Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gergely: Európában a birodalmi törekvések nem jártak sikerrel

888.hu

2023.02.08. 11:40

„Magyarországnak nem kínálkozik megfelelőbb alternatíva az EU- és a NATO-tagságnál” – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar7 című felvidéki hetilapnak.

 

A szerdán megjelent interjúban Gulyás Gergely kijelentette: ha Magyarországot politikailag határozzuk meg, akkor ott a helyünk, ahol tagok vagyunk.

 

Nem kérdés, hogy a rendszerváltoztatás egyik célkitűzése épp az európai uniós és a NATO-tagság volt. Bármennyi csalódás is ért és ér bennünket, jobb alternatíva ma sem kínálkozik.”

– vélekedett. Kiemelte: „ha arra keressük a választ, melyek azok az országok, amelyek a legközelebb állnak a magyar világnézethez és értékfelfogáshoz, egyértelműen Közép-Európában kell körülnézni”. A miniszter közölte: nagy híve a közép-európai együttműködésnek és összefogásnak, a visegrádi négyek kooperációjának, sőt az utóbbi kiterjesztésének is.

Úgy vélekedett: a Brüsszel és Budapest közötti viták mögött mélyebb, világnézeti törésvonalak húzódhatnak.

 

Ezek áthidalása nagy feladat, mert Brüsszel a jogállami alapelvekről réges-rég lemondott, kizárólag hatalmi küzdelmekre koncentrál. A bizottság ma már a legmagasabb szintű egyeztetéseken sem ad arra, hogy a közösségi jog talaján állva érveljen. Egyszerűen utasításokat ad vagy politikai követeléseket fogalmaz meg. Ez óriási veszélyt jelent az Európai Unióra.”

– hangoztatta Gulyás Gergely.

 

A miniszter leszögezte, hogy furcsa paradoxon állt elő. A vasfüggöny idején a politikai különbségek sokkal nagyobbak voltak, de a társadalmiak jóval kisebbek. Mára ez megváltozott: Nyugat-Európában nem kérnek mindazokból a hagyományos, a társadalmakat korábban összefűző értékekből, amelyekre Európa épült.

Gulyás Gergely a létező legrosszabb forgatókönyvnek nevezte, ha a két, széttartó megközelítés előbb-utóbb szétszakítaná az EU-t.

Szerinte az egyetlen megoldás, amelyet Magyarország a figyelmébe ajánlhat ezeknek az államoknak, hogy ismerkedjenek meg a tolerancia kifejezés eredeti jelentésével. Akkor elfogadják majd, hogy egy politikai közösség, egy egységes belső piac akkor is tud eredményesen működni, ha közben a társadalmak különböznek egymástól.

„Európában a birodalmi törekvések általában nem jártak sikerrel, viszont nagyon sok szenvedést hoztak” – emelte ki Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy a kontinens legnagyobb történelmi értéke, hogy sokszínű nemzetek alkotják, aminek elismerése az EU alapdokumentumaiban is szerepel.

A miniszter szerint „lopakodó szerződésmódosításnak vagyunk az elszenvedői”, amellyel a nemzeti hatásköröket igyekeznek megnyirbálni. A cél, hogy átvigyék Brüsszelbe Budapest, Pozsony, Prága vagy Varsó hatásköreit.

Kitért arra is: a magyar kormány nem mondja, hogy az unió tagállamai számolják fel saját haderejüket és közös hadsereget hozzanak létre. Európa még mindig gazdasági nagyhatalom, katonailag viszont gyenge. Nehézségnek nevezte, hogy Európa nem volt képes létrehozni egy olyan haderőt, amely ugyan nem szünteti meg a nemzeti hadseregeket, de képes katonai tekintélyt adni a kontinensnek.

Gulyás Gergely összegzésül elmondta, hogy a magyar emberek ellenállóképessége kifejezetten erős. A magyar nemzethez tartozás sokkal több előnyt nyújt, mint az elmúlt nyolcvan-száz évben bármikor.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére