Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy este a székelyeknél

888.hu

2020.10.26. 11:14

Leslie Mandoki Facebook-videóban buzdít a Székely Petíció aláírására, kérésének különös aktualitást ad, hogy a közelmúltban dolgozta fel Bartók Erdélyi táncok című darabját.

 

Leslie Mandoki Facebook oldalán buzdít a benyújtás előtt álló Székely Petíció aláírására, felhívva a figyelmet a támogatás fontosságára. A társadalmi és közéleti ügyekben gyakran megnyilvánuló zenész-producer a székelyek helyzetét az Unió-szerte hasonló kihívásokkal küzdő, autonómiájuk megtartásáért harcoló skótok, katalánok, illetve választott szűkebb hazájához, Bajorország esetéhez hasonlítja. Kérésének különös aktualitást ad, hogy a világhírű magyar zenész éppen a közelmúltban dolgozta fel Bartók Erdélyi táncok című darabját.

A Székely Nemzeti Tanács által tavaly indított aláírásgyűjtés célja, hogy a székelység, egyikeként Európa hagyományos nemzeti közösségének, megtarthassa saját identitását szülőföldjén. Ehhez azt kívánják elérni, hogy a Közösség kezelje nagyobb figyelemmel az érintett régiókat az uniós támogatások elosztásánál. Jelenleg ugyanis sok esetben a többségi társadalmak döntéseikkel hátrányosabb helyzetbe taszítják ezeket az önálló kulturális értékekkel: vallással, nyelvvel, hagyományokkal bíró térségeket.

A koronavírus miatt egyszer már meghosszabbított határidejű, már több mint egy esztendeje zajló aláírásgyűjtés a végéhez közeledik, a november 7-i határidőig kevesebb mint három hét van hátra. A kívánt egymillió aláírás már összegyűlt, azonban a másik kritérium – hét különböző országban is el kell érni egy bizonyos limitet – még nem teljesült. Minél több aláírás érkezik, annál nagyobb nyomatékot tudunk adni az ügynek – vallja a zenész, akinek évtizedes barátja, a Brassóból származó székely szomszédja miatt személyesen is fontos az ügy.

Mindenki tud tenni azért, hogy Székelyföld, gyökerünk, ez a kulturális gyöngyszem Európa támogatásával megmaradjon. Hallják meg Brüsszelben is a szavunk!

– buzdít a petíció aláírására a zenész. És bár a petíció most Székelyföldért szól, ne feledkezzünk el a Délvidéken, Felvidéken, Újvidéken vagy a Kárpátalján élő testvéreinkről sem, akiknek szintén segítenünk kell a sokszínű és egyedi magyar kultúra fennmaradása érdekében.

A Facebook posztban meghallgatható a Leslie Mandoki által „Mother Europe” címen világsztárokkal feldolgozott Vén Európa című sláger is, ami nagy hatást gyakorolt a 45 éve Németországban és Amerikában élő zenészre. A nóta szerinte a toleráns és színes Európa szimbóluma, ahol a különböző színek együttese adja a vén kontinens erejét, szépségét, kifejezőkészségét. Értelmezésében Európa a nyitottság és az egymás iránti tisztelet földje, ahol nem tolerálják az intoleranciát.

Este a székelyeknél

A művész kérésének aktualitást ad legutóbbi nagyszabású alkotása, az elmúlt hetekben Magyarországon is megjelent duplaalbuma, amelynek első lemezén a három tucat Grammy-díjjal rendelkező zenésztársaival pont a napjaink feszegető problémáira hívja fel a figyelmet. Dalaiban a széthúzás, a kaszinókapitalizmus, kapzsiság, vagy éppen az algoritmusok által vezérelt közösségi média, a véleménybuborékba zárkózás leküzdésére, az összefogásra buzdít. A megjelenést követően azonnal az eladási listák élén nyitó album második korongján Bartók Béla „Magyar Képek” művét dolgozza fel a nemzetközi sztárokból álló előadógárda. Az eredeti Bartók-darab első tételének címe: Este a székelyeknél.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére