Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyülekeznek a "hasznos idióták": a Fidesz-KDNP kizárását kezdeményezték az Európai Néppártból

888.hu

2019.03.04. 22:40

Az Európai Néppárt (EPP) tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését - közölte a pártcsalád egyik szóvivõje hétfõn.

Mint elmondta, az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre – írja az MTI.

Joseph Daul, az EPP elnöke újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: "lehetőséget kell adnunk a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját". A döntést az Európai Néppárt összes tagja hozza, nem lehet megjósolni a vita kimenetelét – tette hozzá.

A Fidesz-KDNP kizárása szinte kizárt, hiszen viszonylag sok képviselőt delegálnak a frakcióba. A legnagyobb frakció jelöltje nyeri el az Európai Bizottság elnöki posztját. Erre jelenleg Manfred Webernek, az Európai Néppárt jelöltjének van a legnagyobb esélye. Könnyen előfordulhat, hogy ez a Fidesz-KDNP nélkül nem fog menni.

Orbán Viktor szerint azok, akik a Fidesz-KDNP kizárását kezdeményezik, azok az ellenfél "hasznos idiótái", akik tudtukkal, vagy tudtukon kívül az ellenfél malmára hajtják a vizet.

Miközben azt hiszik, hogy szellemi harcot vívnak, valójában mások, sőt az ellenfeleink hatalmi érdekeit szolgálják"

– mondta.

Információk szerint a konzervatív erőket tömörítő EPP-ből a Fidesz kizárását, vagy tagságának felfüggesztését kezdeményező pártok között van

  • két portugál tagpárt, a Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), (1); valamint a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD), (6);
  • a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), (5);
  • a flamand kereszténydemokraták (CD&V), (2);
  • a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), (1);
  • a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), (3);
  • a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), (3);
  • a litván Haza Szövetsége - Litván Kereszténydemokraták (TS-LKD), (2);
  • a görög konzervatív Új Demokrácia párt, (5);
  • a norvég konzervatív párt (Hoyre), (0);
  • valamint két svéd konzervatív tagpárt,a Mérsékelt Párt (3) és a kereszténydemokrata párt (1).

A pártok neve mellett zárójelben látható, hogy hány képviselőt küldenek az Európai Néppárt frakciójába. Ezek a pártok összesen 32 képviselőt delegálnak a néppárti frakcióba, amelyben összesen 218-an vannak.

A Fidesz-KDNP akár egyedül is szerezhet 12-14 mandátumot a közelgő Európai Parlamenti választásokon, azonban a párttal szövetséges határon túli képviselők munkájának összehangolása miatt a magyar kormánypárt akár 20 képviselő munkáját is irányíthatja.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére