Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elmondjuk, miért fog emelkedni a kenyér ára

Tóth Dalma

2017.02.02. 23:38

Úgy látszik, elkerülhetetlen a kenyér árának emelése, elmondjuk miért.

A sütőipar helyzetét mielőbb rendbe kell tenni, hogy ne nőjön a szürkegazdaság aránya az ágazatban és a termékek minősége se romoljon.

Sajnos a sütőipar vállalkozások nincsenek jó helyzetben. Az árbevétel-arányos bruttó jövedelmezőségük két százalék körül alakul és ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztéseket, korszerűsítéseket.

A sütőipar az egyik leginkább kézimunka-igényes szakágazat, ezért a munkaerő költségének változásai az átlagnál érzékenyebben érintik a sütőipari vállalkozásokat.

Tehát a árakat azért kell növelni, hogy rendesen meg tudják fizetni a munkaerőt, valamint legyen elegendő pénz a korszerűsítésre és a fejlesztésekre.

A sütőipari vállalkozók örülnek, hogy az áruházláncok hozzáállása konstruktív a kialakult helyzetet illetően.

Az Eurostat adatait szerint 1 kilogramm fehérkenyér ára az Európai Unióban átlagosan 2,1 euró, Magyarországon viszont csupán 0,88 euró. Ennél a közösségben csak Bulgáriában alacsonyabb a kenyér ára – mondta a Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A kamara adatai szerint a magyarországi sütőiparban körülbelül ezer vállalkozás működik, a szakágazat bruttó termelési értéke mintegy 156 milliárd forint. A sütőipar megközelítőleg 23 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm körül alakul.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére