Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa kezdi belátni, meg kell erősíteni a védelmi ipart

888.hu

2022.05.10. 15:00

Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint az energiafüggetlenség biztosítása mellett az uniós országoknak arra is ügyelniük kell, hogy ne folyósítsanak milliárdokat új külföldi katonai beruházásokba.

 

„Ha növeljük védelmi költségvetésünket és a katonai technológiába történő beruházásainkat, akkor az európai technológia legyen. Európában fejlesztett, Európában gyártott. A befektetések európai megtérülésével.”
– hangsúlyozta Alexander De Croo a berlini Gendarmenmarkton tartott beszédében.

A belga vezető szerint Európának egy szilárd katonai blokknak kell lennie, és nem függhet attól, hogy ki lesz „a Fehér Ház új lakója”.

Az orosz inváziót követően Németország bejelentette, hogy végre teljesíti a NATO által a GDP 2 százalékában meghatározott katonai kiadási célt, miközben Svédország és Finnország mérlegeli a transzatlanti védelmi szövetséghez való csatlakozás tervét, más országok pedig saját fegyverkezési beruházásaik növelését fontolgatják.

 

Ez az ukrajnai háború történelmi válaszút elé állított minket, európaiakat. Az előttünk álló választás egyszerű: Vagy ragaszkodunk a régi receptekhez és régi struktúrákhoz, és Európa szétesik, vagy megújítjuk Európát, erősebbé és ellenállóbbá válunk mint tömb.”

– fogalmazott De Croo.

 

Eközben Magyarországon az elmúlt években soha nem látott ütemben fejlődött a honvédség, a Zrínyi 2026 nevű honvédelmi-haderőfejlesztési program keretein belül.

 

A program egyik első lépéseként a magyar állam és a Rheinmetall közös üzemet hozott létre Zalaegerszegen, ahol a Lynx KF41 lánctalpas gyalogsági harcjárművet fogják gyártani.

Még februárban bejelentették, hogy Magyarországon fogják gyártani a CZ Bren 2 típusú gépkarabélyt, a Scorpion EVO3 géppisztolyokat, valamint a CZ P-07 és P-09 pisztolyokat is. Márciusban pedig a Magyar Honvédség átvette a Polaris MRZR-4 típusú könnyű műveleti járműveit, az úgynevezett „homokfutóit”.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az Airbus Helicopters vállalattal kötött szerződés értelmében 20 darab H145M típusú helikopterrel bővült a magyar légiflotta, ami ennek köszönhetően 2021 decemberében vált teljessé.

A belga miniszterelnök által kiemelt európai haderőfejlesztés hazánkban már 2016-ban kezdetét vette, és az elmúlt években látványos változásokat eredményezett.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére