Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gombamód szaporodnak a kamupártok

Bertha László

2017.05.27. 09:01

A választások közeledtével újra fellángolt a pártalapítási kedv, hiszen 2014-ben 147 volt, jelenleg 193 bejegyzett párt van, valamint országszerte 351 párt áll bejegyzés alatt.

A Magyar Idők beszámolója szerint a gombamód szaporodó aspiránsok elsősorban a „kamupártok” miatt kerültek a figyelem középpontjába, a 2014-es választási kampány során ugyanis számos olyan párt tűnt fel, melyek semmilyen érdemi tevékenységet nem végeztek, de a törvény szerint nekik is járt az állami támogatás, amit aztán vagy visszafizettek, vagy nem.

A Fidesz áprilisban azt javasolta, hogy az ilyen pártokat kötelezzék a pénz visszafizetésére, ha nem érik el a listás szavazatok 0,5 százalékát, ellenzéki támogatás híján azonban a javaslat nem kapott kétharmados parlamenti jóváhagyást, a rendszer tehát marad, az ügyészség pedig továbbra is nyomoz az előző országgyűlési választásokon induló „kamupártok” ellen.

Az elmúlt időszakban többek között pártot alapított az Együttből kilépett Kónya Péter, januárban pedig megalakult a rengeteg fiatal által hosszú évek óta várt Nyugdíjas Párt is. Pártot alapított továbbá a szcientológusok volt elnöke, Weith Katalin, az egykori MDF-es Gémesi György, valamint a Tanítanék Mozgalom korábbi vezéralakja, Pukli István is. A Momentum Mozgalom nemrég ugyancsak párttá vedlett.

Cáfolta a Fővárosi Főügyészség azt a napokban megjelent hírt, miszerint lezárták volna a 2014-es választásokon induló „kamupártok” elleni nyomozást. Ibolya Tibor főügyész közölte: a választás során nyújtott kampánytámogatások szabálytalan felhasználásának gyanúja miatt a főügyészség illetékességi területén hat pártot érintően indult nyomozás az Állami Számvevőszék jelzése alapján, ezek közül négy ügyben most is folyamatban van az eljárás költségvetési csalás gyanújával – írja a lap.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére