Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyopáros Alpár: majdnem 3000 település fejlesztése kezdõdik meg a Magyar Falu Program keretében

Horváth Tamás

2019.02.13. 18:15

A modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos elmondta, hogy azoknak a fiataloknak is szeretnének segíteni, akik a nagyvárosból hazavágynak szülõfalujukba.

A Magyar Falu Program keretében az idén 150 milliárd forint költségvetési forrást szán a magyar kormány az 5 ezer fősnél kisebb települések fejlesztésére. A program kapcsán a Mandiner Gyopáros Alpárral, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztossal készített interjút.

A kormánypárti politikus újságírói kérdésre elmondta, a belső migráció jelensége nem új keletű jelenség, már a Kádár-rendszerben is létezett. A Magyar Falu Program célja azonban épp e folyamat megfordítása.

Miközben a falvak népessége különböző okokból bevándorol a nagyvárosokba, aközben a nagyvárosok népessége kivándorol az agglomerációba. Ez nekem azt üzeni, hogy igenis van igény a falusi életmódra, és nem csak azok részéről, akik a faluról származnak. A falusi miliő nem összehasonlítható a városival”

– jelentette ki Gyopáros Alpár.

Majd hozzátette:

Nekünk az a célunk, hogy a városi és a falusi lét közötti választás ne életminőség és életminőség közötti választás, hanem életstílus és életstílus közötti választás legyen.”

Gyopáros Alpár kitért rá, hogy amennyiben egy fiatal pár úgy dönt, hogy szívesen lakna falun, mert kedveli ezt az életstílust, akkor ebbéli választási szabadságában ne gátolja meg őket az, hogy az az életminőség, amit a falu tud adni, kevés nekik.

A számok egyébként azt mutatják, hogy sok fiatal pár vágyik a falusi életminőségre, hiszen a csoktámogatásban részesülők 30-35 százaléka a falvakban teremt otthont.

A kormánybiztos szerint a rossz utak, a nem megfelelő tömegközlekedés, a helyi óvodák, bölcsődék és orvosi ellátás hiánya sokakat elrettent a faluba (vissza)költözéstől.

Sok fiatal egyébként szívesen élne a szülőfalujában, mert ott élnek a szülei, ott vannak eltemetve a nagyszülei, dédszülei, oda köti a gyermekkora. De ennek ellenére – mivel ott nem tud olyan életminőséget garantálni a saját családjának – inkább nem marad ott, vagy nem költözik vissza a faluba. Gyermeket akar nevelni, ha azonban nincsenek olyan körülmények, amelyekben nyugalomban tudhatja a gyermekeit, akkor persze, hogy azt mondja, inkább marad a nagyvárosban”

– mondta Gyopáros Alpár.

A 150 milliárd forintos keretösszeg összetétele kapcsán a politikus elmondta, 25 milliárd forint a „falusi csokra”, 50 milliárd forint 430 kilométernyi állami út felújítására, 75 milliárd forint pedig a közszolgáltatások fejlesztésére (belterületi utak, óvodák, bölcsődék, orvosi szolgálati lakások felújítására vagy megépítésére) van elkülönítve.

Magyarországon 2887 darab 5 ezer lélekszám alatti település van, így értelemszerűen ezek vehetnek részt a programra.

Optimális esetben a 2887 település szinte mindegyikére, vagy nagy részére jutni fog legalább egy támogatási cél a 2019-es évben. Minden település minden álmát egy éven belül azonban nem tudjuk megvalósítani, ezért hosszú távú programban gondolkozunk. Ez a 150 milliárd csak a 2019-es évre értendő és fontos hangsúlyozni, hogy ez az összeg tisztán hazai költségvetési forrás”

– húzta alá Gyopáros Alpár.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére