszter.

 

Az MSZP-s politikus szerint „ha hitvitákat folytatunk, abban semmi innováció nincs, unalmas és a vitánkat is úgy fogják elkönyvelni mint száz plusz egy. Én azért jöttem, hogy ezen próbáljunk túllépni”.

 

Terítékre került a Liget projekthez való viszonyulás is.

 

„Azt szeretném, ha a megépült kulturális intézmények, színvonalas, jó előadásokat és kiállításokat tartanának és így gyarapítanák a magyar és egyetemes kultúrát. Aki ebből nem ért, annak nem fogom kifejteni részletesebben.” – mondta Hiller.

 

Csák János elmondta:

A politikában van egy elképzelés, hogy a politikának, meg a kormányzásnak semlegesnek kéne lennie. (...) A politika az sosem lesz semleges, értéket közvetít, a mi értékünk az isten, család, haza. Egy ilyen értéket képviselő kormányzat miért támogasson istentagadó, családromboló és nemzetromboló ideákat? Megtagadnánk magunkat!”

 

„Aki nem, vagy nem kizárólag abban hisz, hogy isten, haza, család, az még egyáltalán nem biztos, hogy tagadja az isten, haza, család hármasát.”
– vágott vissza Hiller.

 

Az MSZP-s politikus éles kritikával illette az egyetemek kuratóriumi átalakítását.

 

Soha nem fogom azt elfogadni, hogy a vidéki nagy tudományegyetemek mindegyike – Pécs, Szeged, Debrecen – kikerült a magyar állam tulajdonából.”

– szögezte le Hiller, majd hozzátette: „Az, hogy a Semmelweis egyetem előlépett a rangsorban, akkor történt, amikor még nem volt kuratóriumi fenntartású.”

 

32 év magyar politika elitjei nem bírták elérni, hogy a magyar egyetemek ott legyenek, ahol például a Jagello egyetem. Még 30 évet kellett volna várnunk? Ennél többet egy állam nem tehet a saját rendszeréért, minthogy beépít egy belső, szerves ösztönzőt. Én ezt sikernek tartom.”

– szögezte le a Fideszes politikus.

 

A moderátor felhozta a 2004. december 5-ei kettős állampolgárságról szólót népszavazást is, mely kapcsán Hiller elmondta, hogy a politikai közössége ezért elnézést kért.

 

Hozzátette:

Vannak döntések, amelyeket nem könnyű meghozni. Én országban, nemzetben és Európában gondolkodom. Minden magyart a nemzet részének tekintek, határon innen és határon túl. Azokat is, akik nem Trianon miatt szakadtak az országhatáron kívülre. Őszintén remélem, hogy egy olyan baloldalt tudok képviselni az elkövetkezendő időben, amely patrióta, amely nemzetben gondolkodik, és amely Európában képes gondolkodni. Ezt fogom szolgálni.”

 

„Nekünk magyaroknak nincs más esélyünk, minthogy egymásba kapaszkodjunk. Nagyon sok különbség van közöttünk, de ha végső soron meg kell keresnünk, hogy hova kötődünk, hova tartozunk, az itt van a Kárpát-medencében, és az a politikai erő, amely ezt feladja, az maga alatt vágja a fát. Akit sorsközösségbe kapcsolt velünk az élet, annak kell megfogni a kezét. Ez a mi politikánk.”
– zárta gondolatát Csák János.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére