Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Helyretette az amerikai nagykövet a Soros-egyetem rektorát

Sümeghi Lóránt

2019.11.07. 13:18

David Cornstein, Amerika budapesti nagykövete egy, a HVG-nek adott interjújában élesen bírálta Soros György egyetemének rektorát, amiért az sohasem törekedett a kompromisszumra.

A lassan másfél éve Budapesten tevékenykedő Cornstein meglehetősen őszinte szavakkal illette többek között az amerikai liberális médiát és a Soros-egyetem rektorát. Arra a kérdésre, miszerint „a The New York Times és a The Washington Post hasábjain egyebek mellett elhangzott, hogy nem is annyira az Egyesült Államokat képviseli itt, mint inkább Orbán Viktort a tengerentúlon”, azt mondta,

nem voltam boldog ezektől az újságcikkektől, s voltak bennük részek, amelyek teljesen hamisak [...] Minden reggel azzal kelek fel, hogy az Egyesült Államokért dolgozzam, az amerikai elnököt képviselem, és 330 millió amerikai nevében beszélek. Ezt a felelősséget nagyon komolyan veszem, s abszurdnak tartom, ha valaki másként gondolja.

Arra a provokatív, HVG-s felvetésre, miszerint miért nem kritizálja a magyar kormányt a média, a szabadságjogok vagy a civil szervezetek helyzete miatt, a nagykövet tökéletes válaszában többek között kifejtette,

egy nagykövetnek nem dolga a nyilvános bírálat [...] volt szerencsém korunk legnagyobb diplomatájával, Henry Kissingerrel együtt utazni Szingapúrból New Yorkba, és a 16 együtt töltött óra alatt nagyon sokat tanultam tőle. Többek között a magándiplomácia fontosságát, azt, hogy ha kritizálni akarom egy kormány döntését, akkor nem ragadok megafont, nem megyek el a tévébe, nem fordulok az újságokhoz, hanem elmondom közvetlenül a kifogásaimat, s megpróbálunk valami jobbat elérni az eredetinél.

A korábbi, Obama-adminisztráció által gyakorolt érdekképviselet kapcsán megjegyezte, „az előző washingtoni adminisztráció Magyarországgal kapcsolatos politikája és stratégiája nem volt helyes. Nem figyeltek az országra, nem kommunikáltak, és nem is értek el semmilyen eredményt. Úgy gondoltam, és Donald Trump elnök is úgy érezte, hogy párbeszédet kell kezdeményezni, hogy annak révén felépítsük a kapcsolatot.”

Végezetül az interjúban felmerült a Soros-egyetem kérdése is, amelynek az ellenzéki aktivistaként viselkedő rektoráról Cornstein elmondta, hogy

nem ártana némi diplomácia a rektor, Michael Ignatieff részéről sem: ahelyett hogy minden egyes nap bírálja a kormányt, megpróbálhatna kompromisszumot keresni, amire szerintem esély lett volna.
A teljes interjút ITT olvashatjátok el.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére