Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gergely: 25 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást az állami szférában

888.hu

2022.09.08. 10:54

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott ma közös sajtótájékoztatót Szentkirályi Alexandra szóvivővel, ahol ismertette a kormányülésen meghozott legfontosabb döntéseket.

 

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelték. Megállapították, hogy egész Európában nehéz az energiaellátás helyzete, az árak emelkedéséből adódóan pedig kialakult egy gazdasági válsághelyzet.

 

A szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az árak az egekbe szöktek.”

– közölte, hozzátéve, hogy Oroszország pedig extraprofitra tett szert.

 

A legfőbb probléma a gázhelyzet, ellátási problémák vannak több országban – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy ez Magyarországot nem érinti. Elmondta, hogy jelenleg mind a lakosság, mind a vállalatok számára a legfontosabb a gázfogyasztás csökkentése, éppen ezért arról döntöttek, hogy a takarékoskodást saját magukon kezdik meg, ezért egy 25 százalékos gázfelhasználási csökkentést szükséges az állami szerveknek és állami tulajdonú gazdasági társaságoknál végrehajtani, ez alól kivételt képeznek a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények – jelentette be a miniszter. Kérdésre megerősítette, hogy 18 fokig fogják ezeket az állami szerveket felfűteni.

Minden miniszternek a saját területén javaslatot kell tennie, és meg kell hoznia ezeket a döntéseket. A napokban minden tárca azon fog dolgozni, hogy milyen intézkedésekkel fogja tudni ezt a csökkentést elérni.

 

Gulyás elmondta, hogy a lakossági szférában a legnagyobb támogatási program hazánkban van, hiszen ha ma kellene kifizetni a rezsicsökkentési értékhatárig az áram- és gázszámlát, az havonta 180 ezer forintba kerülne egy átlagos háztartásnak, ehhez képest a kettőért együtt 25 ezer forintot kell fizetni. Így a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig 150 ezer forintos támogatást ad havonta a kormány. Ezt megpróbálja a kormány fenntartani – tette hozzá. Minden intézkedést megtettek az extraprofitadókkal, ebből tudják az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentést fenntartani.

Arra kért mindenkit, hogy a gáz- és áramfogyasztással az ésszerűség határáig bánjon mindenki.

Arról is döntöttek, hogy elindítanak egy tűzifa- és barnaszénprogramot. Ismertette, hogy jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet közvetlenül fát vásárolni hatósági áron – mondta a miniszter. Jövő hét szerdáig az erdőgazdálkodások közzé fogják tenni azt, hogy hol lehet ezekhez hozzájutni. Az árak attól is függeni fognak, hogy éppen milyen fát szeretnének vásárolni.

 

Állami elővásárlási jog lesz a barnaszénnél – mondta a miniszter. 280 ezer tonna lehet a barnakőszén-kitermelés, ha minden kapacitás elindul – mondta. Munkahelyvédelmi-programra van szükség a magas energiaárak miatt a vállalkozói szektorban – jelentette be Gulyás. Az energiaintenzív iparágakban támogatási programot dolgoz ki a kormány. Gulyás megerősítette azt is, hogy minden téves álhír ellenére a távhő ára nem fog változni a lakossági fogyasztók számára.

Négy-öt éves program keretében az összes háztartást ellátják mérőórával – mondta Gulyás, hozzátéve hogy jelenleg 130–140 ezer olyan lakás van amely nem rendelkezik mérőórával, de ezekért se a lakosságnak kell majd fizetnie.

 

A miniszter elmondta, hogy jelenleg három területen folyik tárgyalás a Bizottsággal: kondicionalitási eljárás, a helyreállítási alappal kapcsolatban, valamint a hét éves költségvetéssel kapcsolatban. A Bizottság célja, hogy elsőnek a kondicionalitási részt zárják le. A kormány egész nyáron tárgyalt velük, egyetértenek velük abban, hogy az uniós pénzek hatékony és átlátható elköltése az egy közös érdek, Gulyás szerint mindent megadtak, amit kértek, és minden szakmai kérdést elfogadtak. Bízik benne, hogy a bizottság kedvező döntést hoz. Arra kérte a baloldali EP-képviselőket, hogy fejezzék be azon uniós kampányukat, hogy a saját frakciójukban mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a magyar pedagógusok vagy egészségügyi dolgozók béremelését azzal, hogy ne jussunk hozzá a nekünk járó uniós forrásokhoz.

 

Végezetül azt is bejelentette, hogy egy új állampapír-stratégiát hirdetett meg a kormány. Egyes állampapírok hozamát megemelik, és új állampapírokat bocsátanak ki, melynek az induló kamata 11 százalék lesz – mondta a miniszter.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére