Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Garantált bukás lenne az ellenzéknek a koordinált indulás

Bertha László

2017.12.13. 14:28

Balliberális ábrándok ide vagy oda, teljes kudarcra lenne ítélve, ha a baloldali pártok és a Jobbik koordinált módon állítanának jelölteket a jövõ évi választásokon - derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb kutatásából.

A magabiztos Fidesz-győzelmet hozó solymári időközi választás után is egyértelműen látszik, hogy az ellenzék számára az sem jelent sikert, ha egységesen beállnak egyetlen jelölt mögé – írja az Origo az elemzés kapcsán.

A Századvég Alapítvány november végén a biztos szavazó pártválasztók körében vizsgálta, hogy összességében jobban járnak-e az ellenzéki pártok, ha egy egyéni jelöltet támogatnak, azaz hogyan reagálnának az egyes ellenzéki pártok választói a koordinált indulásra.

A Jobbik szavazóinak közel egyharmada a Fideszre szavazna

Az első választási forgatókönyv során azt vették górcső alá, hogy hogyan döntenének az egyes ellenzéki pártok szavazói abban az esetben, ha a teljes ellenzék egy MSZP–DK-jelöltet támogatna. Ebben az esetben DK- és az MSZP-szavazók körében egyaránt vesztett hitelességéből az összeállás. Komoly szavazatvesztéssel kellene számolnia a Jobbiknak, a párt támogatóinak háromnegyede ugyanis nem szavazna egy ilyen jelöltre, illetve tovább növekedett azok aránya, akik ebben a helyzetben inkább a kormánypártok jelöltjét választanának.

Még nagyobb lemorzsolódással számolhatnak az egyes pártok, ha a második választási forgatókönyvet nézzük, ami szerint az ellenzék egy jobbikos politikust támogatna. A Jobbik kivételével minden ellenzéki párt a szavazótáborának legalább kétharmadát veszítené el egy közös jobbikos jelölt állítása esetén.

A Századvég Alapítvány egy újabb választási forgatókönyvet is modellezett. E szerint a válaszadó saját egyéni körzetében az ellenzék egy LMP-s politikus javára lépne vissza. Ebben az esetben is a Jobbik járna a legrosszabbul a szavazói bázisuk 61 százalékos lemorzsolódásával. Az MSZP-sek fele, a DK-s szavazók 40 százaléka, míg az Együtt bázisának negyede nem szavazna a közös LMP-s jelöltre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére