Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Harmincmilliós megbízás a Jobbik szellemintézetének

Zelenka Dóra

2019.05.09. 11:20

Egy elemzésért oldalanként mintegy 300 ezer forintot fizetett a Jobbik frakciója a gyakorlatilag csak papíron létező Iránytű Intézetnek.

Gyöngyösi Márton elnökhelyettes egy 15 napra szóló, harmincmillió forintos szerződést írt alá Forrai Richárddal, a politikai és gazdasági kutatóintézet vezetőjével – írja a Magyar Nemzet.

Az Országgyűlés honlapján közzétett nyilvános szerződés szerint a Jobbik frakciója azt kérte az intézettől, hogy egy százoldalas elemzésben mutassák be az ellenzéki esélyeket Budapesten, valamint a választói preferenciákat.

A felmérést a szerződés szerint március 12. és 27. között végezte Forrai cége. A 15 napos, százoldalas megbízásra a Jobbik képviselőcsoportja harmincmillió, tehát oldalanként 300 ezer forintot fizetett.

A mostani szerződés a Jobbik és az Iránytű Intézet között már a második ebben az évben. A pártfrakció idén januárban közel 10 millió forintot fizetett egy 11 napig tartó megbízásért.

A januári, szintén Gyöngyösi Márton és Forrai Richárd által aláírt szerződés egy olyan elemzés készítését foglalta magába, amelyben a választói elvárásokat mérték fel a Jobbik 2019-es tevékenységével kapcsolatban. Az igen drágának tűnő megbízásban kikötötték, a tanulmány legalább ötvenoldalas legyen, ami azt jelenti, egy oldal elkészítéséért mintegy 200 ezer forintot fizetett a Jobbik.

Az Iránytű Intézet a tavaly áprilisi választások után teljesen eltűnt, sajtóhírek szerint meg is szűnt. Az intézetet a Jobbik két, összesen közel hatvanmillió forintos szerződéssel tavaly novemberben és decemberben kezdte újjáéleszteni.

Fotó: MTI

Eredmények, amiket furcsamód csak a párt ismer.

A Jobbik-frakció öt hónap alatt csaknem százmillió forintot adott az Iránytűnek olyan felmérések elkészítésére, amelyek eredményei csak a párt számára ismertek – írja a lap.

Ezek a nagy összegek már csak azért is meglepőek, mert a Jobbik komoly adósságokat halmozott fel az elmúlt időszakban. Mint ismert, a párt 2017-es, három hónapos plakátkampányánál az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 330 millió forintos tiltott támogatást állapított meg, így a Jobbiknak összesen 660 millió forintot kellett visszafizetnie, ezt a mai napig törlesztik.

Ez év elején pedig az is kiderült, az ÁSZ újabb 136 millió forintnyi tiltott támogatást tárt fel a Jobbik tavalyi kampányköltései között. A törvények értelmében a pártnak ennek dupláját, 272 milliót kell visszafizetnie.

A bírság rendezésére a Jobbik részletfizetést kért és kapott az államkincstártól, ennek eredményeként a pártnak négy negyedév alatt kell törlesztenie a 136 millió forintot, negyedévente 34 milliót, azaz a márciusi megbízás szinte egy teljes negyedéves törlesztőrészlet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére