Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csehország kezében a háborús gazdasági válság legyőzése

888.hu

2022.07.04. 19:15

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöke nehéz félév elé néz – írja az Alapjogokért Központ.

 

Mint legutóbbi bejegyzésükben közölték:

A július elsejétől december 31-ig tartó cseh tanácsi elnökség legfőbb feladata az ukrajnai menekülthullám kezelése és a háború utáni Ukrajna újjáépítése, az energiaellátás biztosítása, az Európai Unió védelmi képességeinek megerősítése, és az európai gazdaság fejlesztése.”

 

Nem meglepő módon, az előző francia elnökség középpontjában álló kérdés marad továbbra is a legnagyobb kihívás Csehország számára, ami a háború. Közös érdekünk, hogy megkezdődjenek a béketárgyalások, hiszen a háborús inflációt csak a béke mérsékelheti, vagy vethet véget neki, nem pedig a szankciók. A hatósági árszabályozással pedig csak időlegesen és részlegesen lehet gátat szabni az inflációnak, a megoldás a béke.

 

A cseh elnökségnek a béke elérése érdekében kell munkálkodnia!

 

Elengedhetetlen az európai szankciós politika következtében kialakult és a Bizottság zöldítési politikája által fűtött energiaár emelkedés megfékezése, valamint biztosítani kell az EU energiabiztonságát. Biztató, hogy Csehország célkitűzései között az energetikai biztonság megelőzi a zöld átállást. Magyarország továbbra is mindent megtesz azért, hogy megvédje a foglalkoztatást, a családtámogatási rendszert, a rezsicsökkentést és a nyugdíjakat, ami egyezik a cseh elnökség törekvésével, miszerint a magas energiaárak okozta negatív társadalmi és gazdasági hatásokat csökkenteni kell.

 

A cseh elnökség alatt fog megjelenni az Európai Bizottság 2022-es jogállamisági jelentése, amely már országonkénti ajánlásokat is tartalmaz. Ahogy az eddig megjelent jelentések sem tükrözték a valóságot, úgy várhatóan a mostani is egy jogi köntösbe bújtatott, politikai támadás lesz Magyarország és az olyan tagállamok irányába, amelyek kiállnak a nemzeti értékek mellett. A brüsszeli balliberális narratívát közvetítő jelentések közzététele mellett Magyarországgal szemben folytatódik a 7-es cikkely szerinti eljárás, így hazánk bízik Csehország támogatásában és abban, hogy tenni fog azért, hogy Magyarország megkaphassa a neki járó uniós forrásokat. E remény erősen megalapozott, hiszen a visegrádi együttműködésnek köszönhetően a kétoldalú kapcsolatok nagyon mélyek, ami jó lehetőséget teremt a magyar érdekek érvényesítésére.

Két hónappal az uniós szervek lopakodó hatáskörbővítésére irányuló Európa jövőjéről szóló konferencia lezárultát követően az Európai Parlament állást foglalt arról, hogy a közösségi szerződések módosítására tesz hamarosan javaslatot. A cseh elnökség alatt tehát továbbra is számíthatunk olyan Brüsszelből érkező föderalista törekvésekre, amelyek a tagállami szuverenitás visszaszorítását és az Európai Parlament jogosítványainak megerősítését célozza. Magyarország ezt nem hagyja!

 

A korábbi elnökségekhez hasonlóan, a cseh prioritások között is szerepel a közös uniós menekültügyi és migrációs politika megerősítése. Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy meg kell erősíteni az Európai Unió külső határait és a sokszínűség az a szabad, ideológiai alapon történő stigmatizálás nélkül közösséget alkotó, szuverén tagállamokban rejlik.

 

A háború által gyengült az Európai Unió biztonsági szerkezete, ezért a biztonsági és védelmi képességek megerősítése is mérvadó lesz, különösen a NATO keretén belül, ahol kiemelt feladat lesz a Stratégiai Iránytű kulcsfontosságú területeinek végrehajtása. Emellett a cseh elnökség azt is ígéri, hogy költségvetési támogatást fog javasolni a tagállami hadseregek fegyverzetének megújításához.

Az új tanácsi elnökséggel Magyarország még közelebb került a soros elnöki poszthoz, ugyanis két éven belül, 2024 második felében hazánk veheti át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét.

 

(Alapjogokért Központ)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére